Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Persbericht
KNMP wil honderden miljoenen per jaar besparen met nieuw systeem voor geneesmiddelprijzen

Apothekers willen extra besparingen laten terugvloeien naar de zorg

Utrecht, 9 oktober 2002 - Bij monde van hun voorzitter Martin Favié pleiten de Nederlandse apothekers voor een nieuw systeem voor de geneesmiddelenprijzen. Favié deed dit voorstel tijdens het jaarlijkse KNMP-Congres van zijn beroepsorganisatie op 9 oktober te Utrecht.

De apothekers willen de huidige claw-back regeling inruilen voor een systeem dat leidt tot drastisch lagere prijzen van geneesmiddelen. Het principe van het nieuwe systeem is eenvoudig: voor elk geneesmiddel dat uit patent is of komt, en waarvan er meerdere aanbieders zijn, wordt een maximumprijs vastgesteld die 25 tot 30% onder de oorspronkelijke maximumprijs van het origineel ligt. Geneesmiddelen met een hogere prijs komen vanaf dat moment niet meer voor vergoeding in aanmerking. Met deze klap op de prijzen voorspellen de apothekers voor de overheid een besparing in de komende jaren van honderden miljoenen euro's.

De KNMP wil dus dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt om maximale vergoedingsprijzen voor generieke medicijnen vast te stellen en dit niet overlaat aan het vrije spel van de markt. Favié: 'Ook in andere Europese landen zien we dat de overheid op dit gebied haar verantwoordelijkheid neemt. Ons voorstel is om alle wet- en regelgeving ten aanzien van geneesmiddelprijzen en vergoedingssysteem af te schaffen, behalve de Wet GeneesmiddelPrijzen.' (WGP). De WGP of de vastgestelde prijs gemeld in 2002 is de maximumprijs, die een leverancier mag vaststellen voor een geneesmiddel in Nederland.

Bezorgdheid over veiligheid geneesmiddelenvoorziening Er vinden vele nieuwe ontwikkelingen in en rond de toekomstige farmacie plaats. Deze brengen ook toenemende veiligheidsrisico's en eisen veel van de farmaceutische deskundigheid. De beheersing van deze risico's is aanzienlijk veel beter als de apothekers de leiding hebben en houden bij de geneesmiddelenvoorziening.

Hoewel er reeds veel goed geregeld is, dreigen er rond de verstrekking van medicijnen toch toenemende veiligheidsrisico's. Deze risico's worden volgens Favié nog groter wanneer er in een apotheek niet meer continu een apotheker aanwezig is om in te grijpen wanneer dat nodig is. Dagelijks komt het in elke apotheek vele malen voor dat de apotheker om een beslissing wordt gevraagd ten aanzien van de veiligheid van een voorgeschreven medicatie.

Wanneer de overheid haar zin krijgt en artikel 19 uit de Wet op de Geneesmiddelen-voorziening komt te vervallen, mogen er apotheken bestaan zonder dat er een apotheker aanwezig is. 'Wij vinden dat uit veiligheidsoverwegingen een onwenselijke situatie en dringen er bij onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer op aan niet in te stemmen met dit wetsvoorstel', aldus Favié.

Favié wijst erop dat de veiligheidsrisico's nog groter worden als alle artsen ongediplomeerd de mogelijkheid krijgen geneesmiddelen af te leveren. Dus in feite het apothekersvak gaan beoefenen, én een eigen apotheek gaan voeren. De apothekers zijn bevreesd dat een dergelijke situatie de volksgezondheid ernstig zal schaden.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Caroline de Roos, Manager Public Affairs en Communicatie KNMP 06-51514421/ 070-3737308.

Thessa Slootmans
secretaresse afdeling Communicatie
KNMP