Provincie Limburg

Provinciale impuls voor internationale projecten (277)

Groen licht voor Interreg-voorstellen

De Provincie Limburg vindt investeren in grensoverschrijdende projecten belangrijk. Deze week gaven Gedeputeerde Staten groen licht voor investeringen van in totaal ruim 2 miljoen. Het gaat om vijf Interreg-projecten in de Euregio Rijn-Waal ( 1,8 miljoen), twee projecten in de euregio rijn-maas-noord ( 310.000,-) en het stimuleren van het international onderwijs in Limburg.

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met een Interreg-bijdrage van ruim 160.000,- om de grenspendel in de logistieke sector te stimuleren. Dat gebeurt in het kader van het Interregprogramma euregio rijn-maas-noord. Daarnaast draagt de Provincie zelf ruim 32.000,- bij aan dit project in het kader van het Grote Stedenbeleid. De euregio Noord- en Midden-Limburg heeft te maken met structurele problemen op het gebied van de arbeidsmarkt. Aan de Duitse zijde is de werkloosheid hoog, aan Nederlandse kant is er juist vraag naar gekwalificeerde vakmensen. Bovendien ontbreekt het in het Duitse deel van de Euregio aan gespecialiseerde logistieke diensten. Het doel is twintig personen een opleiding op het logistiek gebied te laten volgen inclusief een stage van twee maanden. Minimaal vijftien van hen dienen na afloop van de opleiding een baan te vinden in de logistieke sector.

IT academy
Verder zijn GS akkoord gegaan met het opzetten van een 'IT academy' in de euregio rijn-maas-noord. Het gaat om een Interreg-bijdrage van 150.000,- en een provinciale bijdrage van 45.000,-. Bij de IT academy gaat het om een opleiding van ongeveer twee jaar waarbij de nadruk meer bij een bredere opzet ligt, dan op het opleiden van specialisten. Weliswaar stagneert de vraag naar automatiseringspersoneel op dit moment. Maar uit onderzoek blijkt ook dat er behoefte aan breed opgeleide automatiseringsmedewerkers blijft bestaan. Het project richt zich op jongeren met een HAVO/VWO/MBO-opleiding. Het is de bedoeling dat de Hochschule Niederrhein en Fontys Hogescholen binnen een jaar een businessplan opstellen voor een dergelijke opleiding. De totale kosten van het initiatief worden geraamd op 300.000,-.

Internationaal onderwijs
Gedeputeerde Staten zijn bereid een bijdrage te leveren aan de instandhouding en de kwaliteitsverbetering van het internationaal onderwijs in Maastricht. Volgens GS is dit onderwijs van belang voor het internationale vestigingsklimaat van Limburg. Het internationaal onderwijs is bedoeld voor kinderen van buitenlandse werknemers en Nederlandse kinderen die met hun ouders naar het buitenland verhuizen of uit het buitenland terugkomen. Een definitief besluit over de bijdrage en de omvang ervan wordt genomen na overleg met betrokken partijen, waaronder gemeenten, LIOF en Kamer van Koophandel.

Instemming Euregio-projecten
GS hebben verder ingestemd met vijf projecten in de Euregio's Rijn-Waal. Deze projecten worden weliswaar buiten de provincie Limburg gerealiseerd, maar vanwege euregionale samenwerking, dienen GS in te stemmen van de voorgestelde projecten. Daarbij gaat het om een bijdrage aan de regionale treinverbinding Emmerich-Arnhem ( 70.000,-), het project Necropolis Wageningen-Rheinberg ( 676.821,-), het project 'Romeins verleden herleven' in het Museum Valkhof in Nijmegen ( 437.650,-), de aanleg van de fietsroute 'Rheinwanderweg' (163.400,-) en het project 'People to People' ( 500.000,-). 9-10-2002 11:39