Keywords: htu,biomassa,afvalvrwerking,duurzaam ruimtegebruik,milieu,vakpersinfo,perskamer,tno

Perskamer

Vakpers Info: Nieuwe onderzoeksfase HTU®-technologie voor olie uit biomassa gericht op bedrijfszekerheid

TNO

8 oktober 2002

Er is een nieuwe fase ingegaan van de ontwikkeling van het HTU® proces waarvan bij TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie (TNO-MEP) in Apeldoorn een pilot plant staat. Het onderzoek richt zich in het nieuwe project vooral op het bedrijfszeker kunnen opereren van de pilot plant en op de eigenschappen van het product. Bij het productonderzoek worden verschillende groepen van de TU Delft en Shell Global Solutions betrokken. De doelstelling is om voldoende informatie te verzamelen om een demonstratieplant te kunnen bouwen en een duidelijk beeld te krijgen van de perspectieven voor het product. De overtuiging is dat als de producteigenschappen waardevol zijn en het proces betrouwbaar, een verdere ontwikkeling van de HTU® technologie verzekerd is.

Vereenvoudigd HTU® processschema
Vereenvoudigd HTU® processschema

Met steun vanuit het programma Duurzame Energie van Novem is een consortium bestaande uit de Stichting Shell Research, de Gemeentelijke Dienst Afvalverwerking Amsterdam, TNO-MEP en Biofuel BV. onlangs hiermee begonnen. Het vervolgonderzoek loopt nog tot medio 2004.

Vooruitzichten HTU®-proces voor korte en lange termijn Het HTU®-proces zet bij verhoogde temperatuur en druk (330 °C en 170 bar) in waterig milieu biomassa om in een op zware olie gelijkend product, biocrude, met een hoge verbrandingswaarde van 30-35 MJ/kg. Biocrude kan door hydrogenering (zie schema hierboven) worden omgezet in een hoogwaardige diesel brandstof voor de langere termijn; voor de kort termijn zijn bijstooktoepassingen in verbrandingsinstallaties van belang. Biomassa die in aanmerking komt omvat onder andere organische reststromen van de agro- en voedingsmiddelenindustrie, slibben van afvalwaterzuiveringsinstallaties, houtchips en bermgras.

In een eerste fase is bij TNO-MEP een uitgebreid laboratoriumonderzoek uitgevoerd en is een pilot plant ontworpen en gebouwd. Interessant is de conclusie, op basis van een parallel door Biofuel met medewerking van Jacobs Engineering Nederland afgeronde haalbaarheidsstudie, dat een commercieel interessante verwerking van bijvoorbeeld de organische natte fractie uit huishoudelijk afval mogelijk is in een demonstratieplant met een capaciteit van circa 60.000 ton/jaar en dat voor de lange termijn productie van "HTU® biodiesel" concurrerend mogelijk is bij een olieprijs van 25 $/bbl, het huidige prijsniveau. De geraamde HTU-kosten zijn zelfs 20 % lager dan bij aanvang van het project werd gedacht.

Meer informatie:
TNO Milieu, Energie en Processinnovatie

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---

...zie TNO magazine