Korps: Flevoland, plaats: URK / ALMERE 4-10-2002 Landelijke Politiedag 12 oktober in Almere Stad-West en Urk Stafdienst Communicatie, tel: 06 - 51 40 19 52

Landelijke Politiedag 12 oktober in Almere Stad-West en Urk: De politie laat zich zien

Volgende week staat helemaal in het teken van veiligheid: wat kan u eraan doen en wat doen de politie en anderen? Op woensdag 9 oktober is er in Lelystad een veiligheidsmarkt op het Stadhuisplein. En op zaterdag 12 oktober aanstaande is er veel te zien, te doen en te beleven bij de politiebureaus in Almere Stad-West en op Urk. Zowel voor volwassenen als voor kinderen. Op vele locaties in heel Nederland vindt dan namelijk de Landelijke Politiedag plaats. Dat is een soort opendag waarbij de politie het publiek een kijkje achter de schermen gunt.

Uw politie in Almere Stad West
Wanneer: zaterdag 12 oktober van 11:00 tot 16:00 uur Waar: parkeerplaats Pinasplein bij de Bartokweg

Dit jaar kunnen inwoners van Stad-West kennis maken met alle politiemensen in hun buurt. Wie is de wijkagent van de literatuurwijk? Welke wijkagent houdt zich bezig met de jeugd in Stad-West? Je kunt ze allemaal ontmoeten tijdens de Landelijke Politiedag. Van 11:00 tot 16:00 uur kunnen zowel volwassenen als kinderen van alles bekijken en beleven. De politie heeft aardig wat leuke verrassingen in petto. Zo kun je bijvoorbeeld geheel vrijblijvend en zonder consequenties je brommer laten controleren, politieautos van binnen bekijken en zien wat de Technische Recherche allemaal kan. Om 14:00 uur is er een demonstratie van politiehonden; kom kijken hoe een politiehond helpt bij de aanhouding van een verdachte. In de tent is een informatiemarkt waarbij je op al je vragen over politiewerk een antwoord kan vinden. De politieagenten willen je graag helpen.
Voorafgaand aan de open dag wordt het wijkbureau officieel geopend door Burgemeester Ouwerkerk.

Dansen rond veilig verkeer
Speciaal voor de landelijke politiedag hebben de danseressen van het team Sport 2000 (Urk) onder begeleiding van een Almeerse politieagent een dans samengesteld. Het thema van hun dans is Veilig Verkeer. Zij laten op Urk om 11:15 uur en om 14:45 uur het resultaat van intensief oefenen zien. In Almere treden zij om 13:30 uur op.

Opendag Urk
Vanaf 10:30 uur opent de politie de deuren van de oude visafslag (Burgemeester J. Schipperkade 1, aan de Haven). Bezoekers kunnen hier maar ook buiten en op het water kennis maken met alle facetten van het politiewerk. Op Urk wordt dit jaar speciale aandacht besteed aan veilig verkeer en ieders taak daarin: uiteindelijk zijn we allen samen verantwoordelijk. Niet alleen laat Sport 2000 zien wat dit inhoudt, ook de Urker jeugd heeft zich over het thema gebogen: gedichten en andere creatieve uitingen zijn het resultaat. De inzendingen van de verschillende scholen worden op de opendag getoond en rond 15:30 uur maakt de politie de winnaars bekend.
Verder is er nog van alles te zien en te doen. Zo zijn alle verschillende politievoertuigen te bekijken, maar er zijn ook allerlei politiespecialisten aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Zoals op het gebied van verkeer, wijkgericht werken, preventie, milieu, jacht, mobiele eenheid en politieopleidingen. Verder houden jongeren van het Veilig Op Straat-team en wijkagenten op een terrasje een babbeltje met bezoekers. Ook kunnen daar geïnteresseerden in de politieopleiding terecht. De politie staat er niet alleen voor en heeft daarom ook allerlei zogenaamde partners in veiligheid uitgenodigd. Onder andere de Koninklijke Marechaussee (Kmar), GGD en 3VO geven informatie over hun werk. Denk aan de pantserwagen en een speciaal verkeersparcours voor de jeugd.
Niet alleen op het droge, maar ook op het water is van alles te beleven. Mensen kunnen een kijkje nemen op de grote boot en de allernieuwste boot van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Om 14:00 geven de hulpverleners, waaronder brandweer en de reddingsbrigade, een demonstratie op het water. Verder laten speciale politiehonden zien hoe zij op het water kunnen speuren. Ook geven deze honden met hun baasjes om 12 uur een demonstratie op het droge. Samengevat. Naast alle stands en activiteiten, ziet het programma er als volgt uit:
11:15 Dans Veilig Verkeer
12:00 Demonstratie politiehonden
14:00 Waterdemonstratie hulpverleners
14:45 Dans Veilig Verkeer
15:30 Prijsuitreiking scholen

Veiligheidsmarkt
Niet alleen op zaterdag 12 oktober kunnen inwoners van Flevoland meer te weten komen over veiligheid. Op woensdag 9 oktober van 10:00 uur tot 17:00 uur vindt in de provinciehoofdstad Lelystad een veiligheidsmarkt plaats. Geïnteresseerden kunnen daar terecht bij allerlei organisaties die zich met veiligheid bezig houden. Themas als veilig wonen, veilig uitgaan, veilig winkelen, veilig werken, veiligheid in en rond het huis en veiligheid op school passeren de revue. Ook de politie Flevoland is aanwezig en vertelt meer over inbraakpreventie en over het Politiekeurmerk Veilig Wonen, de maatstaf voor veilig wonen. Met de donkere maanden op komst stijgt namelijk de kans op inbraak: kom dan ook nu langs voor beveiligingstips. Naast algemene preventietips, krijgen senioren adviezen over hoe zij hun veiligheidsgevoel kunnen vergroten. Daarnaast vertelt het Veilig Op Straat-team dat door de politie begeleid wordt, over werken bij dit team. De markt is een gezamenlijk initiatief van onder andere de gemeente Lelystad, politie Flevoland, Stichting Perspectief en de brandweer.