Datum: 20021009 Titel: WIPO wordt arbitrage-instituut voor .nl-domeinnamen Arnold zegt: ANP perssupport, index Titelbalk gaf: Perssupport

SIDN

WIPO wordt arbitrage-instituut voor .nl-domeinnamen

Arnhem, 9 oktober 2002 - Op 7 oktober 2002 hebben SIDN en het WIPO Arbitration and Mediation Center een contract getekend. WIPO is hierdoor geaccrediteerd als arbitrage-instituut voor geschillen rondom .nl-domeinnamen. Hiermee is weer een belangrijke stap gezet met de implementatie van de aanbevelingen van het Domeinnaamdebat.

Eén van de aanbevelingen van het Domeinnaamdebat was 'installeer een adequate en snelle geschillenbeslechting in de vorm van arbitrage'. Besloten werd één of meerdere arbitrage-instituten te selecteren met behulp van een tenderprocedure. Reden voor de keuze tot het volgen van deze procedure waren met name gelegen in het waarborgen van transparantie, objectiviteit en non-discriminatie. Zowel ten aanzien van de kwaliteit van de beoogde arbitrage-instituten als ten aanzien van de arbitragemogelijkheden werden criteria geformuleerd.

Het tenderproces
De tender werd voorbereid en begeleid door Corvers Procurement Services B.V., te 's Hertogenbosch. Begin april 2002 werden twee Nederlandse en twee internationale kandidaat-instituten aangeschreven. Begin mei 2002 waren de reacties op de tender binnen. Hieruit bleek dat het WIPO Arbitration and Mediation Center duidelijk de meeste ervaring en expertise had in geschillenbeslechting rondom domeinnamen. Gezien ook het feit dat WIPO bereid is om de procedure zowel in de Nederlandse als de Engelse taal te administreren, werd besloten WIPO voorlopig als enige arbitrage-instituut aan te wijzen.

Op basis van de voorlopige gunning werd er vervolgens met WIPO onderhandeld over de invulling van de details en de uitwerking van de implementatie. Een en ander werd vastgelegd in een contract dat op 7 oktober 2002 werd ondertekend. Na de inwerkingtreding van de nieuwe reglementen zal het arbitrage-instituut haar activiteiten starten. De verwachting is dat dit in december 2002 of in januari 2003 een feit zal zijn.

Het WIPO Arbitration and Mediation Center
WIPO is een intergouvernementele organisatie gevestigd in Genève, Zwitserland. Zij maakt deel uit van de Verenigde Naties en haar taak is het promoten van intellectuele eigendomsbescherming op internationaal vlak. WIPO heeft baanbrekend werk geleverd in de ontwikkeling van een internationale geschillenregeling rondom generieke top level domeinen, zoals bijvoorbeeld .com, .org, .net. Sinds december 1999 treedt het WIPO Arbitration and Mediation Center op als arbitrage-instituut voor dergelijke geschillen. Eveneens administreert zij geschillen voor een groeiend aantal country code top level domeinen, waaronder nu ook .nl.

SIDN
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is belast met de verantwoorde uitgifte van Internet domeinnamen in het .nl domein. SIDN beoogt een zo groot mogelijke openheid over haar beleid. Daartoe is alle relevante informatie opgenomen op haar website: www.sidn.nl SIDN is gevestigd in Arnhem.