Gemeente Amsterdam

Iedere leerling, legaal of illegaal, kan in Amsterdam naar school

Iedere leerling, legaal of illegaal, kan in Amsterdam naar school

Reactie van wethouder Rob Oudkerk op het artikel 'De leraar als opsporingsambtenaar' dat op 30 september in het NRC verscheen.

Ik heb met verbazing het artikel van Anja Vink onder de kop: 'De leraar als opsporingsambtenaar' in deze krant op 30 september jl. gelezen. Kern van het stuk is dat door nieuwe rijksregels onderwijs aan illegale leerlingen vanaf 1 oktober niet meer gefinancierd zal worden. Om die redenen zou de gemeente Amsterdam scholen vragen om op te geven welke leerlingen legaal en welke leerlingen illegaal op school zitten. Ook zouden leerlingen een verblijfsvergunning moeten laten zien om voor onderwijs in aanmerking te komen. Dit artikel klopt niet. De situatie is als volgt:
Vanaf 1 oktober is er op basis van de nieuwe vreemdelingenwet een aparte rijksfinanciering voor het nieuwkomersonderwijs ingevoerd. Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe regeling moet Amsterdam de scholen vragen hoeveel kinderen er als asielzoeker of als nieuwkomer staan geregistreerd. Een voorwaarde in de nieuwe regeling is dat de betreffende deelnemers nog geen jaar in Nederland zijn en als asielzoeker of als nieuwkomer staan geregistreerd. Kinderen die illegaal in Nederland zijn vallen dus niet onder de nieuwe rijksregeling. Amsterdam noch het Rijk vragen om op te geven welke illegale leerlingen op de scholen verblijven.
Wat betreft de financiering: Amsterdam houdt eraan vast dat alle kinderen in de stad, legaal of illegaal, aan het Amsterdamse onderwijs kunnen deelnemen. Dit betekent dus dat Amsterdam onderwijs voor illegale leerlingen blijft financieren. Aan de scholen vraagt Amsterdam alleen naar het totaal aan kinderen, legaal en illegaal. Wie deze illegale kinderen zijn en hoe groot hun percentage is wordt niet gevraagd. Uitgangspunt in Amsterdam is en blijft dat alle kinderen, legaal of illegaal, recht hebben op onderwijs. En daarom stelt Amsterdam hiervoor de benodigde middelen beschikbaar.

Rob Oudkerk,
wethouder Onderwijs gemeente Amsterdam

^


-

© gemeente Amsterdam - 3-10-2002