Politie Zaanstreek-waterland

16:00 08-OKT-02
LOC: PURMEREND, WILLEM EGGERTSTRAAT

Winkeldieven aangehouden
Vier in Polen wonende jongemannen werden door de politie aangehouden als verdacht van winkeldiefstal. Een getuige had gezien, dat de mannen zich verschillende malen omkleden bij een auto met een buitenlands kenteken. Tussendoor gingen zij het winkelcentrum in en kwamen daar dan weer met kleding uit. De getuige waarschuwde de politie, die post vatte bij de auto. Toen de mannen daar weer kwamen hadden zij uit winkels gestolen kleding bij zich. Ook in hun auto lag ontvreemde kleding. In totaal namen de mannen voor ongeveer ¤ 300 aan kleding weg in vier verschillende winkels. De mannen waren in het bezit van een kniptang om de beveiligingslabels uit de kleding te knippen. De ontvreemde goederen en hun auto werden in beslag genomen. De verdachten werden in verzekering gesteld.


**
17:06 08-OKT-02
LOC: ZAANDAM, SIMON SPIERSWEG

Proletarisch winkelen
Een 33-jarige man uit Haarlem werd in een bouwmarkt aangehouden, nadat hij diverse goederen, met een totale waarde van ¤ 1023, niet had afgerekend. De man nam onder andere twee boormachines en een zaagmachine weg. Hij had de goederen in een tas gestopt en wilde daarmee de bouwmarkt verlaten. Beveiligingspersoneel had de man in de gaten en hield hem aan, nadat hij de kassa was gepasseerd. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht.


**
20:18 08-OKT-02
LOC: ASSENDELFT, DORPSSTRAAT

Dronken schennispleger
Een zeer dronken 51-jarige man uit Assendelft viel kinderen lastig en toonde zijn geslachtsdeel aan de bezoekers van de kermis. Op aanwijzing van getuigen kon de politie de man aanhouden, waarna hij ter ontnuchtering aan het politiebureau werd ingesloten. Er zal een proces-verbaal tegen de man worden opgemaakt.


**
23:24 08-OKT-02
LOC: PURMEREND, MERWEDESTRAAT

Brand door ontploffende TV
Vermoedelijk door een ontploffende TV was brand ontstaan in een woning. Buurtbewoners hadden een ontploffing in de woning gehoord, waarna een hevige rookontwikkeling ontstond. Omdat men vermoedde dat er nog iemand binnen was, werd de ruit van de voordeur ingetrapt. Er bleek echter niemand aanwezig. Wel haalde de brandweer een kat uit de brandende woning, die aan de zorg van de dierenambulance werd toevertrouwd. De met meerdere voertuigen aanwezige brandweer bluste de brand met poederblussers, zodat er geen waterschade ontstond. De 43-jarige bewoner werd later bij diens thuiskomst door de politie opgevangen. Het bureau slachtofferhulp werd ingeschakeld.


**

04:45 09-OKT-02
LOC: ZAANDIJK, GUISWEG

Autodieven aangehouden
Een 38-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige man zonder vaste woonplaats, werden afgelopen nacht door de politie aangehouden, omdat zij in een gestolen auto reden. Even daarvoor hadden surveillerende agenten de twee mannen in een zwarte auto gezien, die bij een garage stond. Toen de zij de auto en de mannen wilde controleren, gingen zij er met grote snelheid vandoor en verdwenen uit het zicht. Bij een onderzoek in de omgeving trof de politie later een blauwe auto aan met daarin een bestuurder en een andere man, die zich op de achterbank trachtte te verbergen. De agenten herkenden de bestuurder als de passagier die in de zwarte auto had gezeten. De mannen waren in het bezit van inbrekerswerktuigen en een frontje van een autoradio, dat vermoedelijk van diefstal afkomstig was. Daarop werden beide mannen aangehouden. Uit onderzoek bleek, dat de blauwe auto even tevoren in Zaandijk was gestolen. In de onmiddellijke omgeving van de plaats van diefstal werd de zwarte auto aangetroffen. Ook deze auto bleek gestolen. Beide auto's en de inbrekerswerktuigen werden in beslag genomen. De verdachten zijn in verzekering gesteld.


