Apple Benelux

iCarts zorgen voor maximale mobiliteit
Klik hier om de film af te spelen

"Hé, moet je dit eens horen, dit is cool! Zet gauw je koptelefoon op!" Dit zijn de woorden van een zesjarige, die het nu eens niet over het laatste nummer van een popidool of het nieuwste PlayStation-spel heeft, maar over een woordenboek.

Zo reageren veel kinderen als ze merken hoe leuk leren met behulp van de Mac kan zijn. Deze zesjarige is een leerling van de Dovedale-kleuterschool in Liverpool, een school waarop ooit ook John Lennon heeft gezeten. De les wordt zelfs gegeven in een van de klaslokalen waarin Lennon menig uurtje moet hebben doorgebracht toen hij hier zelf leerling was, ergens in de jaren veertig van de vorige eeuw.

inktstreep


-- Hij zou het lichte, zonnige klaslokaal niet meer terugkennen, maar toch is het niet moeilijk je hem hier voor te stellen als een actief jongetje, dat helemaal opgaat in alle creatieve activiteiten. Op elke tafel staan twee splinternieuwe iBook-computers, elk met twee koptelefoons: twee kinderen doen samen met één computer. Iedereen in de klas is druk bezig. Sommige kinderen doen eenvoudige woordspelletjes met behulp van het elektronische woordenboek. Een meisje maakt met een digitale camera foto's van al haar klasgenootjes, die ze vervolgens naar haar iBook overzet met een gemak waarop menig volwassene jaloers zou zijn. Een jongetje ontdekt tot zijn grote vreugde een animatiefilmpje van zijn favoriete leesboek, compleet met een soundtrack.

"Ik vind deze computer hartstikke leuk", zegt hij. "Het is een laptop. Ik kan er spelletjes op doen en woorden op schrijven en het venster zo breed maken dat ik er allerlei dingen op kan maken. En kijk, dit appeltje geeft licht!"
Omdat de computers draagbaar zijn, kunnen we ze zonder problemen op elk gewenst moment meenemen naar elk klaslokaal. Daardoor kan ieder kind vaker en langer werken met de computer.

Bij de muur staat het wagentje waarin de iBook-computers veilig worden opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt. Dit wagentje kan gemakkelijk van het ene klaslokaal naar het andere worden gereden, zodat alle leerlingen de kans krijgen om in hun eigen, vertrouwde omgeving met de computer te werken. Dit is het draadloze mobiele iBook-klaslokaal, oftewel de "iCart", zoals de leerlingen het noemen. De kleuterafdeling van Dovedale heeft er twee en er zijn er nog twee op de lagere school.

Elk mobiel klaslokaal op Dovedale bevat elf iBook-computers, een laserprinter, een scanner en een digitale videocamera. Het wagentje biedt niet alleen een flexibele, maar ook nog eens een uiterst slim ontworpen en handige ICT-oplossing. Zo kunnen alle iBook-computers tot op een afstand van vijftig meter het draadloze netwerk op via een AirPort-basisstation. En zodra de computers in het mobiele klaslokaal zijn opgeborgen, kunnen ze allemaal tegelijk via één stopcontact worden opgeladen.

Schooldirecteur Wen Williams legt uit waarom het mobiele klaslokaal voor een school als Dovedale onmisbaar is. "Als we pc's hadden aangeschaft, hadden we die vanwege de plaats die ze innemen moeten neerzetten in de centrale ruimte van de school. Dan hadden de leerlingen computerles gekregen in dezelfde ruimte waarin andere kinderen aan het gymen zijn. Omdat de computers draagbaar zijn, kunnen we ze zonder problemen op elk gewenst moment meenemen naar elk klaslokaal. Daardoor kan ieder kind vaker en langer werken met de computer.

Jacky Williams, lerares van de zesde klas van Dovedale, gelooft dat de Mac-computers een omwenteling zullen betekenen in het onderwijs op haar school. "Ze leren op deze manier razendsnel om met computers om te gaan", zegt ze. "En ze leren veel sneller lezen en schrijven. We hebben al hun leesmateriaal op de computer gezet. Dit biedt een heel scala aan fantastische nieuwe mogelijkheden."

Paul Scott, Education Manager van Apple UK, heeft geholpen bij de opzet van het Dovedale-project. "Dit is een van de vele activiteiten die Apple momenteel in het Verenigd Koninkrijk op onderwijsgebied onderneemt. Ik ervaar het als een voorrecht om te kunnen laten zien hoe de digitale-hubtechnologie van Apple in het onderwijs kan worden geïntegreerd. Hier zie je in de praktijk hoe leerlingen hun creatieve vaardigheden ontwikkelen met behulp van digitale video- en fotocamera's en creatieve programma's als iMovie en iPhoto."

Raadpleeg voor meer informatie over het draadloze mobiele iBook-computerlokaal www.apple.com/nl/education/cart.

Ze leren op deze manier razendsnel om met computers om te gaan, zegt ze. En ze leren veel sneller lezen en schrijven. We hebben al hun leesmateriaal op de computer gezet. Dit biedt een heel scala aan fantastische nieuwe mogelijkheden.