Gemeente Enkhuizen

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN 17 SEPTEMBER 2002 VAN DE RAADSCOMMISSIE

GRONDGEBIED.

Aanwezig:

Voorzitter: De heer D. Wiersma
Secretaris: De heer J.A. Burema

Leden:

De heer R. Bos (LE/EB)

Mevrouw E.F. Dangermond - Hilderink (VVD)
De heer J. Franx (NE)
De heer Th. De Geus (CU/SGP)

De heer J. Hart (LE/EB)
De heer K.E. Koeman (PvdA)

Mevrouw J.A. Kuijsten (CU/SGP)

De heer R. van der Pluijm (VL/GL)
De heer K. van der Veen (PvdA)

De heer J. Verjaal (D66)

De heer D. Visser (CDA)

De heer C.H. Wijchers (NE)

Met kennisgeving afwezig:

De heer W.M. Rieuwerts (VL/GL)

De heer H. Weijens (CDA), die wordt vervangen door de heer D. Visser

De heer B. Zand Scholten (LE/EB), die wordt vervangen door de heer R.Bos

Aanwezige portefeuillehouders:

De heren Bode, van Pijkeren en Jans.

1. Opening.


De voorzitter opent de vergadering.

2. Definitieve vaststelling agenda.
De voorzitter stelt de agendapunten 5 d. en e. aan de orde, die op 16 september 2002 in de raadscommissie samenleving aan de orde zijn gekomen met het voorstel de punten van de agenda af te voeren.
De heer Franx merkt op dat de door hem gestelde vragen niet ter kennis van de commissieleden zijn gebracht en wijst op de aanwezigheid van de beheerders van de camping op de publieke tribune.
Enerzijds vanwege het verzoek in de vorige vergadering van de raadscommissie grondgebied om beide punten op de agenda van die commissie te plaatsen en anderzijds vanwege het niet beantwoord zijn van alle vragen ontspint zich een discussie. De discussie wordt afgesloten met de toezegging van de voorzitter aan het presidium te zullen voorleggen om bij een onderwerp, dat meerdere commissies raakt een primaire commissie aan te wijzen waarin de vragen integraal worden behandeld. Onder protest van de heer Franx worden de onderwerpen 5 d. en e. van de agenda afgevoerd en doorverwezen naar de volgende vergadering van een door het presidium aan te wijzen raadscommissie.
De commissie stemt vervolgens met de indeling van de agenda in.
3. Verslag van de vergadering van 20 augustus 2002. De heer Wijchers vraagt waarom geen aandacht is besteed aan zijn verzoek om naamsbordjes te gebruiken.

4.6 Deelneming aan Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma. Mevrouw Dangermond heeft kritiek over het functioneren van de Bedrijfsregio ...
Wijzigen in:
Mevrouw Dangermond meldt dat er veel kritiek is geuit over het functioneren van de Bedrijfsregio ...

5.c Gerard Brandtweg.
Mevrouw Kuijsten vraagt waarom op de plaats waar het voetpad wordt gerealiseerd geen fietspad komt
Wijzigen in:
Mevrouw Kuijsten vraagt of maatregelen worden getroffen om van het voetpad geen verkapt fietspad te maken.
Voor het overige wordt het verslag ongewijzigd vastgesteld. 4. Presentatie / informatievoorziening:


