ST. BONT VOOR DIEREN

Minister Veerman draait klok terug voor nertsen

Persbericht

Kabinet veegt nertsenfokverbod van tafel

Minister Veerman heeft de Tweede Kamer vandaag laten weten het wetsvoorstel voor een verbod op de pelsdierhouderij in te willen trekken. Dit wetsvoorstel verbiedt de bontfokkerijen op ethische gronden. Het is opmerkelijk dat minister Veerman er voor kiest diervriendelijk beleid om zeep te helpen.
Veerman draait de klok 20 jaar terug in de tijd en negeert de ethische bezwaren tegen de bontfokkerij volledig. Ook gaat de minister voorbij aan het feit dat 87% van de Nederlandse bevolking bont een ethisch onverantwoord product vindt. 86% van de Nederlanders wil een verbod op de pelsdierfokkerijen (Intomart 1999).

De minister zegt te willen wachten op de Europese ontwikkelingen. Algemeen bekend is dat Europese regelgeving zeer lang op zich laat wachten. Steeds meer EU-lidstaten nemen dan ook zelf het initiatief om op nationaal niveau reeds een einde te maken aan de pelsdierfokkerijen: Zweden, Duitsland, Schotland, Noord-Ierland en Italië staan op het punt de bontfokkerijen te verbieden dan wel sterk te ontmoedigen. Het Verenigd Koninkrijk, een aantal bondsstaten in Duitsland en Oostenrijk hebben de pelsdierfokkerijen al verboden.

Nertsen zijn roofdieren die in de natuur solitair leven langs beken en rivieren. Op fokkerijen worden zij in draadgazen kooitjes gehouden zonder zwemwater. In Nederland heeft een deel van de nertsenfokkers in de periode 1995-1999 veranderingen in de huisvesting aangebracht op basis van een Plan van Aanpak. Uit de evaluatie van dit plan blijkt dat de ernstige welzijnsproblemen zoals stereotype gedrag, stress en verveling, niet zijn opgelost. De keuze voor groepshuisvesting van de nertsen heeft zelfs geleid tot een verdere intensivering van de pelsdierfokkerijen. De kooiverrijking (een pvc-buisje) is slechts een marginale verandering in een volstrekt ontoereikende huisvesting voor deze roofdieren.
Veerman denkt het welzijn van de nertsen via afspraken met de nertsenfokkers op te kunnen lossen. Uit een evaluatie van eerder gemaakte afspraken in het zogenaamde
Plan van aanpak blijkt echter dat er niets van deze welzijnsverbeteringen terechtkomt.
Het Wetenschappelijke Comité voor diergezondheid en welzijn van de EU concludeert in december 2001 dat het met het welzijn van gehouden pelsdieren slecht gesteld is. Onlangs heeft het Europees wetenschappelijk comité in haar rapport geconcludeerd dat het zeer slecht gesteld is met de pelsdieren in Europa.

Amsterdam, 9 oktober 2002
Informatie:

Drs. Lieke Keller tel. (020) 676 66 00 Campagnecoördinator 06 12 66 71 07


09 okt 02 17:21