Gemeente Amersfoort

Verbeterde verkeersroute tussen Amersfoort en Leusden

datum: 9 oktober 2002

De brug in de Heiligenbergerweg tussen Amersfoort en Leusden wordt komende weken fors aangepast. Daarmee zal tussen Amersfoort en Leusden een verbeterde verbinding ontstaan voor automobilisten en fietsers. Na uitbreiding van de brug krijgen automobilisten en fietsers hun 'eigen' brug zodat alle verkeer veilig en comfortabel over de rijksweg A28 kan rijden. Het project is onderdeel van het verbeteren van deze weg tot snelfietsroute.

De huidige brug wordt door fietsers en automobilisten tegelijk gebruikt. Naast deze bestaande brug komen in het weekeinde van 11, 12 en 13 oktober twee nieuwe bruggen. Deze twee nieuwe bruggen worden aan beide zijden van de 'oude' brug geplaatst en zijn speciaal voor fietsers bestemd. Voetgangers hebben geen eigen voetpad, maar zij kunnen er wel veel beter door omdat er meer ruimte op de brug ontstaat.

De aanleg van de twee extra bruggen is een lang gekoesterde wens van de gebruikers (inwoners van Leusden en Amersfoort) om de verbinding tussen Leusden en Amersfoort te verbeteren. Samen met Rijkswaterstaat draagt Amersfoort de kosten van deze uitbreiding van de brug. Dit project kost in totaal 1 miljoen euro. De bruggen worden aangevoerd en geplaatst in het weekeinde van 11 tot en met 13 oktober. Daarvoor gaat de A28 in het weekeinde dicht, rondom Leusden.

In het kader van de werkzaamheden is de Heiligenbergerweg van 11 oktober tot en met 1 november afgesloten voor het autoverkeer. Fietsers en bussen kunnen gedurende de werkzaamheden wel gebruik maken van de weg.

De afsluiting van de Heiligenbergerweg zit tussen de Zwarteweg en de Driftakkerweg. In de ochtendspits is gewaarborgd dat inwoners van Leusden hun woonplaats kunnen verlaten met de auto. De weg is namelijk uitsluitend vanuit de richting Leusden tussen 7.00 en 9.00 uur op werkdagen geopend. Leusdenaren kunnen dus in de ochtendspits op werkdagen richting Amersfoort rijden. De weg is vanuit Amersfoort geheel gesloten, ook in de spits op werkdagen. Na 9.00 uur gaat de weg ook vanuit de richting Leusden dicht, omdat dan de werkzaamheden worden uitgevoerd.
Alleen in het weekeinde van 25 oktober vanaf 18.00 uur tot 28 oktober 06.00 uur is de weg ook voor de bus dicht. In dat weekend wordt er namelijk beton gestort op en langs het wegdek.