Gemeente Amersfoort

Meewerken aan een onderzoek wordt weer leuk
Gemeentelijke afdeling Onderzoek en Statistiek presenteert de nieuwe Bios

datum: 8 oktober 2002

De gemeentelijke afdeling Onderzoek en Statistiek presenteert de nieuwste 'Berichten en Informatie over Onderzoek en Statistiek' (de Bios). In deze nieuwsbrief wordt aandacht besteed aan de resultaten van afgerond onderzoek, werk in uitvoering en wetenswaardigheden. In de Bios van september onder meer aandacht voor onderzoek via internet, hoe aantrekkelijk is het stadscentrum van Amersfoort, de kantorenmarkt en het verhuisgedrag in nieuwbouwwijken.

Meer onderzoek via internet
De gemeentelijke afdeling Onderzoek en Statistiek gaat in de toekomst vaker onderzoek doen via internet. Uit de Stadspeiling 2002 blijkt dat de bereidheid om op een dergelijke manier mee te werken aan onderzoek groot is. In totaal 500 mensen willen voor dat doel hun e-mail adres af staan aan O&S.
Internet. Het gebruik van internet voor onderzoek is goedkoop en snel. Deelnemers kunnen zelf het tijdstip bepalen en het biedt onderzoekers de mogelijkheid om deelname veel leuker te maken dan een eenzijdige telefonische enquête.
Het komende jaar zet de gemeente de eerste stappen in de wereld van het online onderzoek!

Kantorenmarkt verandert in vragersmarkt
De kantorenmarkt staat onder druk. Naast recente publicaties in de media blijkt dat ook uit het rapport De kantorenvoorraad in Amersfoort neemt toe, maar d e leegstand ook.
Omvangrijke nieuwbouwplannen leveren in 10 jaar tijd een groei van de kantorenvoorraad op van 60%. Dat is meer dan een door onderzoeksbureau Nyfer voorspelde behoefte van 17%.
Amersfoort zal het meer nog dan voorheen moeten hebben van haar unieke voordelen zoals een centrale ligging, een hoog opgeleide en jonge beroepsbevolking en een ruim aanbod van (kwalitatief goede) woningen om leegstand te voorkomen.

Bezoekers positief over Amersfoort
De regionale aantrekkingskracht van het centrum van Amersfoort is beperkt ten opzichte van andere steden. Daar staat tegenover dat de bezoekers verhoudingsgewijs veel geld uitgeven. Dat staat in een recent gehouden passantenonderzoek. In totaal bezoeken wekelijks zo'n 240.000 mensen de binnenstad van Amersfoort. Zij zetten samen ongeveer 6 miljoen euro om.
Het oordeel van de bezoekers over onze stad is positief. Met name de sfeer, de bereikbaarheid, de kwaliteit van de winkels en de veiligheid scoren hoog. Minder tevreden zijn de respondenten over de parkeergelegenheid en de parkeertarieven.
Uit een samenvatting van het Continu Vakantie Onderzoek 2001 blijkt dat in 2001 zo'n 575 duizend Nederlandse toeristen een bezoek brachten aan Amersfoort. Dit deden zij meestal om er te winkelen. In oktober 2002 worden de resultaten bekend van een groot landelijk onderzoek naar het imago van steden. In dit onderzoek komen ook zaken als bereikbaarheid, sfeer en gastvrijheid aan de orde.

Verhuizen: niet om de wijk maar om de woning
Veel bewoners van Vinex-wijken willen het liefst weer snel verhuizen. Dat is althans het landelijke beeld. Met name op de ligging en de vormgeving van de locaties is landelijk veel kritiek. Uit een eigen analyse van cijfers over verhuizingen blijkt dat dat voor de Amersfoortse Vinex wijk Nieuwland niet opgaat. Inwoners van Nieuwland zijn honkvaster dan gemiddeld. Als ze al verhuizen, dan verhuizen ze vaak binnen de wijk. Kortom: niet de wijk, maar de woning maakt dat men wilde verhuizen.