Rijksvoorlichtingsdienst

9 okt 2002
RWI: FINANCIËLE BONUS VOOR LASTIGE REÏNTEGRATIE WERKNEMERS

De beloning van reïntegratiebedrijven moet meer afhankelijk worden van de prestaties die ze leveren. Bedrijven die extra goed presteren, door bijvoorbeeld moeilijk bemiddelbare mensen aan het werk te helpen, moeten een bonus krijgen. Dat adviseert de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) aan minister Aart Jan de Geus (SZW).

De RWI is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten, dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid adviseert over arbeidsmarktbeleid.

De RWI adviseert de aanbestedingsprocedure van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) aan te passen. Nu krijgen reïntegratiebedrijven een groot deel van hun vergoeding voor geleverde inspanningen, los van de vraag of die succesvol zijn. De raad is vooralsnog tegen een volledige resultaatsfinanciering. Een gevolg daarvan kan namelijk zijn dat reïntegratiebedrijven moeilijk bemiddelbare cliënten niet meer willen helpen. Een ander risico is dat ze hun prijzen verhogen voor het geval concrete resultaten uitblijven.

De RWI stelt verder voor dat het UWV op korte termijn vergelijkbare gegevens en resultaten per reïntegratiebedrijf beschikbaar stelt. Dit moet de transparantie op de reïntegratiemarkt vergroten. De raad denkt aan openbare informatie over prijzen, resultaten, doelgroepen en doorlooptijden.

Bron:
Persbericht Raad voor Werk en Inkomen