Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Dubo-beleid gemeenten krijgt nieuwe impuls

Eerste ronde proeftuin Life-Equation gaat van start

Tien kerngemeenten gaan tot november 2003 in een proeftuin nieuw beleid voor Duurzaam Bouwen ontwikkelen en in praktijk brengen. De Proeftuin prestatiegericht Dubo-beleid heeft tot doel te onderzoeken wat de haalbaar- en werkbaarheid is van effectief gemeentelijk Dubo-beleid dat gestoeld is op doelvoorschriften in plaats van middelvoorschriften. De gemeenten integreren daartoe prestatiegerichte rekenmodellen in hun Dubo-beleid. De proeftuin is onderdeel van het Europese programma Life-Equation dat prestatiegericht beleid voor Duurzaam Bouwen op Europees niveau als doel heeft. Uitdaging
In tegenstelling tot het oude beleid gaat het nieuwe uit van een uiteindelijk milieuresultaat (prestatie) van een gebouw in plaats van maatregellijsten waarin exact voorgeschreven en te gebruiken milieuvriendelijke materialen en middelen zijn opgenomen. Het gaat immers om de optelsom en niet om afzonderlijke onderdelen. In de eerste ronde van de proeftuin formuleren gemeenten nieuwe prestatie-ambities en beleid en maken zij tevens afspraken met projectontwikkelaars, architecten en aannemers die het nieuwe beleid in de praktijk zullen toetsen. De deelnemende gemeenten wagen zich aan de uitdaging, omdat zij, opdrachtgevers en architecten in de praktijk ervaren dat het niet voldoende mogelijk is om met het Nationaal Pakket (NP) en andere maatregelgerichte voorkeurslijsten een eenduidig en landelijk milieuprestatieniveau vast te leggen.

De maatregellijsten zoals het NP houden te weinig rekening met specifieke omstandigheden van de verschillende bouwopgaven en bieden geen inzicht in de onderlinge milieurelevantie van de maatregelen. Daardoor ontstaat een onduidelijk beeld van de uiteindelijk te realiseren milieukwaliteit. Er is behoefte aan een rekenmodel dat de milieuprestatie van vooral de materiaalkeuze, maar mogelijk ook voor water en energie van gebouwen kwantificeert en waarmee gemeenten prestatie-eisen kunnen vastleggen in hun beleid. Naast de gangbare nieuwe rekenmodellen als Eco Quantum en mmg (materiaalgebonden milieuprofiel gebouwen) van VROM worden de Water en Stralings Prestatie Normen (WPN en SPN) zoveel mogelijk getest. Voor binnenmilieu kan ook de GEZBO-tool (GEZond BOuwen) gebruikt worden. De GEZBO-tool kwantificeert de kwaliteit van het binnenmilieu en is een semi-kwantitatieve methode tussen rekenmodel en maatregelenlijst in.

Toekomstige Europese regelgeving
De deelnemende kerngemeenten hebben zich met enthousiasme aangemeld. Zij zijn met prestatiegericht Dubo-beleid af van lange maatregellijsten en kunnen werkelijk de verlangde milieukwaliteit vastleggen en monitoren. Met de deelname aan de proeftuin oefenen gemeenten bovendien direct invloed uit op de vorming van nationale en Europese regelgeving. Voordeel van prestatiegericht beleid voor opdrachtgevers en architecten is dat zij meer vrijheid hebben in het ontwerpen van gebouwen. Zij bepalen zo voor een groot deel zelf welke duurzame maatregelen zij nemen, mits dit binnen de afgesproken score valt. Daarnaast is een landelijk gehanteerd prestatieniveau beter werkbaar dan lokale, van elkaar verschillende eisen. De tien deelnemers zijn: Almelo, Hengelo, Almere, Den Haag, Haarlemmermeer, Purmerend, Tilburg, Goirle, Waalwijk en koploper Zoetermeer.

Rol SBR en SEV
Life-Equation is een Europees programma waaraan Nederland, België en Engeland deelnemen. De Stichting Bouw Research (SBR) en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) bieden in de eerste fase ondersteuning aan gemeenten in de vorm van advies en stimuleren de onderlinge kennisuitwisseling tijdens de looptijd van het programma. Ook stellen zij een toolbox met prestatiegerichte instrumenten ter beschikking aan gemeenten. Zij rapporteren aan de Europese Unie over gemaakte afspraken en aan VROM over de resultaten van de proeftuin. Naast de deelnemende 10 gemeenten zijn Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Eindhoven en Nijmegen nauw betrokken bij het programma. Zij volgen de ontwikkelingen van het programma op de voet en vormen deel van het kennisuitwisselingsnetwerk van dit programma.

Rotterdam, 8 oktober 2002

---

oorspronkelijke publicatiedatum: 08-10-2002