Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Wijziging productie-index van de industrie

Donderdag 10 oktober 2002 publiceert het CBS de productie-indexcijfers van de industrie over de maanden juli en augustus 2002. Bij publicatie van deze uitkomsten zijn eerder vrijgegeven gegevens gewijzigd. Hierdoor sluiten de uitkomsten die donderdag worden gepubliceerd niet aan op de tot nu toe gepubliceerde cijfers.
De wijzigingen zijn het gevolg van twee factoren:
- De afstemming op de Nationale rekeningen 2001: de ontwikkeling van de toegevoegde waarde volgens de Nationale rekeningen 2001 is verwerkt in de uitkomsten van de productie-index van de industrie.
- De jaarlijkse berekening van seizoenfactoren. Het CBS heeft daarom voor de periode januari 1995 tot en met juni 2002 de productie-indexcijfers van de industrie opnieuw berekend. In bijgaande twee tabellen zijn de aldus berekende cijfers van de industriële productie opgenomen. Deze uitkomsten sluiten aan bij de indexcijfers die aanstaande donderdag worden gepubliceerd.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl


09 okt 02 10:30