Gemeente Groningen

Persbericht

Nieuw jongerenfestival in Groningen: New Attraction 08-10-2002

De Stichting New Attraction gaat ieder jaar op de eerste zaterdag van de zomervakantie een grootschalig jongerenfestival organiseren op het terrein bij de Kardingeplas. Voor de eerste keer op 28 juni 2003. Het festival is gratis en mikt op een bezoekersaantal van 10.000 jongeren. De gemeente stopt voor 2003 55.000 subsidie in het evenement.

Het nieuwe festival speelt in op de diversiteit in cultuurbeleving van jongeren met veel aandacht voor kunstvormen die ook allochtone jongeren trekken. Niet alleen publiekstrekkers, maar ook nieuwe stijlen en nieuw talent zullen te zien zijn. Naast popmuziek ook jongerentheater en dans en combinaties van dans, muziek en theater. New Attraction wil ook een aantal eigen producties programmeren. De stichting geeft daarvoor (pop)artiesten, productiegroepen en professionele kunstenaars de opdracht een korte voorstelling of presentatie te maken.

Het streven is om zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij de verschillende organisatietaken. Zo kunnen ze ervaring opdoen en eventueel een nieuw kader vormen voor de organisatie van andere culturele projecten in de stad Groningen. Het voordeel voor de organisatie is dat ze door deze actieve jongerenparticipatie feeling houdt met de laatste trends.

In het kader van haar cultuurbeleid geeft de gemeente een subsidie van 55.000 voor het festival in 2003. De subsidie was aanvankelijk bedoeld voor het Kleurrijk Festival om daarmee het festival qua programmering en publieksbereik te verbreden (m.n. ook jongeren). Na een oriëntatie op de toekomst is Kleurrijk Festival echter met haar eigen activiteiten gestopt. Het budget is vervolgens aan New Attraction toegekend.