Ingezonden persbericht


CREATIVE INTRODUCEERT NIEUWE STANDAARD VOOR PC-AUDIO

Met de introductie van de Sound Blaster Audigy 2 met THX-certificering maakt

Creative dvd-audio met 24-bits/192kHz-kwaliteit mogelijk op de pc

Amsterdam, 9 oktober 2002 - Creative Technology Ltd. (NASDAQ: CREAF), wereldwijd marktleider op het gebied van digitale entertainmentproducten voor pc-gebruikers, heeft vandaag verschillende doorbraken op het gebied van pc-audio bekend gemaakt met de introductie van de nieuwe Sound Blaster® Audigy(tm) 2-geluidskaarten. Miljoenen pc-gebruikers die over een dvd-rom-station beschikken op hun pc kunnen de Sound Blaster Audigy 2 gebruiken om te genieten van Advanced Resolution(tm) DVD-Audio met een verbazingwekkende 24-bits/192kHz-geluidskwaliteit. De Sound Blaster Audigy 2 biedt een signaal-ruisverhouding van 106dB en is de enige zelfstandige geluidskaart met THX®-certificering voor cinematografische 6.1-surround-weergave van Dolby Digital® EX-films. Dolby Digital EX vormt de nieuwste, dynamische en intensieve norm voor surround-geluid van Dolby Labs. Deze kaart maakt tevens een zeer realistische weergave mogelijk van de honderden bestaande DirectSound® 3D-gametitels. De Sound Blaster Audigy 2 ondersteunt 24-bits/96kHz-opnames en geeft liefhebbers van digitale muziek de beschikking over de Creative MediaSource(tm)-speler van de volgende generatie. Deze biedt een reeks functies voor het verrijken van digitale muziek, zoals het upmixen van stereo MP3-muziek tot volledig 6.1-surround-geluid. Behalve met de Sound Blaster Audigy 2, komt Creative ook met de Sound Blaster Audigy 2 Platinum die is uitgerust met een schijfstation aan de voorzijde voor extra aansluitmogelijkheden op externe apparaten en met een infrarood afstandsbediening.

DVD-Audio
"De introductie van de Sound Blaster Audigy 2 door Creative vormt een nieuwe mijlpaal voor DVD-Audio", aldus Paul Vidich, executive vice-president voor strategische planning en bedrijfsontwikkeling bij de Warner Music Group. "Consumenten ervaren de volledige power van DVD-Audio op een groeiende reeks stereoapparaten - en nu ook op de pc. De belangrijkste artiesten in de muziekindustrie hebben honderden titels uitgebracht op DVD-Audio die kunnen worden afgespeeld in miljoenen dvd-spelers en PlayStation2®-systemen in heel Europa. Creative is de volgende industrieleider die kiest voor DVD-Audio als hét formaat voor meerkanaals audio van hoge kwaliteit." De Sound Blaster Audigy 2 is de enige audio-oplossing voor de pc die DVD-Audio met Advanced Resolution op 24-bits/192kHz in stereo en 24-bit/96kHz in 5.1-weergave mogelijk maakt.
DVD-Audio is de muziekindeling met de hoogste opnameresolutie die beschikbaar is voor de pc. Het biedt een vijfmaal betere audiodetaillering en een hogere samplefrequentie dan CD-Audio en levert compressie zonder kwaliteitsverlies, waardoor een bijzonder nauwkeurige weergave van muziekelementen mogelijk wordt die media zoals cd's of cassettebandjes met geen mogelijkheid kunnen bieden.

"De Sound Blaster Audigy 2 geeft niet alleen pc-audio een krachtige impuls, maar vormt tevens de nieuwe kwaliteitsnorm voor alle audio" zegt Sim Wong Hoo, de CEO van Creative. "Creative heeft, zoals zo vaak in het verleden, een nieuw platform voor de pc gecreëerd met Sound Blaster 24-bits ADVANCED HD(tm)-audio. Met de introductie van de Sound Blaster Audigy 2 zetten we een audionorm voor de pc neer die momenteel ook in de consumentenelektronica opgang vindt."

Sound Blaster 24-bits ADVANCED HD-audio - Superieur aan Host Audio Sound Blaster 24-bits ADVANCED HD-audio biedt een signaal-ruisverhouding van 106dB in de Sound Blaster Audigy 2 en levert daarmee een achtmaal betere helderheid dan host audio. De nieuwe Audigy 2-chip, 24-bits/192kHz DAC's (digitaal-analoogomzetters) van topklasse en een echt 24-bits ADVANCED HD-audiopad waarborgen een storingsvrije geluidskwaliteit en een uitzonderlijke helderheid bij een signaal-ruisverhouding van 106dB. De verwerkingscapaciteit van de Audigy 2 maakt een volledige 24-bits/96kHz-audioresolutie mogelijk bij 5.1-surround-geluid met weergave van Windows Media Audio (WMA) 9 Professional, de eerste digitale audiocodec op het web voor 5.1-surround-geluid uit de nieuwe Windows Media 9-serie.

