Gemeente Stede Broec

4-10-2002
ASBEST BIJ KLAMPSCHOOL OPGERUIMD

Schoonmaak asbest bij Klampschool

Een paar weken geleden hebben we u gemeld dat er een kleine hoeveelheid asbest was aangetroffen op het terrein van de nieuwe Klampschool aan Het Juk. Het onderzoek is inmiddels afgerond en vanaf woensdag 9 oktober wordt de schoonmaak van het terrein ter hand genomen.

Het onderzoek is uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Dat heeft ons gemeld dat er sprake is van âhechtgebonden materiaalâ met een concentratie asbest van minder dan 10 milligram per kilo. Er is dus geen sprake van losse asbestvezels. He asbest zit in stukjes golfplaat en dergelijke. De rommel is in een ver verleden op de slootkant gedeponeerd. Bij het verbreden van die sloot ânaast de school- kwam het op het terrein terecht.

Het opruimen gebeurt met de hand en onder toezicht van een deskundige. Bovendien wordt de toplaag (15 tot 20 cm diep) met een graafmachine omgewoeld. Daardoor komt verdacht materiaal dat nu niet zichtbaar is naar boven; dat wordt dan ook opgeraapt. Als alles volgens plan verloopt is de schoonmaakactie op 14 oktober afgerond.