RAAD VOOR WERK EN INKOMEN


RWI: financiële bonus voor lastige reïntegratie

Den Haag, 9 oktober 2002

De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) adviseert de minister van SZW de beloning van reïntegratiebedrijven meer van hun prestaties afhankelijk te maken. De aanbestedingsprocedure van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) moet hiertoe aangepast worden. Nu krijgen deze bedrijven een groot deel van hun vergoeding voor geleverde inspanningen, los van de vraag of die succesvol zijn. Verder stelt de RWI voor een sterk oplopende bonus te verstrekken aan reïntegratiebedrijven die bovenmatig presteren, bijvoorbeeld door ook moeilijk bemiddelbare cliënten aan werk te helpen.

De RWI is vooralsnog tegen een volledige resultaatsfinanciering. Een gevolg daarvan kan namelijk zijn dat reïntegratiebedrijven moeilijk bemiddelbare cliënten niet meer willen helpen. Een ander gevaar is dat ze hun prijzen opdrijven vanwege de bedrijfsrisicos bij uitblijven van concrete resultaten.
Transparantie is een noodzakelijke voorwaarde voor een goed functionerende reïntegratiemarkt. Opdrachtgevers en cliënten moeten helder zicht hebben op de kwantiteit en de kwaliteit van de dienstverlening. De RWI stelt voor dat het UWV op korte termijn vergelijkbare gegevens en resultaten per reïntegratiebedrijf beschikbaar stelt. Snelle beschikbaarheid van informatie is echter alleen mogelijk als het beperkt blijft tot essentiële gegevens. De RWI denkt daarbij aan openbare informatie over prijzen, resultaten, doelgroepen en doorlooptijden. De Raad stelt voor deze informatie aan de Reïntegratiemonitor van de RWI te koppelen.
De RWI hecht verder veel waarde aan de positie van de cliënten. Vandaar dat de Raad onder andere voorstelt dat voor alle doelgroepen meerdere reïntegratiebedrijven gecontracteerd kunnen worden. De RWI reageert met dit advies op de brief van het ministerie van SZW aan het UWV waarin een aantal voorstellen worden gedaan voor wijziging van de aanbestedingsprocedure UWV voor 2003.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten voor de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. De RWI streeft naar een duurzame verbinding van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door middel van advies en subsidie. De RWI is op 1 januari 2002 officieel van start gegaan. Voorzitter van de RWI is Jan van Zijl.
---

----
Voor de redactie,