Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Varkensstapel blijft afnemen

Het aantal varkens in Nederland is per 1 augustus met ruim 1,2 miljoen afgenomen ten opzichte van augustus 2001. Dit is een daling van bijna tien procent. Het aantal varkens bevindt zich nu op het niveau van de eerste helft van de jaren tachtig. De daling van het aantal varkens heeft zich vooral voorgedaan in de periode van augustus tot december 2001. Vanaf december is de afname veel geringer. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Aantal vleesvarkens met ruim 15 procent gedaald Vooral het aantal vleesvarkens van 50 kilogram en zwaarder is in het laatste jaar gedaald en wel met ruim vijftien procent. Die daling heeft zich ook na december voortgezet. Het aantal biggen bij de zeug is, vergeleken met augustus 2001, met bijna zeven procent afgenomen, maar stabiliseerde na december. Het aantal gedekte zeugen is met ruim elf procent gedaald. De daling heeft zich ook hier vooral voorgedaan in de periode van augustus tot december 2001.

Technische toelichting
Het aantal varkens in Nederland wordt drie maal per jaar door het CBS vastgesteld. Eenmaal in april aan de hand van de landbouwtelling en tweemaal per jaar (in december en augustus) aan de hand van een steekproef onder ongeveer 3000 bedrijven met varkens. De hier gepresenteerde gegevens laten de resultaten van de steekproeven zien.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

14 okt 02 09:30