1. Bouwplan De Baan door Stichting Woondiensten Enkhuizen.

De presentatie wordt verzorgd door de heer G. Bergenhenegouwen van Stichting Woondiensten Enkhuizen en de heer R. van Geluk van Zeeman Hoorn.
De voorzitter constateert dat bij een presentatie een loopmicrofoon o.i.d. aanwezig zou dienen te zijn om de presentatie via de radio te kunnen blijven volgen.
Beantwoordingen naar aanleiding van vraagstelling van de leden: De heer Verjaal:
Het aantal ingeschreven woningzoekenden is te vertalen als het aantal ingeschreven huishoudens.
Er is in het bouwplan sprake van interne galerijen. De breedte van de galerijen is minimaal 1.50 m.
De huren in de nieuwe situatie zullen voor de sociale huurwoningen omstreeks
440,= per maand bedragen.
Mevrouw Dangermond:
De leeftijdsgrens is bepaald op 55 jaar en ouder. Voor het in aanmerking komen voor een woning is geen aparte indicatie nodig. De bewoners kunnen op diverse plaatsen zitten om van de zon te genieten. Onder meer zijn Franse balkons in het plan opgenomen. Op de galerij zijn boosteropstelplaatsen opgenomen. Er is sprake van een wandcontactdoos voor stroomvoorziening. De opstelplaatsen zullen voldoen aan de relevante voorschriften. De heer Hart:
Het bouwplan verschilt enigermate met de presentatie op 15 mei 2002 aan de bewoners en de omwonenden van De Baan, specifiek vanwege het op grond van een wens van de Rijksdienst Monumentenzorg om een stoepzone van 1.80 en een trottoir van 2.00 m terug te brengen en het aansluiten van de rooilijn aan de Noorder Boerenvaart met de rooilijn van de woningen ten oosten van het Ossemannetjes. De heer Bode geeft aan, dat thans sprake is van een formele presentatie aan de commissie vanwege het in verdere procedure brengen van het bouwplan door het houden van een inspraakavond.
De heer Koeman:
Het bouwplan is bewust niet aflopend richting de Boerenboom. Een hogere oplossing in het midden van het bouwplan en vervolgens aflopend wordt niet door de heer van Geluk overgenomen. De kleurstelling van het plan kan worden ontleend aan aanwezige steenmonsters. De kleuren kunnen enigszins afwijken van de kleuren in de presentatie.
Mevrouw Verkuijl:
Openbaar groen blijft richting Vestingwal intact. Aan de hand van de schetsen worden de stukken openbaar groen in beide fases toegelicht. In de straten zullen bomen worden geplaatst. De heer de Geus:
Voor het bouwplan wordt een parkeernorm gehanteerd van 0.8. Dit impliceert een 66-tal parkeerplaatsen. Gedacht wordt aan een lus in de Nanne Grootstraat om de verkeersbelasting aan de Noorder Boerenvaart zo veel mogelijk te verminderen. De heer Bergenhenegouwen meldt, dat vanaf volgende week een bezoek wordt gebracht aan de bewoners van De Baan om hen voor te lichten over de terugkeerregeling en de tijdelijke huisvesting in wisselwoningen. Stichting Woondiensten hoopt in het najaar van 2003 te kunnen starten met de sloop van 32 woningen in de 1e fase. Hiervoor worden 50 woningen teruggebouwd. Door het surplus kunnen bewoners tijdens de werkzaamheden in de 2e fase worden gehuisvest. De leden verzoeken de volgende vragen bij de uitwerking van het verslag te beantwoorden:


* het huidige aantal verkeerplaatsen;

* de huidige huren.

De heer Franx vraagt aandacht voor de betaalbaarheid van de sociale huurwoningen. Er dient rekening te worden gehouden met de mogelijkheid van wijziging van de huursubsidiewetgeving onder het huidige kabinet.
De heer Bode wijst op de huursubsidiewetgeving en het gemeentelijke woonlastenfonds en geeft uitleg over het niet voor subsidie in aanmerking komen door terugkerende bewoners die op grond van inkomen / vermogen niet tot de doelgroep `'sociale huisvesting'' behoren.
Op grond van reacties van diverse leden stelt de heer Bode bereid te zijn een terugkeerregeling uit te werken, ingeval de raad medewerking verleent aan het beschikbaar stellen van een budget ter financiering van de regeling.

Vervolgens beantwoordt de heer Bode de vraagstelling in de vorige vergadering van de heer van der Pluijm of de fracties na de presentatie ruimte hebben om het plan De Baan te beoordelen. De vraagstelling zal te maken hebben met de gevolgde zelfstandige projectprocedure voor het project Zilverstraat. Conform de gemaakte afspraak vindt thans in een veel vroegere fase de presentatie plaats welke gevolgd wordt door de inspraakprocedure. De afweging van de zienswijzen ingebracht tijdens de inspraak kan aanleiding geven om wijzigingen in het plan aan te brengen. Aan de hand van het eindverslag wordt aan de raadscommissie de vraag voorgelegd of ingestemd wordt met het voeren van de zelfstandige projectprocedure als bedoeld in artikel 19 WRO.
Vervolgens stemmen de leden in met het ingaan van de inspraakprocedure.
De heer van der Pluijm behoudt fractieoverleg voor vanwege de huurprijs in relatie tot de terugkeerregelinggarantie.


