Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER PATRICK DEWAEL

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING WOENSDAG 9 oktober 2002

Dewael vraagt in Conventie meer aandacht voor regio's

Vlaams minister-president Patrick Dewael heeft de Europese Conventie gevraagd om bij het uittekenen van de toekomst van de Europese Unie meer aandacht te besteden aan de rol van de regio's met wetgevende bevoegdheden. Hij heeft in de schoot van de Conventie de oprichting bepleit van een specifieke werkgroep die zich buigt over de problematiek van de subnationale entiteiten en de regio's met wetgevende bevoegdheden.

Minister-president Dewael motiveerde zijn verzoek vanuit de specifieke kenmerken van het Belgische federale systeem. De Belgische staatsstructuur gaat ervan uit dat wanneer deelstaten de interne bevoegdheid over een beleidsdomein hebben verworven, zij die bevoegdheid ook verworven hebben voor de externe relaties met het buitenland of met de Europese Unie. De Belgische staatsstructuur kent geen gedeelde bevoegdheden tussen de deelstaten en de federale overheid. De federale en deelstatelijke beleidsniveaus functioneren in België onafhankelijk van elkaar. Dat houdt in dat het federale niveau niet boven het deelstatelijk niveau staat en dat wetgeving van het deelstatelijk niveau niet kan tenietgedaan worden door federale wetgeving.

Deze specifieke kenmerken van de Belgische staatsstructuur impliceren dus dat de Vlaamse deelstaat rechtstreeks betrokken partij is bij de Europese aangelegenheden waarvoor Vlaanderen in België bevoegd is. De Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement moeten de Europese wetgeving voor hun bevoegdheden omzetten in interne wetgeving. Dewael vindt het om deze reden noodzakelijk dat regio's met wetgevende bevoegdheden, zoals Vlaanderen, even nauw als een Europese lidstaat betrokken worden bij het Europese beleid dat betrekking heeft op hun bevoegdheden.

Dewael is tevreden met de voorstellen die de werkgroep subsidiariteit van de Conventie heeft geformuleerd over de toekomstige rol van het Comité van de Regio's. De Vlaamse minister-president is het er niet mee eens dat de voorliggende voorstellen wel spreken over de rol van de nationale parlementen, maar niet reppen over de rol van de regionale parlementen. Zoals de nationale parlementen moeten volgens Dewael ook de regionale parlementen van regio's met exclusieve en autonome bevoegdheden de eerbiediging van het subsidiariteitsbeginsel kunnen nagaan.

Dewael wees er tenslotte op dat regio's met wetgevende bevoegdheden rechtstreeks toegang moeten krijgen tot het Europees Hof van Justitie. Omdat zij voor hun bevoegdheden gebonden zijn door Europese wetgeving en deze wetgeving ook moeten omzetten in interne wetgeving, moeten zij zich volgens Dewael rechtstreeks kunnen wenden tot het Europees Hof en zich voor dit Hof ook rechtstreeks kunnen verdedigen.

Meer informatie: Bart Tommelein, woordvoerder minister-president Patrick Dewael, Martelaarsplein 19, 1000 Brussel, 02/553.29.11