Waterschap Hunze en Aa's

Waterschap ontvangt 400 middelbare scholieren

sluit venster

Waterschap Hunze en Aa's ontvangt op 9, 10 en 11 oktober ongeveer 400 middelbare scholieren op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Veendam. Deze 2e klassers van de OSG Winkler Prins in Veendam krijgen van de waterschapsmedewerkers uitleg over de weg die het vuile huishoudelijke afvalwater aflegt, hoe het afvalwater gezuiverd wordt met de huidige technologische middelen en waar het schone afvalwater weer geloosd wordt. Elk jaar biedt de school al haar leerlingen twee projectweken aan te bieden met een maatschappelijk thema om het bewustwordingsproces voor dit onderwerp bij de leerlingen te vergroten. Dit jaar is het de tweede keer dat er voor het thema "Water in de eigen leefomgeving' is gekozen. De excursie bij de rioolwaterzuivering past precies in deze themaweek en het waterschap draagt graag haar steentje bij aan educatieve projecten voor jonge mensen als het gaat over kennis van waterkwaliteit en waterbeheer.

Het is nog hard werken voor de leraren en de leerlingen van de 2e klassen vmbo, havo en vwo in de themaweek. Voordat de week begint worden alle thema's behandeld in de lessen. Op het programma staan vijf onderdelen. Bij de rioolwaterzuivering krijgen ze een rondleiding en vullen vragenlijsten in over het afvalwater. Met het vak biologie gaan ze in een laboratorium-achtige opstelling onderzoeken wat er leeft in het slootwater. Ook de medische kant wordt belicht door de verdrinkingsdood te behandelen onder leiding van EHBO'ers. Bij het vak natuurkunde wordt de oppervlaktespanning berekend met behulp van zeep en drijvende punaises. De vakken handvaardigheid en tekenen werken samen door gedichten over water te schrijven en posters en kwartetten over water. Tussendoor worden films over water vertoond zoals de watersnoodramp in Zeeland en over waterbeheer.

Het waterschap wil haar kennis over waterbeheer en de consequenties die dat heeft voor het dagelijks leven met name aan jonge mensen bijbrengen. Educatie op scholen speelt hierbij een prominente rol. Het waterschap zorgt in Oost-Groningen en Noordoost-Drenthe voor veilige zeedijken en boezemkaden, voor voldoende en goed oppervlaktewater en voor toegankelijke vaarwegen.