Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

Eerste bezuinigingen bekend
9 oktober 2002
Zoals aangekondigd op 17 mei jl. is NS bezig haar financiële situatie te verbeteren om te kunnen blijven investeren in verbetering van de dienstverlening. NS is begonnen met een omvangrijk kostenreductie- en efficiencyprogramma onder de naam AIDA (Aanpak van Indirecte Diensten en Activiteiten). Verdeeld over 3 fasen worden alle indirecte diensten en activiteiten doorgelicht. De eerste fase is nu geïnventariseerd en er is een besparing van ca. 40 miljoen geïdentificeerd. Deze wordt gerealiseerd door efficiency van de organisatie en kostenreductie bij de inkoop van producten. Naar verwachting betekent dit een verlies van ongeveer 350 voltijds arbeidsplaatsen. Een belangrijk deel hiervan wordt gerealiseerd door het reduceren van inhuur en het niet opvullen van vacatures.

In de eerste fase is een gedeelte van alle indirecte diensten en afdelingen bekeken. Dit heeft geleid tot een reeks bezuinigingsvoorstellen. Een (groot) deel van deze voorstellen zal ter advies aan de Ondernemingsraden worden voorgelegd. Na weging van deze advisering volgt hierover de definitieve besluitvorming. Daarna wordt begonnen met de invoering. Medewerkers met een vast dienstverband vallen bij het verdwijnen van hun arbeidsplaats onder het Sociaal Plan van NS.
Duidelijkheid

Eind februari zal de laatste fase worden afgerond. Daarmee zal er in het voorjaar van 2003 definitief duidelijkheid zijn over de totale gevolgen. Dit bezuinigingsprogramma heeft geen betrekking op de directe medewerkers; conducteurs, machinisten, treinsurveillanten, ticket- en servicemedewerkers, perronmedewerkers en monteurs. De verbeteringen in de dienstverlening aan klanten gaan ondertussen onverminderd voort.