Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 oktober 2002

SCHRIFTELIJKE VRAGEN VAN HET LID ARIB (PVDA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT


1.


Bent u op de hoogte van het voorstel van de KNMP inzake maximale vergoedingsprijzen voor generieke geneesmiddelen?*

Bent u op de hoogte van de hoogte van het bedrag aan kortingen en bonussen dat nu nog wordt uitgekeerd, dat Zorgverzekeraars Nederland noemt?*


2.


Vind u het opmerkelijk dat de KNMP, nu de deal tussen VWS en KNMP eind van dit jaar afloopt opeens met een nieuw voorstel komt?


3.

Bent u van mening dat de door de KNMP genoemde "klap op de prijzen" met een "besparing van honderden miljoenen euro's" veel groter kan worden als verzekeraars via aanbesteding lagere prijzen kunnen bedingen dan de 25-30% onder de oorspronkelijke maximumprijs die de KNMP voorstelt?


4.

Bent u het eens met de opvatting dat het voorstel van de KNMP er op neerkomt dat apothekers er financieël op vóóruit zullen gaan, omdat naast een maximale prijsdaling ook de claw back wordt afgeschaft?


5.

Wat vindt u van het feit dat apothekers nog steeds minstens een half miljard euro aan kortingen en bonussen verdienen? Bent u van mening dat dit geld ten goede moet komen aan de verzekerden in plaats van aan de apothekers? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om te zorgen dat er eindelijk geen sprake meer is van kortingen en bonussen en dit geld besteed kan worden aan de zorg?