Gemeente Almere

Uitkomst intern brandweer onderzoek

Almere, 8 oktober - Burgemeester Hans Ouwerkerk van Almere heeft geschrokken gereageerd op de uitkomsten van het interne onderzoek dat de Almeerse brandweer heeft ingesteld naar aanleiding van de verdrinking van een 49-jarige Almeerder op 3 september. De burgemeester onderschrijft de conclusie van de brandweer dat de reddingsactie niet verlopen is op de wijze zoals was beoogd.

Aangezien het brandweeronderzoek in de ogen van Ouwerkerk nog vragen open laat, wil de burgemeester eerst nader onderzoek laten doen voordat hij definitieve conclusies kan trekken. Vandaar dat Ouwerkerk vanochtend de Inspecteur voor Openbare Orde en Veiligheid heeft gevraagd een second opinion over het onderzoek uit te brengen. Op grond daarvan zal Ouwerkerk zich beraden over vervolgstappen.

Op het functioneren van de brandweer was bij getuigen van het ongeval, onder wie ook familieleden, felle kritiek. Twee opvarenden van een bootje raakten s nachts om een uur om onbekende reden te water. Een drenkeling wist op eigen kracht de kant te bereiken, een tweede verdronk ondanks een op touw gezette reddingsactie. Kort daarop kondigde burgemeester Ouwerkerk een intern brandweeronderzoek aan en stelde het Openbaar Ministerie een zogenoemd onafhankelijk feitenonderzoek in naar de rol van hulpverleners en omstanders, dat nog niet is afgerond.

De kritiek van de omstanders spitste zich toe op de onvoldoende coördinatie van de reddingsoperatie en de onprofessionele houding van de brandweer. Uit het brandweerrapport, onder voorzitterschap van de Utrechtse plaatsvervangende brandweercommandant ing. G.J. Kooy, blijkt dat de onderzoekscommissie stelt dat er geen sprake is geweest van verwijtbaar handelen van individuele brandweerlieden. "Wel dat er sprake was van organisatorische tekortkomingen en bijzondere situationele omstandigheden die elk voor zich overkoombaar lijken, maar die in hun aaneenschakeling de reddingsoperatie negatief hebben beïnvloed De vraag of zonder deze tekortkomingen binnen de gegeven omstandigheden de drenkeling wel gered zou kunnen zijn, valt daarmee niet te beantwoorden", aldus het rapport.

Op basis van het rapport constateert de burgemeester in een eerste reactie dat de kritiek van omstanders grotendeels terecht was. Juist om die reden brengt Ouwerkerk in dit stadium het rapport toch naar buiten: om recht te doen aan de geluiden en gevoelens in de Almeerse samenleving. Maar ook om aan te geven dat dit soort situaties zich in de toekomst niet meer voor mogen doen. Daarom zal de burgemeester er streng op toezien dat de reeds genomen maatregelen en de nog te nemen maatregelen, waaronder ten minste de maatregelen zoals door de brandweer genoemd in de aanbiedingsbrief bij het rapport, worden uitgevoerd.

Op grond van de reacties van de Inspecteur voor Openbare Orde en Veiligheid en de brandweer, zal Ouwerkerk zich op vervolgstappen beraden. Voor de burgemeester en brandweer staat het als een paal boven water dat veranderingen en verbeteringen nodig zijn binnen de Almeerse brandweerorganisatie. Zodat het vertrouwen van de burger in de hulpverlening van de brandweer versterkt kan worden.

Ook al is er kritiek, dat neemt niet weg dat de burgemeester het volste vertrouwen heeft in zijn brandweerlieden, die onder hectische omstandigheden moeilijke beslissingen moeten nemen.

De burgemeester is zich ervan bewust dat de uitkomst van het rapport voor de familie van het slachtoffer grote impact zal hebben en heeft daarover inmiddels met de familie gesproken. Ook heeft hij contact opgenomen met de woordvoerders namens de omstanders.