**
06:15 09-OKT-02
LOC: MIDDELIE, AXWIJK

Auto gestolen na woninginbraak
Bij een woninginbraak werden onder andere de autosleutels gestolen, waarna de bijbehorende groene Mercedes ML 320 met het kenteken TD-TG-20 werd weggenomen. Men kwam de woning binnen door het boren van gaatjes in een keukenraam aan de achterzijde van de woning. Ook aan de voordeur was braakschade, maar door extra sloten was het niet gelukt deze deur te forceren. Men heeft de hele woonkamer doorzocht. Naast de autosleutels nam men ook nog twee mobiele telefoons, portemonnees, een handtas en bankpassen weg.


**
10:48 09-OKT-02
LOC: WORMERVEER, KRUISING KERKSTRAAT WESTERSTRAAT

Bromfietsster gewond na aanrijding
Een 16-jarige bromfietsster uit Krommenie werd met hoofd-, arm- en knieletsel naar ziekenhuis De Heel gebracht na een aanrijding met een personenauto. Even daarvoor had een 25-jarige automobiliste uit Wormer een fietser voorrang gegeven alvorens zij links af sloeg. Daarna trok zij op zonder dat zij de uit tegenovergestelde richting naderende bromfietsster had gezien. Daarop reed het slachtoffer tegen de auto aan en kwam via de motorkap op de straat terecht.


**
10:49 09-OKT-02
LOC: WORMERVEER, PIET KUIPERLAAN

Vrachtauto met tractor gestolen
De afgelopen nacht werd een zogenaamde oprijwagen met lading gestolen. Op de wagen stond een oranje tractor met hefinrichting van het merk Kubota met daaraan vastgekoppeld een rode maaimachine van het merk Perfecta. De maaimachine wordt via de tractor in werking gesteld. De blauwe oprijwagen is van het merk Iveco en voorzien van het kenteken VG-NV-25. Het geheel vertegenwoordigt een waarde van ongeveer ¤ 45.000


**

11:09 09-OKT-02
LOC: KROMMENIE, ZILVERSCHOONLAAN

Forse buit na inbraak in flatbox
Uit een flatbox werd in de nacht van dinsdag op woensdag vier stuks elektrisch handgereedschap, een koffer met moersleutels en tangen, een partij videobanden, een postzegelverzameling en een partij singles in een koffer gestolen. Men heeft het slot van de boxdeur geforceerd om binnen te komen.


**
Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-091002

14:30 -16:30 08-OKT-02
ZAANDAM, DE WEER
Veel verkeersovertreders op de Weer
Op de Weer in Zaandam werd dinsdagmiddag een verkeerscontrole gehouden waarbij op snelheid en het dragen van de gordel gelet werd. In twee uur tijd passeerden vijftien automobilisten zonder gordel de controleplaats. Allen ontvingen een boete van ¤ 40,00. Veertien bestuurders kregen een bekeuring voor het overschrijden van de maximumsnelheid. De hoogste snelheid bedroeg 77 km per uur. Ten slotte ontkwam ook een bromfietser die niet in het bezit was van een bromfietscertificaat niet aan een boete.

20:00-21:00 08-OKT-02
ASSENDELFT, COMMUNICATIEWEG WEST
Nuchtere bestuurders
In verband met de kermis in Assendelft werden automobilisten in de omgeving van de Dorpsstraat dinsdagavond op het gebruik van alcohol gecontroleerd. Op de Communicatieweg West werden tussen acht en negen uur 42 blaastesten afgenomen. Alle bestuurders konden hun weg weer snel vervolgen, niemand had teveel gedronken.


