Internationaal Filmfestival van Vlaanderen


GENT (11 september 2002). Een zeer diverse groep van 12 speelfilms werd weerhouden voor de Internationale Competitie op het 29ste Filmfestival Gent (8 tem. 19 oktober 2002). Nieuw dit jaar is dat de hoofdvertoning van alle competitiefilms in de Capitole plaats vinden - om de 'terugkeer' naar deze voormalige bioscoop te vieren introduceert het festival het Capitole Competitie Abonnement dat vanaf 12 september in beperkte oplage te koop wordt aangeboden.

Dankzij het Filmfestival Gent wordt de Capitole weer eventjes een echte cinema. Sinds de heropening van deze Gentse cultuurtempel vorig jaar werd de zaal voornamelijk ingezet voor grote musicalproducties en voor concerten. Het filmfestival zal er als eerste weer films voorstellen, meer bepaald alle films in competitie krijgen er hun eerste officiële vertoning. Vaak gebeurt dit in aanwezigheid van gasten van de film alsook van de internationale jury. (Een tweede vertoning blijft in de Decascoop.)

De competitie start op woensdag 9 oktober en loopt tot en met woensdag 16 oktober.

Tijdens een officiële plechtigheid worden de Grote Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de Beste Film (24.700 ¤), de Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek of Aanwending van Bestaande Muziek (12.400 ¤), de Sabam Prijs voor het Beste Scenario (12.400 ¤) uitgereikt en de Robert Wise Award voor de Beste Regisseur (3.700 ¤).

> Het nieuw ingevoerde Competitie Abonnement kost slechts 50 ¤ en geeft toegang tot de vertoningen van de 12 competitiefilms in de Capitole. Kopers van een abonnement hebben ook recht op een gratis catalogus.

De voorverkoop voor het abonnement start vandaag bij Fnac en Sherpa (www.sherpa.be). Opgelet: Er zijn slechts 200 abonnementen beschikbaar. De normale voorverkoop van losse tickets start op 30 september via dezelfde kanalen. (Deze speciale aanbieding is niet verenigbaar met andere kortingen.)

De films in competitie*


*Balzac et la Petite Tailleuse Chinoise (Dai Sijie) - China - 2002
Het verhaal, naar de autobiografische beststeller van Dai Sijie, speelt zich af tijdens de Culturele Revolutie. Luo belandt met zijn vriend Ma in een heropvoedingskamp. Daar wordt hij verliefd op een kleermaakstertje. Twintig jaar later keert Ma, die nu een bekend violist is, terug naar het dorp. Met o.a. Zhou Xun, Chen Kun, Liu Ye en muziek van Wang Pujian.

> 12 oktober, 20u30, Capitole


*Bloody Sunday (Paul Greengrass) - VK/Ierland - 2001
Op 30 januari 1972 schoten Britse soldaten 13 ongewapende Ierse burgers dood tijdens een optocht in Derry. Het was een keerpunt in het conflict dat uitmondde in een burgeroorlog. De film is een ultra realistisch portret van deze zwarte pagina uit de Britse geschiedenis. Met o.a. James Nesbitt, Tim Pigott-Smith, Nicholas Farrell en Gerard McSorley en natuurlijk muziek van U2.

> 15 oktober, 20u30, Capitole


*Carnages (Delphine Gleize) - Frankrijk/België - 2002
Romero, een stier van 475 kilo, sterft in de arena. Na de slachting reizen beenderen, ogen, hoorns en vlees naar Brussel, Madrid en Frankrijk. Op een of andere manier hebben ze invloed op het leven van een aantal personages. 'Romero' is dan ook Spaans voor rozemarijn, een kruid met een helende werking. Lucia Sanchez, Angela Molina, Chiari Mastroianni en Clovis Cornillac spelen de hoofdrollen.

> Opening Competitie : 9 oktober, 20u30, Capitole


*Dragonflies (Marius Holst) - Noorwegen/Zweden - 2001
Na een leven van misdaad en drugs willen Eddie en Maria voorgoed met hun verleden breken. Op een dag staat Kullmann voor de deur. Hij is net ontslagen uit de gevangenis voor een misdaad die hij samen met Eddie beging en komt zijn deel van de buit opeisen. De belangrijkste rollen zijn weggelegd voor Maria Bonnevie, Kim Bodnia en Mikael Persbrandt. De filmscore van Magne Furuholmen en Kjetil Bjerkestrand doet denken aan Thomas Newmans muziek voor American Beauty.

> 12 oktober, 14u, Capitole


*Focus (Neal Slavin) - VSA - 2002
De timide Lawrence Newman krijgt gedurende de jaren '40 te maken met antisemitisme hoewel hij zelf geen Jood is. Hij verkiest conflicten te vermijden en sluit de ogen als zijn buurman een vrouw aanvalt. De spanningen stijgen in Brooklyn en wanneer Newman trouwt met de knappe Gertrude, die voor een Joodse firma werkt, keert het geweld tegen hem. Neal De cast bestaat uit o.a. William H. Macy, Laura Dern, David Paymer en Meat Loaf Aday. De muziek is van Mark Adler die eerder meewerkte aan Blue Velvet en Godfather III.

> 13 oktober, 20u30, Capitole


*Halbe Treppe/Grill Point (Andreas Dresen) - Duitsland - 2002
Twee bevriende koppels kwijnen weg in het saaie en uitzichtloze Frankfort. Chris en Karin hebben niet veel meer tegen elkaar te zeggen, de seks is er al niet beter op. Zijn vriend Uwe slijt zijn dagen in een hotdogkraam terwijl hij vrouw Ellen en kinderen verwaarloost. Wanneer Ellen en Chris voor de verandering iets met elkaar beginnen worden ze betrapt. Andreas Dresen maakte eerder verschillende documentaires en tv-films. Met Steffi Kühnert, Gabriela Maria Schmeide, Thorsten Merten en Axel Prahl en muziek van 17 Hippies.

