Rabobank Nederland

Samenwerking in ketens geen loze kreet om internationale concurrentie het hoofd te bieden
Rabobank Nederland, 9/10/2002 05:42 PM

---

De Nederlandse tuinbouw staat voor een grote uitdaging. De sector zal de regie moeten claimen van de organisatie van internationale productstromen met alle samenhangende diensten. Zo kan tegenwicht geboden worden tegen andere tuinbouwgebieden in Europa die hun technologische achterstand op Nederland de komende tien jaar snel zullen inlopen.

Dat stelt Rabobank in de studie 'De Onbegrensde Tuinbouw' die de bank woensdag 9 oktober op de Floriade tijdens een drukbezocht seminar uitbracht. Rabobank heeft in deze studie gekeken naar de internationale concurrentiekracht van de Nederlandse tuinbouw.

Henk van de Kerk, adviseur van de raad van bestuur van de Rabobank Groep, somde tijdens het seminar een aantal inspanningen op om de noodzakelijke ketensamenwerking te organiseren. Samenwerking tussen telers en ketenpartijen, vernieuwing van organisaties, investeringen in marktkennis en buitenlandse distributiecentra, en de ontwikkeling van marketingconcepten zijn in zijn ogen aspecten waartoe de partijen in Nederland bereid moeten zijn. Van de Kerk gaf aan dat Rabobank niet alleen de discussie over de toekomst op gang brengt met de Floriade-studies, maar ook de eigen rol als financiële dienstverlener onder de loep neemt. Daarbij doelde hij met name op de herijking van de positie ten aanzien van financieringen in het buitenland.

Tijdens het slotseminar verzorgde ook Mw. Ir A.M. Burger, directeur Landbouw van het ministerie van LNV, een inleiding. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven deden aanbevelingen waarover gediscussieerd werd om tot concrete actiepunten voor de Nederlandse tuinbouw te komen. De discussie wordt geleid door tuinbouwdeskundige Hein van der Zande.