Korps: Friesland, plaats: Fryslân 13-10-2002
Politieberichten van 12/10 (13.00 uur) t/m 13/10 (13.00 uur)

Oosterwolde: leksteken banden
Van donderdag op vrijdag werden drie banden van een personenauto lekgestoken. De auto stond geparkeerd op de Brink. De auto is eigendom van de stichting Begeleid Wonen Talan. Een medewerkster van de stichting, een 46-jarige inwoonster van Drachten, heeft aangifte gedaan. Een paar weken geleden is ook reeds een band lekgestoken. Het schadebedrag is niet bekend.

Leeuwarden: diefstal portemonnee
Zaterdag omstreeks 12.45 uur werd een 28-jarige inwoonster van Leeuwarden in een supermarkt aan de Van Loonstraat beroofd van haar portemonnee. De vrouw had haar portemonnee in de boodschappentas, die in de winkelwagen lag. In de winkel werd zij aangesproken door een onbekende man, die haar iets vroeg over een pot tomatensaus. Tijdens dit gesprek werd haar aandacht afgeleid en heeft een ander kans gezien de portemonnee uit de tas te halen. Toen de vrouw even later bij de kassa kwam en wilde afrekenen, bleek de portemonnee verdwenen te zijn. In de portemonnee zat een paar honderd euro, bankpasjes, een spaarpas, een rijbewijs en diverse pasfoto`s. De vrouw heeft aangifte gedaan

Drachten: doorrijden na aanrijding
Donderdag omstreeks 17.00 uur parkeerde een 39-jarige inwoner van Drachten zijn gloednieuwe personenauto voor zijn woning aan de J.G. van Blomstraat. Diezelfde dag omstreeks 21.10 uur zag een getuige dat een rode personenauto achterwaarts tegen de geparkeerde auto reed, waardoor deze beschadigd raakte. De veroorzaker stapte niet uit, doch reed weg zonder zijn identiteit bekend te maken. De getuige nam een gedeelte van het kenteken op, doch dit was niet voldoende om de identiteit van de veroorzaker te achterhalen Mochten er nog meer getuigen zijn dan kunnen zij de politie hierover inlichten, telefoon 0900 - 8844.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 16.35 uur werd een 41-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De verdachte nam bij een winkel aan de Voorstreek een camera weg en wilde de winkel zonder betalen verlaten. Hij werd hierop aangehouden door het personeel. Een medewerker van de winkel, een 24-jarige inwoner van Berlikum, deed aangifte. De camera bleef in de winkel achter. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 15.00 uur vond op de Gauke Boelensstraat een aanrijding plaats tussen een personenauto en een bromfiets. Beiden reden in dezelfde richting. Op een gegeven moment wilde de bestuurster van de personenauto, een 46-jarige inwoonster van Drachten, rechtsaf slaan. Zij had niet in de gaten dat een bromfietsster, een 33-jarige inwoonster van Drachten, zich op dat moment rechts naast haar reed. Op het moment dat de auto rechtsaf sloeg kwam deze in botsing met de bromfiets. De bromfietsbestuurster werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en kon na behandeling weer naar huis.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd
Zaterdag omstreeks 18.20 uur werd op het Drachtsterplein een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Zijn rijbewijs was de nacht daarvoor door collega`s van Heerenveen ingevorderd ter zake het rijden onder invloed. (740 ug/L) Tevens had hij toen een proces-verbaal gekregen voor snelheid (168 kilometer) onder Haskerdijken op de Rijksweg A 32. Ook nu kreeg de bestuurder een bekeuring en tevens werd zijn auto in beslag genomen.

Lemmer: woninginbraak
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Tjeukermeerstraat. Via vernieling van een ruit kwam men binnen. Uit de woning werd een kleuren televisie weggenomen. De 62-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: inbrekers aangehouden
Zaterdag tussen 16.00 en 17.30 uur werd ingebroken in een woning aan het Zetveld. Een ruit werd ingeslagen en uit de woning werd een cd-speler weggenomen. De bewoner, een 21-jarige inwoner van Heerenveen, deed hiervan aangifte. Door een getuige is het één en ander gezien en aan de hand hiervan kunnen later op de avond twee verdachten, 28 en 19 jaar, beiden uit Heerenveen worden aangehouden. De verdachten melden zichzelf op het politiebureau. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Drachten: brandstichting
Zaterdag omstreeks 16.15 uur werd in een horecagelegenheid aan de Noordkade brandgesticht. In het pand waren op dat moment een 10 tot 15 klanten aanwezig. Een man had op het toilet een plastic emmer in brand gestoken, waarna het vuur via de wand zich had uitgebreid. De man, die niet helemaal in orde was, had daarop direct het pand verlaten. Door de eigenaar, een 45-jarige inwoner van Drachten, werd de brand geblust en werd de smeulende plastic emmer naar buiten gebracht. Het schadebedrag is niet bekend. Aan de hand van verklaringen van getuigen kon de verdachte worden achterhaald. De verdachte, een 49-jarige inwoner van Drachten, werd omstreeks 19.15 uur op de Morra aangehouden. De verdachte is overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Franeker: onder invloed
Zaterdag omstreeks 21.10 uur werd op het Noord een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 53-jarige inwoner van Franeker, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 585 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Aan het bureau bleek tevens dat hij een rij-ontzegging had die liep tot 11 februari 2003. Ook hiervoor kreeg de man een proces-verbaal. Zijn auto werd in beslag genomen.