> 10 oktober, 20u30, Capitole


*The Man Without A Past - (Aki Kaurismäki) - Finland - 2002
Tweede film van de Finland trilogie die begon met Drifting Clouds (1996). Een man reist naar Helsinki om er werk te zoeken, wordt tot moes geslagen en verliest zijn geheugen. Hij moet terug liefde, zelfvertrouwen en vooral zichzelf vinden. Een episch drama in de typische humane stijl van Kaurismäki. Muziek bepaalt in grote mate de sfeer van de film. Melancholische accordeons, tranerige ballades en goedkope rock zorgen voor de nodige dosis humor. Met o.a. Markku Peltola en Kati Outinem.

> 13 oktober, 14u, Capitole


*Nothing More (Juan Carlos Cremata Malberti) - Cuba - 2001
Een jonge Cubaanse postbeambte herschrijft de brieven die door haar handen gaan. Het is haar manier om gelukkig te zijn. Wanneer ze de winnaar wordt van de jaarlijkse Amerikaanse Visa-loterij, twijfelt ze. Zou ze emigreren naar de States of blijft ze? Nothing More is het debuut van Juan Carlos Cremata Malberti. Eerder schreef en speelde hij in kinderprogramma's voor televisie en maakte de kortfilm Oscuros rinocerontes enjaulados.

> 11 oktober, 20u30, Capitole

Okay (Jesper W. Nielsen) - Denemarken - 2002

Nete heeft een vaste job, een tienerdochter en een goede baan. Wanneer haar vader ernstig ziek wordt krijgt haar stabiele leven wankele pootjes. De relatie tussen Nete en haar gezin wordt bemoeilijkt door de slepende ziekte van haar vader. Toch komt ze gesterkt uit de problemen. Nielsen studeerde in 1986 af aan de Deense Filmschool. In 1994 debuteerde hij met The Last Viking. Paprika Steen (The Idiots, Festen, Dancer In The Dark) speelt de hoofdrol.

> 12 oktober, 17u, Capitole


*Spider (David Cronenberg) - Canada - 2002
Spider is een vreemde en eenzame man. Na een periode in een instelling voor geesteszieken doorgebracht te hebben keert hij terug naar East End Londen, waar hij opgroeide. Langzaam komen de herinneringen terug. Als een spin die door z'n web kruist ontdekt hij de verschrikkelijke geheimen uit z'n kindertijd. Een sterke psychologische thriller met Ralph Fiennes in de hoofdrol en Miranda Richardson, Gabriel Byrne, Lynn Redgrave en John Neville in bijrollen.

> 13 oktober, 17u, Capitole


*Stones/Piedras (Ramón Salazar) - Spanje - 2001
Vijf assepoesters op zoek naar hun droomprins, met schoenen en voeten in een cruciale rol. Adela baat een bordeel uit en heeft platvoeten. Anita, Adela's dochter, draagt sportschoenen en valt op de even sportieve Joaquín. Isabelle heeft een onwaarschijnlijke collectie schoenen en Leire heeft die van haar gestolen. Maricarmen rijdt met de taxi van haar overleden man en doet dat met slippers, iets wat haar laarzen dragende zoon maar niks vindt. Met Antonia San Juan, Najwa Nimri, Angela Molina, Vicky Pena, Mónica Cercera.

> 14 oktober, 20u30, Capitole

  *The Tracker (Rolf de Heer) - Australia - 2002

1922. Drie blanke politiemannen en een zwarte Aboriginal zijn op zoek naar een voortvluchtige, een zwarte verdacht van moord. De agenten zien achter elke boom een bedreiging, geen zwarte is nog veilig. De spanningen in de groep lopen op wanneer een ondervraging uitmondt in een bloedbad. De muziek werd geschreven door Graham Tardif en gespeeld door de legendarische Australische muzikant Archie Roach. Met o.a. Damon Gameau, Grant Page en Noel Wilton.

> Slotfilm: 16 oktober, 20u30, Capitole

De Internationale Jury, onder voorzitterschap van Gerard Mortier, bestaat uit actrice Chris Lomme, auteur en tv-personaliteit Adriaan van Dis, componist en muziekdirecteur van de Academy of Motion Picture Arts & Sciences, Arthur Hamilton, de Britse regisseur Jocelyn Cammack en Eduardo Antin van het Buenos Aires Independent Film Festival.

(* datums en aanvangsuren onder voorbehoud)

Winnaars competitie voorbije jaren

2001 Atanarjuat-The Fast Runner (Zacharius Kunuk)

2000 Amores Perros (Alejandro Gonzales Inarittu)

1999 Himalaya-L'enfance d'un chef (Eric Valli)

1998 Die Siebtelbauern (Stefan Ruzowitzky)

1997 The Witman Boys (Janos Szasz)

Het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent wordt gesteund door

de Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Regering en door structurele partners

Kinepolis Group, Canal +, Fortis, de Nationale Loterij, KLM/NorthWestern Airlines, SONY, e.v.a.

De 29ste editie van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent

vindt plaats van 8 tot en met 19 oktober 2002.

Tel: (+32)92428060 - E-mail: info@filmfestival.be -- website: www.filmfestival.be

Adres : Leeuwstraat 40b, 9000 Gent