Korps: Friesland, plaats: Fryslân 9-10-2002
Politieberichten 9/10 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: inbraak school
Afgelopen nacht werd ingebroken in een school aan de Vondelstraat. Nadat een ruit vernield werd, kwam men de school binnen. Een toegangsdeur van een opslagruimte werd vernield. Uit de opslagruimte werd een aantal digitale cameras weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Een onderzoek in de omgeving van de school leverde geen resultaat op. Een medewerker van de school, een 55-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Waskemeer: inbraak
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in het Dorpshuis Ald Leger aan de Leidijk. Door verbreking van een toegangsdeur kwam men binnen. Uit het dorpshuis werden rookwaren, drank en een klein bedrag weggenomen. Een medewerkster, een 43-jarige inwoonster van Waskemeer, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: inbraak
Afgelopen nacht werd ingebroken in de peuterspeelzaal aan de Cyclamenstraat. Door verbreking van een bovenlicht kwam men binnen. Een gedeelte van het pand werd doorzocht. Uit het kantoor werden postzegels, een klein geldbedrag, een radio/cd-speler en een fotocamera weggenomen. Een medewerkster van de peuterspeelzaal, een 45-jarige inwoonster van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: twee verdachten en heler aangehouden Op 22 augustus 2002 is in zijn woning een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Vijf dagen later is, eveneens in zijn woning, een 29-jarige Leeuwarder aangehouden. De mannen bekenden diverse inbraken. Zo is 14 januari 2002 ingebroken bij een sociale werkplaats aan de Amperelaan in Drachten, op 3 en 18 maart werd ingebroken bij een horecagelegenheid aan het Piet Kramerplein in Leeuwarden, op 4 april bij een horecagelegenheid aan het Willem Alexanderplein, op 13 april bij een winkel aan de mr. P.J. Troelstraweg, op 18 april bij een zonweringbedrijf aan de Zwettestraat, op 22 april bij een horecagelegenheid aan de Groningerstraatweg, op 17 mei bij een winkel aan de Wagnerstraat, op 28 mei bij een horecagelegenheid aan de Pieter Sipmawei en op 7 juni bij een school aan de Verdistraat. De buit bestond uit diverse goederen. Zo werd in Drachten voor duizenden euros aan rookwaren gestolen. In de Wagnerstraat werd voor duizenden euros visattributen gestolen. Het betrof hengels en werpmolens. De schade/waarde bedroeg circa 5000 euro. Aan de Groningerstraatweg werd een kluis gestolen. Daarnaast 500 cds, geluids- en beeldapparatuur. In de kluis bevond zich een grote hoeveelheid geld. De waarde en de schade van het gestolene bedraagt ettelijke tienduizenden euros. Bij een poging tot inbraak bij een Chinees restaurant aan het Groot Schavernek werden de twee verdachten achtervolgd door enkele Chinezen. Om niet gepakt te worden sprongen de twee van een zes meter hoog plat dak. De 29-jarige Leeuwarder brak hierbij zijn beide enkels, toch zag hij kans te ontkomen. Het letsel durfde hij niet te laten behandelen in een ziekenhuis. Na een aantal weken heeft hij zich toch laten behandelen. Het moet niet uitgesloten worden, dat de man blijvend letsel heeft opgelopen bij deze mislukte inbraak. Een gedeelte van de goederen werd verkocht aan een 30-jarige inwoner van Leeuwarden. De man is gehoord en heeft bekend dat hij als heler heeft opgetreden van de twee verdachten. De buit werd opgemaakt aan levensmiddelen, uitgaan, gokken en een vakantie. De heler is ondertussen op vrije voeten gesteld, de twee verdachten zitten nog vast en zijn voorgeleid aan de officier van justitie. Ze zitten in voorlopige hechtenis. De 22-jarige zat al vast voor een ander feit en bekende de hierboven genoemde feiten. De schade loopt in de tienduizenden euros. Twee hengels, twee geluidsboxen en een stereotoren zijn teruggegaan naar de rechtmatige eigenaar.

Leeuwarden: aanrijding
Op woensdag omstreeks 09.30 uur heeft er aan aanrijding tussen een auto en een snorfiets op de Zwettestraat plaatsgevonden. De automobilist van de auto, een 34-jarige inwoner uit Damwoude, had zijn auto geparkeerd op een parkeerplaats. Om te kunnen wegrijden, reed hij achteruit de Zwettestraat op. Op hetzelfde moment kwam er op dezelfde rijbaan een snorfiets aanrijden. De automobilist verleende geen voorrang aan de snorfiets waardoor een aanrijding het gevolg was. De snorfietser, een 24-jarige inwoonster uit Leeuwarden, is met beenklachten met de ambulance overgebracht naar het MCL.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Tussen dinsdag 18.00 uur en woensdag 8.30 uur is er ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Berkenstraat. Men heeft een radarscanner, een walkman en cds meegenomen. Aangifte werd gedaan door een 52-jarige inwoner uit Leeuwarden

Drachten: diefstal uit auto
Tussen dinsdag 18.00 uur en woensdag 9.30 uur is er ingebroken in een auto die geparkeerd stond op de Linde. De buit bestond uit een radio/cd speler en autopapieren. Aangifte werd gedaan door een 47-jarie inwoonster uit Drachten.

Lemmer: diefstal portemonnee
Op dinsdagmiddag omstreeks 16.30 uur is de portemonnee van een 51-jarige inwoonster uit Lemmer gestolen. Op het moment van de diefstal deed zij boodschappen in een winkel aan de Stationsweg. Zij werd aangesproken door een man. Een tweede persoon stond schuin achter haar bij de kar. Deze persoon heeft kans gezien de tas van de 51-jarige vrouw te openen en de beurs weg te nemen. De man die haar aansprak had korte stekels en was achter kalend. Hij had blauwe ogen en droeg een spijkerjack. Hij was ongeveer 1.70 lang. Van de andere persoon is niets bekend. De vrouw heeft reeds aangifte gedaan bij de politie.

Drachten: diefstal uit zeecontainers
Tussen dinsdagmiddag 16.30 uur en woensdag 06.30 uur zijn twee zeecontainers die op de Postlaan staan, opengebroken. Men heeft twee boormachines, een aggregaat en een rioollaser meegenomen. Aangifte werd gedaan door een 29-jarige inwoner uit Heerenveen.

Harlingen: diefstal beurs
Op woensdagochtend om 11.30 uur is de portemonnee van een 69-jarige inwoonster uit Harlingen gestolen. De vrouw deed boodschappen in een winkel aan de Spoorstraat. Toen zij haar boodschappen wilde afrekenen, kwam ze erachter dat haar portemonnee die eerder nog in haar tas zat, er nu niet meer in zat. In de portemonnee zaten enkele honderden euros. De 69-jarige vrouw heeft inmiddels bij de politie aangifte gedaan.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272