Landelijke Huisartsen Vereniging

Vragen (en antwoorden) over de nieuwe tarieven per 1 oktober 2002


1. Per 1-10-2002 worden de particuliere dagtarieven verhoogd ter compensatie van verloren omzet in de ANW diensten voor de HDS huisartsen. De collega's die niet meedoen aan de HDS verliezen geen particuliere omzet in de ANW-uren en profiteren ook van de tariefstijging overdag?
Klopt dit en doet dat recht aan een evenredige behandeling van de
2 typen huisartsen?

Voor alle huisartsen is de principiÎle splitsing in tarifering tussen ANW en dag gemaakt. Ook de niet aan een HDS deelnemende huisartsen mogen niet meer het dubbele consulttarief in ANW rekenen, maar een consulttarief dat is berekend op dezelfde grondslagen als ook voor de HDS-huisarts is gebruikt, namelijk een betaling van 13.614 Euro. Dus is het correct dat alle huisartsen de compensatie overdag krijgen.

2. Hoe komen de huisartsen die gemiddeld door een efficiÎnte dienstindeling in de HDS zo'n 170 tot 180 ANW-uren dienst doen per jaar aan hun Ä 13. 340 ANW-honorarium?

De betaling van Ä 13.614 is gebaseerd op het door Hay vastgestelde inkomensniveau voor de uren in ANW. Hay heeft daarbij berekend dat een uurvergoeding van Ä 60 gepast is. Op basis van de kennis van toen (namelijk dat in een HDS huisartsen ca 300 uren draaien tegen vooralsnog 75% van Ä 60 = Ä 45,38) is het bedrag van Ä 13.614 berekend. Niet het gehele bedrag, maar de uurvergoeding is de basis van het geheel.


3. Klopt het dat in een achterstandspraktijk met 90 % ziekenfondspatiÎnten de Ä 2,40 daling per patiÎnt een forse achteruitgang oplevert, die nauwelijks gecompenseerd wordt door vergoeding voor 180 diensturen in ANW?

In de systematiek is de korting van Ä 2,40 vanaf 1 oktober (via de tijdelijke opslag(afslag)techniek terugwerkend naar 1 juli) ook vertaald in het particuliere tarief. Dus m.a.w. voor hetzelfde bedrag, namelijk Ä 5.505, is het norminkomen voor de dagvergoeding verlaagd. Omdat een deel van het resterende norminkomen en de praktijkkosten particulier ook werd vergoed via de ANW-declarabele productie, moest voor dat deel een compensatie worden geregeld. Dit heeft geleid tot de tariefverbetering voor overdag particulier. In de ziekenfondssector met het abonnementensysteem doet dit fenomeen zich niet voor. Daar wordt immers het verlaagde norminkomen (- Ä 5.505) plus de praktijkkosten gedeeld door de rekennorm van 2.350 patiÎnten wat tot het aangepaste abonnement leidt (- Ä 2,40).


4. Kan worden uitgelegd hoe het kan dat er voor 1 oktober een uurbetaling kon worden gedaan die nauwelijks afweek of zelfs hoger kon zijn dan Ä 45,38?

Om te beginnen is het goed aan te geven dat het altijd de bedoeling is geweest dat ook voor de zorg gedurende ANW vanuit een HDS, het voor de huisarts bedoelde honorarium in het gesloten beurzensysteem aan de huisartsen zou worden betaald bij wie de behandelde patiÎnt is ingeschreven. Dit vanuit de opzet dat de HDS op eenzelfde basis als de klassieke waarneming de diensten verdeelt alleen nu over meer huisartsen. In een groot aantal gevallen is echter door de huisartsen en de HDS er voor gekozen om de inkomsten uit de consulten tegen (ziekenfonds Ä 20,- en particulier Ä 43,20) in een pot te storten en uit deze pot de huisartsen een betaling te doen per gewerkt uur in een HDS. Op zich zelf was hierop niks tegen maar het betrof een herverdeling van het geld dat sowieso aan de deelnemende huisartsen toe moest vallen. Immers er werd afgezien van de normale ANW-omzet.