Zwaagwesteinde: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 19.50 uur vond op de Kuikhorsterweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 18-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, verloor in een bocht van de weg de macht over het stuur en kwam tegen een boom tot stilstand. Zijn vriendin, een 17-jarige inwoonster van Noard-Burgum, raakte gewond. Zij werd door de brandweer uit de wagen gehaald en overgebracht naar het MCL-Zuid. De bestuurder bleef ongedeerd. De auto werd totaal vernield.

Sneek: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 21.00 uur vond op de Bloemstraat een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 36-jarige inwoner van Sneek, had zijn gsm laten vallen en toen hij deze onder het rijden oppakte, lette hij even niet op de weg en kwam vervolgens tegen een boom tot stilstand. De bestuurder liep een hoofdwond op en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na behandeling werd hij meegenomen naar het bureau, daar hij gedronken bleek te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 250 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Oldeholtpade: aanrijding met gewonden
Zaterdag omstreeks 21.40 uur vond op de Rijksweg A32 waarbij drie auto`s waren betrokken en drie gewonden vielen. Een 52-jarige inwoner van Jellum had pech gekregen met zijn auto en deze tot stilstand gebracht op de vluchtstrook. Hij had vervolgens zijn 51-jarige broer, eveneens uit Jellum, gebeld om hem te komen halen cq weg te slepen. Toen de sleep klaar was, had men enige snelheid ontwikkeld op de vluchtstrook en vervolgens was men de rijbaan van de Rijksweg opgereden. Hierbij werd een personenauto, die van achteren naderde over het hoofd gezien. De bestuurder van deze auto, een 26-jarige inwoner van Wolvega, reed met vermoedelijk volle snelheid tegen de gesleepte auto aan. De 52-jarige inwoner van Jellum en een bij hem in de auto zittende vrouw eveneens uit Jellum (leeftijd niet bekend) en de inwoner van Wolvega, werden met ambulances overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Er was geen drank in het spel

Rinsumageest: snelheid
Zaterdag omstreeks 22.40 uur werd op de Lauwersseewei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Wouterswoude, reed met een snelheid van 150 kilometer per uur, terwijl aldaar 100 was toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sint Annaparochie: onder invloed
Zondag omstreeks 01.00 uur werd op de Schuringaweg een bestuurster van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurster, een 29-jarige inwoonster van Oudebildtzijl, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 535 ug/l. Tegen de bestuurster werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 01.55 uur werd op de Groningerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 44-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 520 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Leeuwarden: XTC-pillen
Zondag omstreeks 02.20 uur werd op de Nieuwestad een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. De vrouw was in het bezit van 15 XTC-pillen en een blokje hash. De verdovende middelen werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd zij weer in vrijheid gesteld.

Joure: onder invloed
Zondag omstreeks 02.55 uur werd op de Roggemolenstraat de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Scharsterbrug, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 445 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Lemmer: wildplassen
Zondag omstreeks 04.00 uur werd op de Kortestreek een 24-jarige inwoner van Lemmer bekeurd ter zake wildplassen. De verdachte wilde de aldaar aanwezige agenten provoceren door voor hun ogen te gaan staan plassen. Toen hij hiervoor een bekeuring kreeg, werd hij recalcitrant ( weigerde zijn naam op te geven) en probeerde te vluchten. Hierbij werd hij geholpen door zijn maten, die probeerden de aanhouding te verhinderen. De verdachte uiteindelijk aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal is de jongeman weer in vrijheid gesteld.

Dokkum: onder invloed
Zondag omstreeks 03.55 uur zag een patrouille op de Stationsweg een personenauto rijden. De bestuurder van deze auto verhoogde zijn snelheid bij het zien van de politieauto. Via de Hantumerweg, de Rondweg - Noord werd de Dongeradyk opgereden, waar de bestuurder de verlichting van zijn auto doofde. Vervolgens bracht hij op de Schans zijn auto tot stilstand en probeerde er lopend vandoor te gaan. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Dokkum, werd hier aangehouden. De man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de verdachte 490 ug/l. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Bolsward: onder invloed
Zondag omstreeks 04.30 uur werd op de Ugolaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Bolsward, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 630 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: onder invloed
Zondag omstreeks 04.25 uur werd op de Nieuwstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Joure, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 240 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: belediging
Zondag omstreeks 05.40 uur was op de Weaze een vechtpartij waarbij de politie niet handelend behoefde op te treden. De betrokkenen regelden de zaak zelf en de rust keerde weer. Een 20-jarige inwoner van Leeuwarden werd aangehouden, daar hij de aanwezige politiemensen begon uit te schelden en te beledigen. De man verzette zich tegen zijn aanhouding. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272