Rijksvoorlichtingsdienst

Vlaggen van Nederland en Europese Unie 9 okt 2002

Groen licht voor tien kandidaat-lidstaten eu

Tien landen zullen in 2004 klaar zijn voor toetreding tot de Europese Unie. Dat stelt de Europese Commissie in de jaarlijkse voortgangsrapportages over het uitbreidingsproces. Naar verwachting zal het kabinet het eigen oordeel na de ministerraad van vrijdag aan de Tweede Kamer sturen.

Als het Europees Parlement en de huidige vijftien EU-lidstaten het oordeel van de Commissie delen komen Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen, Cyprus en Malta in 2004 in aanmerking voor het EU-lidmaatschap. Roemenië en Bulgarije kunnen vermoedelijk pas in 2007 toetreden. Voor een EU-lidmaatschap van Turkije noemt de Commissie nog geen datum.

De Tweede Kamer debatteert op 23 oktober met het kabinet over het Nederlandse standpunt. Tijdens de Europese Raad van 24 en 25 oktober in Brussel zullen de huidige vijftien lidstaten besluiten met welke landen de eindonderhandelingen kunnen plaatsvinden. Op de EU-top van 12 tot en met 13 december in Kopenhagen wordt dan een definitieve beslissing genomen.

Kopenhagen-criteria
Om voor het lidmaatschap van de Europese Unie in aanmerking te komen, moeten kandidaat-landen voldoen aan de voorwaarden die de Europese Raad in juni 1993 in Kopenhagen heeft vastgesteld. Deze zogenaamde Kopenhagen-criteria vallen uiteen in drie hoofdgroepen:
* politieke criteria: het betrokken land moet beschikken over stabiele instellingen die de democratie, de rechtsorde, de mensenrechten en het respect voor en de bescherming van minderheden waarborgen;

* economische criteria: de toekomstige lidstaat kent een functionerende vrije markteconomie en kan het hoofd bieden aan de concurrentiekracht van de Unie;

* het 'acquis communautaire': het overnemen van de bestaande wet- en regelgeving en de implementatie daarvan.

Daarnaast besloot de Europese Raad van Madrid van december 1995 dat een land voor toetreding moet beschikken over adequate administratieve en juridische capaciteit om de EU-regelgeving in te voeren en te handhaven. In de aanloop naar het lidmaatschap houdt de EU voortdurend bij hoe ver de kandidaten gevorderd zijn met hun voorbereidingen. Elk najaar presenteert de Europese Commissie daartoe voortgangsrapporten. Landen kunnen pas tot de EU toetreden als zij aan alle bovengenoemde voorwaarden voldoen.

Bron:
Voortgangsrapportages Europese Commissie (Engels)

Meer informatie:
Europaportaal

Trefwoorden
Europese Commissie
Europese Unie (EU)