In een normpraktijk zou dit om het volgende omzetdeel gaan waarvan is afgezien uitgaande van 480 contacten in ANW, 65% ziekenfondspatiÎnt en 35% particuliere patiÎnt. (480 * 65% * Ä 20) plus (480 * 35% * Ä 43,20) = afgerond Ä 13.500.

Dit (normatief berekende) bedrag werd door de deelnemende huisartsen in een pot gestort waaruit de uurbetalingen werden gedaan.


5. Kan worden aangegeven waarom de particuliere tarieven voor overdag moeten worden gecompenseerd?

In de systematiek van de WTG moet in het consultensysteem de normomzet (norminkomen en normkosten) precies gehaald kunnen worden bij de normpraktijk. De normpraktijk is uitgedrukt in zogenaamde consulteenheden. Deze eenheden worden bepaald door een aanname over de gemiddelde contactfrequentie, vermenigvuldigd met de normpraktijk (2.350 patiÎnten) en bijgesteld omdat bepaalde contacten een hoger tarief opleveren dan het consulttarief. Door het schrappen van de eenheden die kunnen worden toegerekend aan de ANW, moet er worden uitgegaan van een lager aantal, een lagere rekennormpraktijk.. Die was 8707 eenheden en is nu verlaagd met 2 keer 480 eenheden (2 keer het consultbedrag) naar 7.740 eenheden. Als we nu het norminkomen en de normkosten delen door de nieuwe rekennorm komen we, even los van allerlei incidentele betalingen, structureel op een tarief van 23,37 euro. Door de tijdelijke verrekeningen van enkele incidentele posten is het consulttarief door het CTG vastgesteld op Ä 24,40.


6. Moeten de verloskundige en de apotheekhoudende tarieven en het tarief voor de cervix cytologie niet ook worden aangepast aan het nieuwe consulttarief?

Er lag een nadrukkelijk verzoek om de verlaging van het norminkomen van Ä 5.550 niet van toepassing te verklaren op de verloskunde-tarieven. Voor de ziekenfondssector was deze verlaging per 1 januari of 1 april doorgevoerd ( min Ä 2,40) en per 1 juli ook voor de particuliere sector. Met dit verzoek heeft het CTG ingestemd, maar het betekent tegelijkertijd dat er ook geen een-op-een koppeling meer is met het consulttarief. Omdat de correctie van de rekennorm naar 7.740 geen relatie heeft met verloskunde, is het verloskundetarief niet aangepast. Ditzelfde geldt voor de apotheekhoudende tarieven en het tarief voor de cervixcytologie.

Feedback op uw werkbeleving

Welke factoren verhogen uw werkplezier en wat zorgt juist voor stress?

Vul de CarriËremonitor in, en ontvang een individueel profiel.

LHV CafÈ

Welkom in het LHV CafÈ!
Twee sessies hebben inmiddels plaatsgevonden op de vaste avond: donderdag om 21 uur. Thema voor 10 oktober welkom. Ga er heen en ontmoet willekeurige collega's die er ook zijn. Of maak een afspraak met anderen om elkaar daar te ontmoeten. Klik hier om het cafÈ te vinden.

(ill: Jan Huizinga: www.huisartsvandaag.nl)

Muurkrant OnLine:

De redactie van de Muurkrant vraagt uw mening over het besluit v/d Ledenvergadering: Huisartsenposten kunnen lid worden van de LHV - een goede zaak?
...of over elk ander actueel thema. Klik hier om deze of andere bijdragen te leveren.

HUISARTSBEURS 2003?

MOET...

...er na de drie vorige, succesvolle 'congres-beurzen' een vierde komen?
Heeft u behoefte aan een vierde Huisartsbeurs in het najaar van 2003? Geef hieronder uw mening en mail desgewenst uw suggesties en bereidheid om mee te werken naar r.vd.sleen@lhv Schrijf hier uw toelichting (vorige polls klik hier). (_) Ja, zeer zinvol
(_) Ja. Ik wil ook meewerken (mail)
(_) Ja, mits ander programma (mail)
(_) Nee, geen behoefte
stem bekijk score