"De Sound Blaster Audigy 2 vormt een ideale manier om kennis te maken met het ongeëvenaarde surround-geluid van Windows Media Audio 9 Professional", aldus Jonathan Usher, directeur van de Windows Digital Media Division van Microsoft Corp. "Door Windows Media 9 en Windows XP te ondersteunen, opent Creative de deur naar de volgende generatie digitale media voor thuis-entertainment op de pc."

6.1 voor DirectSound 3D-games, Dolby Digital EX-films en upmix van stereomuziek
De Sound Blaster Audigy 2 ondersteunt een afzonderlijke luidspreker middenachter voor een verbijsterend 6.1-surround-geluid bij DirectSound 3D-games, Dolby Digital EX-films en MP3- en CD-audio. Voor pc-gamers die eerste-persoons schiet- of racegames met DirectSound 3D-ondersteuning spelen, biedt de Sound Blaster Audigy 2 het voordeel dat zij een tegenstander recht achter zich kunnen horen naderen. Deze functie werkt automatisch op elke moderne game die DirectSound 3D ondersteunt. Bij de weergave van dvd-films voegt de Sound Blaster Audigy 2 een cinematografische geluidskwaliteit toe aan de pc door ondersteuning te bieden voor Dolby Digital EX, dat wordt gebruikt bij belangrijke dvd-filmtitels zoals Harry Potter 2 en Gladiator.

Creative MediaSource - Mediaspeler van de volgende generatie De Sound Blaster Audigy 2 is uitgerust met de nieuwe MediaSource-speler, een complete toepassing voor het rippen van MP3- en WMA-bestanden met een nieuwe, overzichtelijke interface en fraaie nieuwe functies voor het verrijken van MP3's en WMA's:
* De eerste pc-mediaspeler die 5.1-weergave mogelijk maakt van DVD-Audio op 24-bits/192kHz;
* SVM(tm) (Smart Volume Management) past volumeverschillen tussen MP3-tracks aan zodat geen aanpassing nodig is tijdens het afspelen; * Audio Clean-up van de tweede generaties verwijdert ruis uit MP3- en WAV-bestanden of uit opnames van langspeelplaten of cassettes; * CMSS® 3D (Creative Multi-Surround System(tm)) speelt alle stereo content, inclusief MP3's en Internet-audio, af met een rijk 6.1-surround-geluid en creëert zo een virtuele surround-ervaring met behulp van stereo luidsprekers of een hoofdtelefoon;
* Een nieuw zoekprogramma stelt gebruikers in staat snel muziek te vinden in gigantisch grote muziekbibliotheken door de eerste paar letters van een artiestennaam of muziektitel in te voeren; * Geïntegreerde audiomodules maken Internet-radio en volledige bitrate-codering op MP3's en WMA's mogelijk alsmede het maken van opnames met ASR (Audio Stream Recorder) 2.0.

24-bist/96kHz-opname
De Sound Blaster Audigy 2 maakt opnemen via meerdere kanalen op 24 bit/96kHz mogelijk. Dit is de beste digitale opnamesnelheid die momenteel op de markt te krijgen is en die een superzuiver opnamepad mogelijk maakt. Tevens zorgen uiterst krachtige analoog-digitaalomzetters voor een nauwkeurige registratie van de volle kwaliteit en de subtiele details van elk muziektype. Daarnaast biedt deze kaart meerkanaals ASIO-ondersteuning met lage latentietijd op 16 bit/48kHz.

SB1394(tm)/FireWire®
De Sound Blaster Audigy 2 voegt één SB1394-poort (FireWire®) toe aan de pc. De Sound Blaster Audigy 2 Platinum bevat een tweede SB1394-poort op de Audigy 2-drive die zich aan de voorzijde bevindt in het 5,25-inch schijfstation op de pc. SB1394, dat voldoet aan de IEEE® 1394-standaard, maakt een overdrachtssnelheid tot 400Mbps, oftewel 30 keer zo snel als USB
1.1, mogelijk voor audio- of video-content. SB1394 biedt voorzieningen voor peer-to-peer-netwerkgebruik met lage latentietijd voor maar liefst 63 verschillende pc's met een snelheid die tot 20 maal hoger ligt dan die van traditionele 10base T-netwerken. Als zij de Sound Blaster Audigy 2 aansluiten op de met een SB1394-poort uitgeruste Creative Jukebox 3 digitale audiospeler, kunnen gebruikers bliksemsnel hun muziek overhalen van de pc, waarbij elk nummer in minder dan één seconde wordt gekopieerd.

