Gemeente Rotterdam

Dag van de Dialoog in Rotterdam

(04-10) Zaterdag 12 oktober is in Rotterdam de Dag van de Dialoog. Op deze dag gaan ruim 750 Rotterdammers met elkaar in gesprek. Zij worden daartoe uitgenodigd door 60 organisaties, waaronder de gemeente Rotterdam. Deze organisaties hebben tafels gedekt en serveren daarop een multiculturele maaltijd serveren. Er zijn 90 tafels, verspreid over de hele stad. De groepen praten vanaf 15.00 over persoonlijke onderwerpen en over wat Rotterdammers zelf kunnen doen om de dialoog in de stad te bevorderen.

Het gespreksthema is: "Ontmoet een ander en laat jezelf zien". De gesprekken monden uit in een aantal praktische tips die gaan over wat mensen zelf kunnen doen om de verstandhouding in de samenleving te verbeteren. De tips komen op internet , zodat ze dezelfde avond nog kunnen worden besproken tijdens het slotdebat in het World Trade Centrum.

Slotdebat
Het slotdebat begint om 19.00 uur in het World Trade Centre, waar de deelnemers van de gesprekstafels zich verzamelen. Burgemeester I. Opstelten is gastheer en verschillende mensen zijn uitgenodigd om een eerste reactie te geven op de binnengekomen tips en te discussiëren over de themas van de dag. Dat zijn mevr. T. Blankert van de samenwerkende bewonersorganisaties, dhr. J. Kvitvang van Shell Pernis, dhr. I. Spalburg van SPIOR, monseigneur Van Luyn van Bisdom Rotterdam, gemeenteraadslid G. Dorsman, dhr. I. Akel van het Nederlands Centrum Buitenlanders en wethouder Van der Tak.

Breedgedragen stadsdebat De Dag van de Dialoog is een initiatief van het Platform 'de Dialoog'. Dit platform is opgericht na 11 september 2001, toen verschillende organisaties de behoefte voelden om hun krachten te bundelen. Zij wilden op die manier komen tot een breedgedragen stadsdebat met zoveel mogelijk verschillende Rotterdamse burgers. Gebruik makend van de creativiteit van de Rotterdammers willen zij op die manier bijdragen aan de sociale cohesie in de samenleving.

Initiatiefnemers
Onder de initiatiefnemers bevinden zich veel organisaties die het debat in Rotterdam organiseren zoals Zaal de Unie, Stichting de Laurenskerk, Centrale Bibliotheek en SDSR (010 debat), Studium Generale, Museumparkkerk, Sociëteit Matrix, Het Portaal en het Wereldmuseum. Daarnaast ook tal van migrantenorganisaties en organisaties van levensbeschouwelijke aard. In deze samenwerking ontstond ook het idee van de Dag van de Dialoog. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt.