Verbond van Verzekeraars

Verbondsvoorzitter roept Tweede Kamer op tot zorgvuldige behandeling oudedags-voorzieningen

Bezint, eer ge begint. Onder dat motto roept de voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, Carlo de Swart, tijdens de NVA Pensioendag 2002 de Tweede Kamer op tot een zorgvuldige behandeling van het wetsvoorstel Belastingplan 2003. De voorzitter voorziet diverse knelpunten bij deze wetgeving.

Dit wetsvoorstel heeft ingrijpende gevolgen voor de pensioenopbouw van oudedagsvoorzieningen in Nederland. Het plan van het kabinet om de basisaftrek lijfrente en het spaarloon af te schaffen verhindert dat veel Nederlanders via een laagdrempelige voorziening hun pensioen kunnen aanvullen. Deze maatregel treft vooral de bevolkingsgroepen met een inkomen onder de ziekenfondsgrens.

Het Verbond van Verzekeraars staat positief tegenover de levensloopregeling, en wil graag meedenken over de realisering van dit concept in de praktijk. Wel ziet het Verbond een direct verband tussen de levensloopregeling en de toekomst van de bedrijfsspaarregelingen en lijfrenteverzekeringen. Beide onderwerpen staan in het teken van de financiële langetermijnplanning van de consument en hangen met elkaar samen. Gezien het feit dat het kabinet er nog niet uit is hoe de nieuwe levensloopregeling eruit moet zien, is het volstrekt onlogisch dat nu reeds beslissingen worden genomen over het afschaffen van de basisaftrek lijfrente en het spaarloon. Deze beslissingen moeten in samenhang met elkaar worden genomen.

De voorzitter van het Verbond van Verzekeraars vindt het ook onbegrijpelijk dat de afschaffing van het spaarloon en de basisaftrek lijfrente nog dit jaar zou moeten ingaan. Gezien de besluitvorming is het pas in december duidelijk of de maatregelen doorgaan. In minder dan een maand moeten de verzekeraars en assurantietussenpersonen miljoenen klanten informeren en helpen bij eventuele veranderingen.

8 oktober 2002

---