Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R - & S E N A A T S F R A C T I E

Brussel, 9 oktober 2002

Agalev tevreden met akkoord hoofdlijnen wapenexportwet


In een overleg tussen parlementairen van de meerderheid en de regering werd een akkoord bereikt over de grote lijnen van de hervorming van de wet op de wapenexport. De nieuwe wet schept een duidelijk kader voor het verlenen van exportlicenties in de toekomst en onderstreept tegelijk het belang van een Europese aanpak van de wapenexport.

Agalev is tevreden dat niet alleen de Europese Code in de wet werd opgenomen, maar dat de wet op enkele punten beduidend verder gaat. Zo werd een verbod ingelast om nog wapens te leveren aan landen waar kindsoldaten door regeringen bij militaire operaties worden ingezet. Daarnaast werden ook de procedures die in de Europese Code voorzien zijn in geval van weigering, in de Belgische wet opgenomen, waardoor deze een juridische basis krijgen.

De oplossing om een speciaal permanent monitoringteam op te zetten om in geval van leveringen aan probleemlanden ter plekke de situatie op te volgen, als onderdeel van een globaal beleid gericht op conflictpreventie, is een belangrijke vernieuwing in de diplomatie.

Ook de rol van het parlement wordt in het nieuwe voorstel uitgeklaard. Het parlement krijgt een duidelijke controlerende rol toebedeeld en zal toezien op de exportbeslissingen die door de regering worden genomen. De Minister van Buitenlandse Zaken zal, naast het bestaande jaarlijkse rapport viermaandelijks rapporteren aan de Commissie Legeraankopen, die daarmee een bijkomende opdracht krijgt. Agalev is tevreden met deze bijsturing, omdat het parlement daarmee niet de rol van de Regering overneemt, maar wel in staat wordt gesteld om korter op de bal te spelen en aanbevelingen uit te brengen met het oog op het eventueel bijsturen van het beleid.

Agalev hoopt dat dit akkoord rond de hoofdlijnen zo snel mogelijk zijn weerslag krijgt in een definitief voorstel, zodat dit in de loop van de komende weken kan worden ingediend in het parlement.

Peter Vanhoutte, Volksvertegenwoordiger gsm: 0475-59 85 63 Frans Lozie, Fractievoorzitter Senaat gsm: 0477-37 43 94
---
Meer informatie:
Agalev Kamer- en Senaatsfractie, Brussel
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be of fractie.senaat@agalev.be http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=854