Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Bijlagen: twee foto's van Peter Hilz

Vermakelijke lenteplaatjes

Japanse erotische prenten in het Rijksmuseum voor Volkenkunde

t/m 5 januari 2003

Nog niet eerder toonde het Leidse Rijksmuseum voor Volkenkunde een selectie uit de collectie Japanse erotische prenten die het museum rijk is. Tot en met 5 januari 2003 is er een galerijtentoonstelling met 47 prenten. Sommige met verhulde verwijzingen naar seks en alleen te doorgronden door de 'kenner', andere die niets aan de verbeelding over laten.

Op zondag 27 oktober en zondag 17 november (13.30-14.30 uur) verzorgt de samensteller en Japan conservator Matthi Forrer een gratis rondleiding langs de expositie.

Japanse erotische prenten zijn tegenwoordig wel bekend als 'lenteplaatjes', shunga. Toen ze werden gemaakt -in de zeventiende tot negentiende eeuw- werden ze 'plaatjes om te lachen', waraie genoemd. Zoals acteursprenten vooral dienden om met vrienden herinneringen op te halen aan indrukwekkende toneelprestaties, zo werden erotische prentjes tevoorschijn gehaald om aan de hand van de afbeelding te speculeren wat de figuren zich van het liefdesspel voorstelden. Uiteindelijk gaf een korte tekst vaak uitsluitsel over de precieze gedachten van de man en de vrouw in de prent.

De fascinatie voor seks blijkt ook uit op het eerste gezicht onschuldige voorstellingen van modieus geklede vrouwen. Het in gedachten frummelen aan een pijp of de plooien in rode onderjurken zijn niets anders dan zuiver seksuele toespelingen. Het is in dit kader aardig te weten dat de verhouding mannen - vrouwen in een stad als Edo (Tokyo) gemiddeld tien op één was.

Tegenwoordig denken de meeste Japanners alleen al bij het noemen van het woord 'Japanse prenten' aan de erotische voorstellingen. En al is het zeker zo dat deze in het oeuvre van ontwerpers als Harunobu, Utamaro en Eisen soms eenderde van hun hele werk uitmaken, herkent men de erotische toespelingen in niet-expliciete voorstellingen nauwelijks. Daarom biedt deze tentoonstelling ruime gelegenheid tot het vrije associatieve denken waarop de cultuur van die tijd patent had. Deze speelse benadering van seks staat in schril contrast met de vaak expliciet agressieve benadering die we tegenwoordig uit de Japanse strip- en animatiewereld kennen.

Vermakelijke lenteplaatjes - Japanse erotische prenten Rijksmuseum voor Volkenkunde
Steenstraat 1, Leiden, T 071 5168 800, F 071 5128 437 E-mailadres: info@rmv.nl Internetsite: www.rmv.nl Openingstijden: di t/m zo 10-17 uur.