STICHTING AXIS

Axis introduceert www.kennisbanktechniek.nl

Nieuwe impuls voor technisch onderwijs en bedrijfsleven.

Delft, 8 oktober 2002. Hoe krijgt Nederland méér mensen actief in technische opleidingen en beroepen? Axis, nationaal platform voor Natuur en Techniek in onderwijs en arbeidsmarkt, werkt aan het terugdringen van hardnekkige personeelstekorten in de techniek. De kennis en ervaring die Axis opdeed met succesvolle projecten en methoden zijn nu eenvoudig beschikbaar op een nieuwe website: www.kennisbanktechniek.nl.

Er bestaat nog steeds een nijpend tekort aan technici in Nederland: een probleem met nadelige gevolgen voor economie en werkgelegenheid. De instroom in technische opleidingen en beroepen is alleen te verhogen door structurele vernieuwingen in onderwijs en bedrijfsleven. Axis maakt hier werk van, onder meer door het opzetten en begeleiden van projecten op het gebied van onderwijsinnovatie, beroepskeuzevoorlichting en werkplekontwikkeling.

Waardevolle kennisoverdracht
Axis verzamelde de afgelopen vier jaar waardevolle kennis over het verhogen van de instroom. Die kennis wordt nu nog beter in handen gespeeld van onderwijsinstellingen en bedrijfsleven. Kennisbank Techniek biedt hen volop inspiratie voor het vinden en binden van technisch georiënteerde studenten en medewerkers. De overdracht van inzicht en ervaring kan een belangrijke impuls opleveren voor het vernieuwende vermogen van de sector.

Good practices
Het hart van de kennisbank techniek bestaat uit een database met ruim 70 Axis-projecten en meer dan 100 good practices. Dit zijn beproefde, succesvolle methoden voor de aanpak van scholing en begeleiding van (aankomend) technisch personeel. De Kennisbank wordt de komende periode continu aangevuld met nieuwe projecten en good practices. De database wordt op meerdere manieren ontsloten om tegemoet te komen aan de diverse behoeftes van het werkveld. Zo kunnen bezoekers via een landkaart per provincie bekijken welke projecten en organisaties daar actief zijn. Regionale samenwerking is een belangrijke factor bij alle activiteiten van Axis. De kennisbank techniek biedt overigens ook goede voorbeelden uit het buitenland, onder meer uit Duitsland.

Rad van Axis
Een andere ingang op de kennis is het interactieve Rad van Axis. Hierin wordt de visie van Axis samengevat en de noodzakelijke samenhang tussen initiatieven getoond. Zo ontstaat een dynamisch overzicht van visie tot praktijk.

Axis beweegt techniek
Het thema van de website is Techniek in Beweging. Het techniekonderwijs en de arbeidsmarkt zijn immers volop in ontwikkeling: de opleidingen veranderen, het werk verandert en niet te vergeten: de voorkeuren van jongeren veranderen. Techniek beweegt jongeren, het onderwijs en het bedrijfsleven.


---

Axis
Axis is een gezamenlijk initiatief van de overheid, werkgeversorganisaties, het onderwijsveld en de Arbeidsvoorziening. Axis ontwikkelt een fundamentele aanpak om de hardnekkige tekorten in technische sectoren en beroepen te verminderen en de dalende instroom in het technisch onderwijs terug te dringen. Daarbij richt zij zich op drie aandachtsgebieden:
de positieve beïnvloeding van keuzeprocessen bij studie- en beroepskeuze
onderwijsvernieuwing van bèta- en techniekvakken het zorgen voor aantrekkelijk werk in bedrijf en beroep.

Axis blijft tot juli 2004 haar initiërende rol vervullen bij het vinden van nieuwe oplossingen voor de techniek. www.kennisbanktechniek.nl zal ook na die periode beschikbaar blijven.

Meer informatie:
Stichting Axis
Jeanine Bekking
Tel. (015) 219 14 61
info@kennisbanktechniek.nl
www.kennisbanktechniek.nl


09 okt 02 14:11