Gemeente Groningen

Persbericht

Bewoners tevreden over ondergronds inzamelen afval 08-10-2002

Uit een door de RUG gehouden onderzoek blijkt dat de bewoners van Laanhuizen, Grunobuurt-zuid, een deel van de Korrewegwijk en de Boerhaavelaan tevreden zijn over het nieuwe gemeentelijke systeem van ondergronds afval inzamelen. Als voordelen worden genoemd dat de bewoners 24 uur per dag het afval kwijt kunnen, de wijk schoner is en er thuis minder troep ontstaat als gevolg van het moeten opsparen van vuilniszakken. De ondervraagde bewoners gaven aan de loopafstand geen probleem te vinden.

Ook voor ouderen en minder validen betekent het nieuwe afvalsysteem een vooruitgang. Mensen die afhankelijk zijn van hulp hoeven geen afspraken meer te maken om op een vaste dag en tijdstip de zak op de stoep te zetten. De nieuwe manier van inzamelen voorkomt dat de afvalstoffenheffing omhoog moet in verband met de stijgende kosten van het traditioneel handmatig inzamelen. Milieuwethouder René Paas wil binnenkort de ondergrondse afvalinzameling ook in de wijken Selwerderwijk, De Hoogte, Laanhuizen en de Herewegbuurt introduceren.

Sinds 2001 wordt in een aantal Groninger wijken afval ingezameld door middel van een geheel nieuw ondergronds systeem. In totaal zullen er in de gehele stad straks tussen de achthonderd en de duizend ondergrondse containers zijn, waarvan 43.000 huishoudens gebruik kunnen maken. Naar verwachting zullen rond 2004 / 2005 alle benodigde containers geplaatst zijn. Het gaat hierbij om wijken waar nu nog met de grijze huisvuilzak huishoudelijk afval wordt ingezameld. De bewoners worden intensief betrokken bij de invoering van het nieuwe inzamelsysteem. Gebleken is dat het vroegtijdig betrekken van bewoners bij de plannen leidt tot kwalitatief goede locaties. Met de komst van de ondergrondse container zal veel zwaar werk, dat bij medewerkers van de Milieudienst tot veel ziekteverzuim leidt, tot het verleden gaan behoren.

Schone locaties door pas en online-verbindingen Groningen onderscheidt zich met het ondergronds inzamelen van ander gemeenten in Nederland doordat de locaties nagenoeg altijd schoon zijn. Het gebruik van de huisvuilpas en de online-verbindingen blijken de sleutels tot dit succes te zijn. Met de huisvuilpas kan de wijkbewoner in een aangewezen zuil in de onmiddellijke nabijheid zijn afval kwijt. De zuil kan niet door anderen worden geopend. Bewoners krijgen dus een eigen zuil, hetgeen het verantwoordelijkheidsgevoel van de gebruiker vergroot.

Een tweede voorwaarde voor schone locaties betreft de online-verbindingen waarmee op elk gewenst moment kan worden bekeken hoe vol de containers zijn. Deze worden vervolgens op tijd en efficiënt geleegd. Hierdoor kunnen de wijkbewoners altijd gebruik maken van de container en hoeven ze de zakken niet naast de zuil te zetten. De computerverbindingen tussen het hoofdkantoor van de Milieudienst en de ondergrondse container zijn bij wijze van proef toegepast. De resultaten zijn zeer gunstig.

Andere gemeenten maken gebruik van Groninger ervaringen Veel gemeenten overwegen de aanschaf van ondergrondse containers, maar beschikken niet over de financiën en de benodigde kennis over de online systemen. De gemeente Groningen biedt hier momenteel de helpende hand. Zij doet dit door bijvoorbeeld de uitgifte van pasjes te organiseren en de communicatie met containers in de regio te verzorgen via de centrale datavoorziening. Gemeenten profiteren vooral van de grote logistieke voordelen door gebruik te maken van de ervaring en deknow how van de gemeente Groningen. Een efficiënte regionale afvalinzameling draagt bij aan het uiteindelijke doel van het ondergronds inzamelen: het betaalbaar houden van de afvalstoffenheffing voor de burger.