1. Noord West 8.


De presentatie wordt verzorgd door de heer M. de Jonge van projectbureau Noord West 8. De getoonde sheets zijn in de leesmap voor de vergadering van 22-10-2002 opgenomen. De heer Verjaal vraagt zich af of er een 4e of 5e bestuurslaag wordt gecreëerd. Noord De heer de Jonge antwoordt dat Noord West 8 democratisch dient te werken. Niet uitgesloten moet worden dat Noord West 8 een nieuwe WGR-gebied gaat vormen. Tot de geschetste structuur is besloten om zo veel mogelijk partijen in een vroegtijdig stadium te informeren om een optimale deelname te bereiken.
De heer Bode merkt op, dat het niet de bedoeling is om te komen tot een 4e of 5e bestuurslaag. Het is moeilijk om een gezamenlijke beleid uit te dragen vanuit een positie van concurrerende partijen. Als voorbeeld noemt hij de ontwikkeling van Schepenwijk fase 2 en de ontwikkeling van een regionaal bedrijventerrein in de Wieringermeer. De deelnemende gemeenten hebben formats aangeleverd waarin de beoogde toekomstige ontwikkelingen zijn vermeld. De door Enkhuizen opgegeven ontwikkelingen zijn onder meer:


* Westeinde;

* Gommerwijk West west;

* Schepenwijk fase 2;

* Oost - West verbindingen in West-Friesland.
De format zal in de leesmap worden opgenomen. In zogenaamde windrichtingengesprekken wordt getracht onderscheid te maken tussen projecten van regionaal en van lokaal belang en vervolgens in de projecten van regionaal belang een prioriteit te bepalen, welke projecten vervolgens in het overleg met het rijk en de provincie worden ingebracht.
De ontwikkelingen vallen uitdrukkelijk onder de democratische controle van de huidige bestuurslagen.
De heer Bode stelt voor om de verdere ontwikkeling te kunnen volgen Noord West 8 als een vast agendapunt voor de commissie op te nemen. De leden kunnen vervolgens op grond van de verstrekte informatie reageren of suggesties doen.
De heer de Jonge meldt, dat gewerkt wordt aan een uitvoeringsconvenant, die door alle 30 gemeenteraden in Noord-Holland Noord dient te worden vastgesteld. Het ligt in de bedoeling om het convenant in de novembervergaderingen te laten vaststellen.

5. Ingekomen stukken en mededelingen.

a. Brief d.d. 17-07-2002 fam. Ing. Karel - Uilenburg te Enkhuizen betreffende erfdienstbaarheid.
De voorzitter biedt mevrouw Karel - Uilenburg over het onderwerp in te spreken.
De heer de Geus vraagt waarom de familie Karel en de Stichting Woondiensten niet zijn opgeroepen om bij de behandeling van de brief in de commissie aanwezig te zijn. Hij verzoekt aan het presidium voor te leggen welke gedragsregels dienen te worden gehanteerd.
Mevrouw Karel - Uilenburg stelt, dat naar aanleiding van de inspraak over het project Kwakershof er toezeggingen zijn gedaan over het handhaven van een achteromgang. Zij spreekt haar verbazing uit over de beperkingen met betrekking tot de pony's die Stichting Woondiensten willen opleggen. Zij verzoekt om een verslag van de behandeling in de commissie. De heer Bode geeft aan, dat regelmatig gesprekken zijn geweest met partijen. De gemeente heeft partijen opgeroepen alles in het werk te stellen om uit de kwestie te komen. Partijen zijn niet tot elkaar gekomen. Er is thans geen functie meer voor de gemeente. Partijen kunnen naar de rechter stappen voor een uitspraak over het geschil.
Diverse leden vragen naar de garantie die over de achteromgang is gegeven. Verder wijzen de leden op meer zaken, zoals aangegeven in de brief van de familie Karel, die niet zijn nagekomen. Indien een vrije doortocht is gegarandeerd, dan dient de garantie te worden nagekomen. Verzocht wordt na te gaan of in het verslag naar aanleiding van het project Kwakershof de door mevrouw Karel - Uilenburg aangehaalde garanties zijn vast gelegd. De heer Bode wijst naar de inhoud van de brief van de familie Karel. In de brief wordt niet gesteld dat de gemeente juist of onjuist heeft gehandeld. Er is vanuit de gemeente uitgebreid aandacht besteed aan de kwestie. Ondanks de oproep om alles in het werk te stellen om er gezamenlijk uit te komen hebben partijen geen overeenstemming bereikt. Hij sluit af met te stellen bereid te zijn nogmaals initiatief te nemen om partijen voor een constructief overleg aan tafel te krijgen.

