GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 9 oktober 2002 18:35
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kabinet heeft geen oog voor dierenwelzijn

( 9 oktober 2002)

Nertsen en kippen zijn slecht af bij dit kabinet. Minister Veerman is niet van plan het fokken van nertsen te verbieden. Ook zullen legkippen tot 2012 in kooien gehuisvest blijven. GroenLinks vindt dit een slecht plan en wil op korte termijn een debat met de minister. De vorige minister van Landbouw, Brinkhorst, heeft belangrijke wetten ingediend om het welzijn van dieren te verbeteren. Zijn opvolger Veerman is nu van plan deze wetten weer in te trekken. GroenLinks vindt dit een slecht plan en pleit juist voor een verbetering van het welzijn van kippen en een einde aan de bontproductie in Nederland. Nu nog worden jaarlijks 3 miljoen nertsen in Nederland gedood voor de productie van bont.

Dit is het derde besluit in korte tijd waarmee Veerman laat blijken weinig oog te hebben voor milieu en dierenwelzijn. Eerder deden hij en zijn LPF-staatssecretaris Odink namelijk al voorstellen voor versoepeling van het bestrijdingsmiddelen- en mestbeleid.

Veerman trekt zich kennelijk weinig aan van de opdracht van zijn prominente partijgenoot Wijffels. Wijffels pleitte vorig jaar in een baanbrekend en breed gedragen rapport voor een landbouwsector die fundamenteel meer rekening houdt met het welzijn van dieren en het milieu. Dit zou de kloof tussen landbouw en maatschappij verkleinen. Veerman en Odink drijven boeren en burgers juist weer uit elkaar.

GroenLinks wil op korte termijn een debat met minister Veerman. GroenLinks zal de minister vragen om zijn voornemen in te trekken.

Arie van den Brand


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -