Gemeente Moerdijk


CONTROLE DUOBAKKEN VERSCHERPT

In het laatste kwartaal van dit jaar verscherpt de gemeente de controle van het afval. Deze verscherping is nodig omdat de kosten voor het inzamelen van afval onnodig stijgen. De kostenstijging is te wijten aan het aantal afgekeurde vrachten groente-, fruit- en tuinafval (GFT).

Om de kwaliteit van het afval weer op peil te brengen gaan de controleurs de komende maanden weer voor de vuilniswagen uit. Zij controleren de inhoud van de duobakken scherp. Bij overtreding van de regels delen de controleurs kaarten uit.

Afvalscheiding waarom?

Bij het scheiden van afval staat er nogal wat op het spel. We scheiden ons afval om het milieu te sparen. Ook scheiden we het afval om de kosten van verwerking in de hand te houden. De kosten van verbranding zijn bijna twee keer zo hoog als de kosten van het composteren. Hoe minder groenafval er daarom bij het restafval komt, hoe lager de verbrandingskosten zijn. En bovendien, als we het afval netjes scheiden worden er geen vrachten meer afgekeurd, die helemaal verbrand moeten worden. Zo hebben we deels zelf in de hand hoe hoog de kosten worden.

Soms gaat het fout

Om het goed te doen spreken we "spelregels" voor het scheiden van het afval af. Soms gaat er iets mis en komt er afval in de verkeerde vak terecht. De controleurs maken de inwoners attent op hun overtreding met een kaart. Bij een eerste overtreding van de regels deelt de controleur een gele kaart uit. De duobak wordt wel geleegd en op de kaart staat wat er mis was.

Gaat het voor de derde keer fout, dan deelt de controleur een rode kaart uit. De vuilniswagen laat uw bak staan. De bewoners moeten er zelf voor zorgen dat de bak weer leeg komen. Dit kan door de inhoud van de duobak in plasticzakken doen en naar de milieustraat brengen of het afval uit de duobak halen en het opnieuw en op de juiste manier scheiden.

Bij ons verboden..

Er zijn "gemakkelijk afbreekbare" plastic zakken in de handel die worden verkocht om het groenafval in aan te bieden. Het composteren van deze zakken kost ruim twee keer zoveel tijd, als het composteren van GFT. Ook is het niet gemakkelijk te controleren wat er in de zakken zit, omdat de zakken niet doorzichtig zijn. Daarom is het in onze gemeente verboden is deze zakken te gebruiken.

Soms krijgen de controleurs de indruk dat er opzet in het spel is. Afval dat niet in de duobak thuishoort, ligt onderin met een laagje "legaal" afval erover. Het is niet nodig om afval op een illegale manier te lozen. Voor elk soort afval is in onze gemeente een inzamelmethode. Mensen die overigens bewust zich niet aan de scheidingsregels houden, lopen het risico van een bekeuring.

Op de scheidingssticker staat welk afval waar thuis hoort. Bij twijfel geeft de gemeente informatie via de infolijn, tel: 0168 373 555.

Laatst gewijzigd 9 oktober 2002