b. Verzoek gemeente Enkhuizen d.d. 01-08-2002 vrijstelling bestemmingsplan Gommerwijk Oost, uitwerking fase 1, voor de herinrichting van het terrein naast het perceel Klaverweid 28, Enkhuizen.
De heer Wijchers verzoekt een inventarisatie van het aantal parkeerplaatsen in de omgeving van winkelcentrum Koperwiekplein. De commissie stemt met het besluit in.

c. Grondverkoop Laurus ten behoeve van parkeerplaatsen. De oppervlakte van de te verkopen grond is 265 m². Bij een opbrengst van 65.000,= is de m²-prijs te bepalen op 245,28. De betreffende grond valt binnen de bestemming `'bijzondere doeleinden'', zijnde bestemd voor instellingen alsmede voor woondoeleinden.
De heer de Geus verzoekt een volgende vergadering de bevoorrading van Supermakrt Deen op de agenda te plaatsen. Een meerderheid van de commissie stemt met het besluit in. LE/EB is tegen het besluit.

d. Autogebruik Gependam.

De heer Jans wordt bijgestaan door de heer van Zwieten, havenmanager a.i.
De heer Jans geeft aan, dat tijdens de behandeling in de vorige commissie is gebleken, dat de leden niet eensluidend zijn over het autogebruik op de Gependam. Zoals verzocht zijn de relevante stukken ter inzage gelegd.
Er is sprake van gecontroleerd autoverkeer op de dam. Alleen wanneer ten gevolge van reparatie van schepen zware goederen naar de schepen moeten worden vervoerd worden auto's toegelaten. Er is geen autoverkeer toegelaten voor het vervoeren van bezoekers. De heer van Zwieten schetst de feitelijke situatie. Er zijn nog steeds problemen met de techniek, zowel van de driehoeken als van de wegzinkbare palen. Wanneer de techniek het af laat weten kan een ieder vrijelijk op de dam rijden. Er is wel controle maar de havendienst is niet in staat het verkeer tegen te houden. De heer van der Veen heeft geconstateerd, dat ook ingeval de techniek wel functioneert auto's worden toegelaten. Hij heeft zich verbaasd over de brief van 11 september 2002 waarin wordt verwezen naar de notulen. Het Reglement van Orde is duidelijk over de wijze waarop brieven dienen te worden beantwoord. Op de dam was een tweetal verkeersborden geplaatst, namelijk C11 - verbod voor motorvoertuigen - en C 13 - verbod voor bromfietsen. De borden zijn recent vervangen door het bord C01 - verbod voor alle verkeer, zonder bijvoorbeeld een onderbord dat fietsverkeer van het verbod is uitgesloten. Verkeersbesluiten zijn aan de raad ook in het duaal systeem.
Hij herhaalt het gestelde in de vorige commissievergadering, dat hij bereid is positief mee te denken over een verruiming van het autoverkeer, maar dat een wijziging van het beleid dan ook dient te worden vastgesteld.
De heer Wijchers merkt het volgende op:


* Ten gevolge van het niet goed werken vindt inkomstenderving plaats. De gemeente behoeft niet op te draaien voor de kinderziekten van de installateur.

* Er dient een maximale service aan de charterbedrijven te worden verleend.

* Tot hoe laat is de havendienst aanwezig? Ingeval van calamiteiten buiten de aanwezigheidsuren dienen hulpdiensten toegang tot de dam te hebben.

* Er kan ontheffing worden gevraagd aan het college om toegang met de auto te krijgen tot de Gependam. Het college heeft 8 weken de tijd om op het verzoek te beslissen. Hij acht dit een erg lange afhandelingsperiode.

