Gemeente Enkhuizen

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE RAADSCOMMISSIE

SAMENLEVINGSZAKEN GEHOUDEN IN HET STADHUIS OP 16 SEPTEMBER 2002.

Aanwezig

Voorzitter
Commissiegriffier a.i.
leden

De heer H. Boland
De heer F.W. Baan

De heer B. de Waal (VVD)

De heer J. de Munnik (VVD)

De heer P. van Klaveren (Christenunie/SGP)

De heer K. Kooiman (Christenunie/SGP)

Mevr. H. Lok-Hörnemann (VL/GL)

De heer M. Prens (VL/GL)

De heer J. Domburg (PvdA)

De heer A.A. Balk (PvdA)

De heer H. Langbroek (Nieuw Enkhuizen)

Mevr. K. Stofberg (D66)

De heer P.G. Parkhurst (LE/EB)

De heer J. Hart )(E/EB)(plv.lid)

Afwezig m.k.

De heer G. v.d. Steeg (LE/EB)

Tevens aanwezig:

De heer D. van Pijkeren (wethouder)

AGENDA NR.

ONDERWERP


1.


Opening.

De voorzitter
opent de vergadering. De commissie stemt in met het voorstel van de voorzitter om wethouder van Pijkeren te laten deelnemen aan de beraadslagingen.

De leden de Munnik en Parkhurst leggen in handen van de voorzitter de eed/gelofte af.


2.


Definitieve vaststelling agenda.

De commissie stelt de agenda definitief vast. De vragen van dhr. Langbroek worden behandeld na agendapunt 5.

Afgesproken wordt de notitie van het lid Langbroek inzake drugspreventie toe te sturen aan de leden.


3.
.

Verslag van de vergadering van 19 augustus 2002

Het verslag wordt vervolgens vastgesteld waarbij aangetekend dat dhr. Langbroek bij punt 4.1. de noodzaak van overleg met jongeren van De Hoogte heeft aangegeven. Naar aanleiding van het verslag wijst mevr. Lok-Hörnemann nog op de toezegging de stukken inzake het Verzetsmuseum ter inzage te leggen.


4
.

Ingekomen stukken en mededelingen.

4.1

Subsidie-aanvraag Gilde Oostelijk Westfriesland.

De commissie stemt in met de voorgenomen afwijzing van het college.

4.2

Aanvullende subsidie-aanvraag CMV Patrimonium

De commissie stemt in met de voorgenomen afwijzing van het college.

4.3

Subsidie-afwijzing VEK-WIK

De commissie stemt in met de voorgenomen afwijzing van het college.


5.

Beantwoording vragen De Nieuwe Doelen

Dhr. Hart
stelt dat gelet op het belang van De Nieuwe Doelen de door hem gestelde vragen terecht zijn. Hij wenst kennis te nemen van de concrete suggesties van de Werkgroep De Nieuwe Doelen. Snelheid is thans noodzakelijk. Dhr. Van Pijkeren verwijst voor de resultaten van de Werkgroep naar het bestuur van De Nieuwe Doelen. Onder diens verantwoordelijkheid functioneert de Werkgroep. Hij verwacht dat er medio 2003 meer duidelijkheid bestaat ten aanzien van de gebouwelijke ontwikkeling van De Nieuwe Doelen. De voorzitter informeert of er een gemeentelijk beleidskader is ten aanzien van deze voorziening. Dhr. Van Pijkeren antwoordt dat dit in een eerste instantie een primaire verantwoordelijkheid is van het stichtingsbestuur. Binnen de gemeente vindt er thans wel een gedachtenwisseling plaats ten aanzien van de eigen opvattingen. Dhr. Hart refereert aan de controlerende functie van de raad. In dat verband wil hij weten of de gemeente in ruste is of dat de gemeente aan actieve rol speelt. De voorzitter wijst in dit verband op het initiatiefrecht van de raad. Dhr. Van Pijkeren onderstreept dat. Hij ziet met belangstelling eventuele kaders tegemoet van de raad. Dhr. De Munnik acht het stichtingsbestuur primair daarvoor verantwoordelijk.. De voorzitter concludeert dat gewacht kan worden op het initiatief van het stichtingsbestuur hetgeen onverlet laat dat leden van de raad met een initiatiefvoorstel kunnen komen.

5.a

Beantwoording vragen van dhr. Franx inzake Recreatiebad Enkhuizerzand.

Dhr. van Pijkeren
geeft in het kort aan dat reeds sinds een aantal jaren de eindtijd van het recreatiebad gedurende de zomervakantieperiode op half negen 's avonds is gesteld op grond van bezoekersaantallen. De bezoekersaantallen van het Recreatiebad zullen ter inzage worden gelegd in de leesmap van de commissie..

5.b

Beantwoording vragen van dhr. Langbroek inzake clietenmap.

De voorzitter
concludeert dat de commissie aandacht vraagt voor adequate benaderigswijzen van de zogenaamde groep niet-aanvragers die wel tot de doelgroep behoren met de erkenning dat daarvoor geen gemakkelijk antwoord is te geven.

5.c

Werkgroep extreme overlast.

De commissie neemt er kennis van dat wethouder van Pijkeren weliswaar geen formele verantwoordelijkheid heeft doch zich wel moreel verantwoordelijk voelt en in dat verband de nodige aandacht besteed in de aangehaalde situaties.


6.

Algemene toelichting subsidiebeleid

De commissie neemt kennis van een aantal aspecten van het subsidiebeleid.


7.

Rondvraag.

Dhr.Hart
informeert of de gemeente betrokken is het NUON. De voorzitter antwoordt dat deze vraag rechtstreeks ambtelijk kan worden gesteld.

Mevr. Stofberg
informeert naar de inrichting van de ijsbaan. Dhr. van Pijkeren geeft aan dat het college nog met de planvoorbereiding bezig is. In dat verband is gesproken met de omwonenden. Zodra het planvoorbereiding is afgerond zullen de verschillende modellen aan de commissie worden voorgelegd.

Dhr. Pijkeren
doet mededeling van het "dagje uit" van de bewoners van Overvest wat mede financieel mogelijk wordt gemaakt door de gemeente.


8.

Sluiting

De voorzitter
sluit de vergadering.