01:35 08-OKT-02
MONNICKENDAM, HAVEN
Voor de tweede keer dronken achter het stuur
Maandagavond werd in Monnickendam een 44-jarige Engelsman aangehouden voor het rijden onder invloed. Het rijgedrag van de automobilist was zo opvallend dat agenten de man staande hielden. Bij nadere controle bleek dat de man bijna vier keer zoveel alcohol op had als is toegestaan (820 ug/l) en dat hij onverzekerd reed. De man was eerder dit jaar ook al aangehouden wegens het rijden onder invloed. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.


1:40 08-OKT-02
PURMEREND, GORSLAAN

02:55 08-OKT-02
LANDSMEER, VAN BEEKSTRAAT
00:58 09-OKT-02
PURMEREND, EINSTEINSTRAAT

Teveel gedronken
Dinsdag en woensdagnacht werden in Purmerend en Landsmeer in totaal drie mensen aangehouden omdat zij onder invloed reden. In Purmerend hadden een 40-jarige en een 27-jarige bestuurder de alcohollimiet overschreden, zij hadden een alcoholgehalte van respectievelijk 250 en 235 ug/l. Voor de eerste bestuurder was het de tweede keer in drie jaar dat hij met alcohol op achter het stuur van auto werd betrapt. In Landsmeer werd een 45-jarige automobilist met een alcoholgehalte van 265 ug/l aangehouden. Alledrie kregen een rijverbod van een uur, een boete en een proces-verbaal.

23:25 08-OKT-02
ZAANDAM, ZUIDERVALDEURSTRAAT
Teveel gedronken
Een 26-jarige man uit Zaandam werd dinsdagavond in zijn woonplaats aangehouden voor het rijden onder invloed. De man had ruim twee keer zoveel gedronken als is toegestaan (505 ug/l). De man kreeg een vijf uur durend rijverbod, een boete en een proces-verbaal.

Intensief verkeerstoezicht in Landsmeer

Sinds enkele weken worden in de gemeente Landsmeer regelmatig snelheidscontroles gehouden. Tussen Purmerland en het centrum van Landsmeer zal, met behulp van een onopvallende radarauto, ook de komende weken zeer intensief verkeerstoezicht plaatsvinden. Met de komst van de controles moet de verkeersveiligheid toenemen.

Door het verhoogde toezicht moet het aantal hardrijders allereerst worden teruggebracht tot onder de 10%. Tijdens recent gehouden controles reed gemiddeld 20% (één op de vijf bestuurders) harder dan de toegestane 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 106 km per uur. Tijdens een controle die afgelopen dinsdagochtend werd gehouden in Purmerland, haalden negen bestuurders een snelheid van meer dan 80 km per uur.

Het doel van de controles is een verbetering van het rijgedrag van de weggebruikers en daarmee een afname van het aantal verkeersongevallen. In de gemeente Landsmeer belandden begin dit jaar vier verkeersdeelnemers in het ziekenhuis. In totaal vonden in de eerste helft van dit jaar 84 verkeersongevallen plaats. Dat is, vergeleken met de eerste helft van 2001, een toename van vijftig procent.

Onderzoek van het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen dat in 30% van alle ongevallen snelheid de oorzaak is. Daarbij wordt de ernst van het letsel direct bepaald door de snelheid. Een snelheidstoename van 40 naar 120 km per uur (drie keer zo snel), levert een negen keer hogere "botsenergie" op. De botsenergie neemt dus toe met het kwadraat van de snelheidstoename. Ondanks de toename van veiligheid in de auto's door het gebruik van gordel, airbags, kreukelzones, wegknikkende stuurkolommen en dergelijke zijn deze voorzieningen bij hoge snelheden niet automatisch levensreddend. Een snelheid van 80 km per uur kan al als levensbedreigend worden beschouwd. Bij deze snelheid is de kans op overlijden twintig keer hoger dan bij een snelheid van dertig km per uur. Nog indrukwekkender is de relatie tussen botssnelheid en letsel bij fietsers en voetgangers. Bij een snelheid van "slechts" 35 km per uur komt de betrokken voetganger in vijf procent van de gevallen om het leven. Bij 48 km per uur is het aandeel met dodelijke afloop al opgelopen tot 45% en bij 64 km per uur is het al een schrikbarende 85%.


---