Zowel de Sound Blaster Audigy 2 als de Sound Blaster Audigy 2 Platinum bieden gelijktijdige digitale en analoge aansluitmogelijkheden voor apparaten zoals MIDI-instrumenten, externe digitale audioapparaten en hoofdtelefoons. Voor extra bedieningsgemak zorgt de afstandsbediening die met de Sound Blaster Audigy 2 Platinum wordt meegeleverd.

EAX® ADVANCED HD(tm)
De Sound Blaster Audigy 2 ondersteunt 64 3D-hardwarestemmen waardoor elke game uitzonderlijk realistisch wordt. De Sound Blaster Audigy 2 biedt een ongekende geluidskwaliteit en een zeer realistische weergave bij pc-games door gebruik te maken van de krachtige Audigy 2-chip voor het genereren van hoogwaardige EAX ADVANCED HD-effecten zoals Environment Morphing(tm), Environment Panning(tm), Environment Reflections(tm) en Environment Filtering(tm). Een uitgebreid softwarepakket van Creative Labs en andere leveranciers met toepassingen voor ervaren gebruikers, samples en demo's, maakt dit krachtige productpakket compleet.

Softwarepakket
Beide versies van de Audigy 2 bevatten de meest uitgebreide reeks van audiotoepassingen ooit. Daarnaast heeft Creative twee bekende games in het pakket opgenomen, namelijk Soldier of Fortune II: Double Helix en Hitman 2: Silent Assassin. De Audigy 2 Platinum bevat tevens Steinberg Cubasis VST (Creative Edition), Native Instruments Traktor DJ (Creative Edition) en Ulead 5.0.

Prijzen en beschikbaarheid
De adviesprijs voor de Sound Blaster Audigy 2 bedraagt EUR169,- en de adviesprijs voor de Sound Blaster Audigy 2 Platinum bedraagt EUR269,-. Beide producten komen medio oktober beschikbaar.

Over Creative Labs:
Creative (Nasdaq: CREAF) is wereldwijd marktleider op het gebied van digitale entertainmentproducten voor personal computers en het Internet. Creative dankt zijn reputatie aan de beroemde Sound Blaster en was de stuwende kracht achter de multimediarevolutie. Nu geeft Creative de toon aan met digitaal entertainment voor PC met producten als het veel geroemde D.A.P Jukebox. De vernieuwende hardware, de eigen technologie, applicaties en diensten zijn duidelijk Internetgericht en bieden de consument de kans te genieten van hoogwaardig digitaal entertainment, op elk gewenst moment en ongeacht waar hij zich bevindt.

Creative Technology werd opgericht in 1981. Het internationaal hoofdkantoor is gevestigd in Singapore en het hoofdkantoor voor Europa staat in Groot-Brittannië. Creative Labs Europe werd opgericht in 1993 met de bedoeling een groter aandeel te verwerven op de groeiende Europese markt. De volledige Europese activiteiten zijn opgezet door General Manager Michael Sullivan en het hoofdkantoor werd gevestigd in Berkshire in het Verenigd Koninkrijk. Creative Labs Europe is de afgelopen drie jaar uitgegroeid tot het negenvoudige van zijn oorspronkelijke omvang en heeft nu vestigingen in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, de Benelux, Denemarken, Zweden en Polen. Creative's European Operations and Technical Centre (EOTC) in Dublin (Ierland) werd officieel geopend op 19 juli 1995. Het EOTC is de draaischijf van de snel groeiende Europese activiteiten van Creative Labs. Het levert efficiënte, gelokaliseerde productondersteuning op maat voor de Europese markt en staat tevens in voor de aanvullende klantenservice van de filialen in de diverse landen. In totaal heeft Creative Labs in Europa nu zo'n 500 personen in dienst. Kijk voor meer informatie op: www.europe.creative.com.

Voor meer inhoudelijke informatie over bovengenoemde producten, testprodukten en het opvragen van beeldmateriaal kunt u, bij voorkeur via e-mail, contact opnemen met:

Text 100 Public Relations
Jeroen Breuer
Tel. +31 (0) 20 5304338
E-mail: jeroenb@text100.nl

Creative Labs
Markus Eggermont
Tel. +32 (0)3 2878772
E-mail: markus_eggermont@cle.creative.com


Creative Labs informatienummers voor eindgebruikers: Nederland +31 (0)11 3230081
België +32 (0)3 2878777

© Copyright 2001. Creative Technology Ltd. Creative en Sound Blaster zijn gedeponeerde handelsmerken van Creative Technology Ltd. Alle overige merknamen en productnamen zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren. Alle specificaties kunnen zonder kennisgeving worden gewijzigd.