De heer van Zwieten deelt mee, dat de havendienst tot 21.00 uur aanwezig is. Hierna kunnen hulpdiensten uit een kast - waarvan de hulpdiensten een sleutel hebben - een sleutel nemen om de zuilen te laten zinken.
Ten aanzien van de vervanging van de verkeersborden meldt hij dat de oorspronkelijke borden `'heden morgen'' zijn terug gehangen. De heer Verjaal wijst op een besluit uit 1998 over het toelaten van bevoorradingsverkeer. Het moet mogelijk zijn om de boren te bevoorraden met voedsel. Hij vindt dit een eind dient te komen aan de discussie en dat een besluit dient te worden genomen. De heer de Geus wijst er op dat ten gevolge van het drukken van de kosten de Gependam smaller is geworden, hetgeen onder meer als consequentie had dat de dam autoluw dient te blijven. Hij is verder zeer benieuwd naar de afwikkeling van het niet functioneren van de installaties.
De heer Visser is van mening dat de dam autoluw dient te blijven. Alleen autoverkeer bij het aanleveren of afhalen van grote stukken. De overige bevoorrading kan door de schippers zelf door middel van het gebruik van karretjes.
Mevrouw Dangermond verzoekt om een chronologisch overzicht van de besluitvorming tot op heden om inzicht te krijgen voor een eventueel nieuw te nemen besluit. Zij adviseert het plan van mevrouw Jongert in de uitwerking te betrekken. De heer van der Pluijm vindt dat geen auto kunnen worden toegelaten, tenzij noodzakelijk. Hem is onvoldoende duidelijk hoe thans het toelatingsbeleid van de havendienst is. De voorzitter sluit het onderwerp af. Aan het college wordt verzocht om een nieuw voorstel over het autogebruik op de Gependam uit te werken en aan de commissie voor te leggen. In overleg met de heer Jans wordt afgesproken, dat het voorstel uiterlijk in de november-vergadering zal worden behandeld.


6. Verkeersbesluiten.


a. Plaatsing herhalingsborden vergunningparkeren. De commissie neemt kennis van het besluit.

b. Plaatsen paaltjes RSG.

Mevrouw Kuijten wijst er op dat in het advies verwezen wordt naar een voetpad. Dit moet zijn fietspad.
De commissie neemt kennis van het besluit.

6. Voorbereidingsbesluit Gommerwijk.
De commissie adviseert positief.

7. Bezwaarschriften voorbereidingsbesluit locatie Zilverstraat. De heer Bode wijst er op dat het herinrichtingsplan van de openbare ruimte nog aan de commissie zal worden gepresenteerd. Verder meldt hij dat ten gevolge van uitvoeringsproblemen in financiële zin de ontwikkelaar het bouwplan wil aanpassen. Wanneer de nieuwe plannen worden uitgebracht is niet bekend. Het nieuwe bouwplan zal binnen de stedenbouwkundige voorwaarden dienen te blijven.
Afhankelijk van de omvang van de aanpassingen zal worden beoordeeld of een nieuwe zelfstandige projectprocedure dient te worden gevolgd of dat de `'lopende'' procedure kan worden gecontinueerd.
De sanering van het gebied wordt dit jaar aangepakt. De commissie adviseert positief.

8. Rondvraag.


a. De heer Visser vraagt of de brief over de verpaupering / veiligheid van de havens kan worden beantwoord.
b. De heer Visser vraagt naar de stand van zaken rond de proefafsluiting van de Melkmarkt.
De heer van Pijkeren meldt, dat op 3 oktober 2002 met diverse partijen een gespreksronde plaats vindt. De resultaten van het overleg zullen eind 2002 aan de commissie worden voorgelegd. Indien het gesprek positief verloopt verwacht hij een proefafsluiting van half mei 2003 tot half augustus 2003. De heer Wijchers verzoekt de resultaten van eerdere metingen bij de beoordeling van de proefafsluiting te betrekken.
c. De heer de Geus vraagt in het presidium aan de orde te stellen hoe wordt omgegaan met het uitnodigen van partijen in de commissie indien een brief aan de raad(scommissie) wordt gericht.
d. De heer Hart wijst op eerdere afspraken om per vergadering één presentatie te laten plaatsvinden.

e. De heer Verjaal vraagt naar aanleiding van het overzicht RO-trajecten in behandeling in de leesmap naar de stand van zaken rond De Oksel.

De heer Bode meldt, dat een bestemmingsplan in voorbereiding is en dat het ingediende bouwplan zodanig bijzonder is, dat de behandeling is opgeschort.
Er heeft inmiddels grondverkoop aan de ontwikkelaar plaats gevonden.

10. Sluiting.

Niets meer aan de orde zijnde sluit de voorzitter om 23.55 uur de vergadering.

Voor verslag,

J.A. Burema