ORDE VAN VRIJMETSELAREN

Persuitnodiging: Een zoektocht naar Waarheid

Orde van Vrijmetselaren in Amsterdam start lezingencyclus over zingeving, spiritualiteit en levensbeschouwing

Op zaterdag 19 oktober 2002, in het gebouw van de Vrijmetselarij aan de Vondelstraat 39-41 in Amsterdam, vindt de eerste lezing plaats in een cyclus met als thema Een zoektocht naar Waarheid, georganiseerd door de regio Groot-Amsterdam van de Orde van Vrijmetselaren. Met deze lezingen, door niet-Vrijmetselaren, wil de Orde van Vrijmetselaren enerzijds een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie rondom zingeving, spiritualiteit en levensbeschouwing in de breedste zin des woords, terwijl anderzijds de rijke Westerse geestelijke traditie in al zijn facetten wordt belicht. De lezingen zijn toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Van bezoekers wordt een symbolische bijdrage in de kosten gevraagd van 2,5 Euro: dat is uiteraard inclusief koffie of thee.

Programma
13:30 deur open
14:00 welkomstwoord en korte introductie
14:10 aanvang lezing Dr. M.F.M. van den Berk
Mystagogie: inwijding in het symbolisch bewustzijn 15:00 pauze
15:30 gedachtewisseling
16:30 afsluiting

Over de lezing
In zijn lezing brengt Dr. Tjeu van den Berk een ode aan het verbeeldend, of symbolisch, bewustzijn waarin een mens speelt, zich illusies vormt, droomt, en gevoelig is voor het paradoxale karakter van het leven.

Dit symbolisch bewustzijn, door Van den Berk aangeduid als 'de derde werkelijkheid', stond centraal in de inwijdingen van de oude mysteriegodsdiensten en ook in onze moderne tijd doet het zich gelden als bron voor onder andere hedendaagse film, poëzie en architectuur.

Van den Berk leidt zijn toehoorders terug naar de eigen bron: de verbeelding. Hij wil oproepen tot het zelf gaan van de weg naar binnen, om te ontdekken wat een mens nu feitelijk beweegt. De vragen die men zich daartoe dient te stellen, zijn eeuwenoud: waar kom ik vandaan, wat staat me hier te doen, waar ga ik naar toe. Het actief stellen van die vragen is de eerste stap op de weg van de inwijding in het symbolisch bewustzijn. Door in dialoog te treden met de beelden en inzichten die deze houding de mens brengt, kunnen onverwachte spirituele perspectieven worden geopend: zo kun je op het spoor komen van hét levensverhaal binnen je eigen, persoonlijke levensverhaal. Om met Van den Berk te spreken: 'Ons leven is voortdurend aan veranderingen onderhevig en elke verandering betekent 'overgang', het overschrijden van een drempel, een sterven aan de ene wereld en geboren worden in een andere, een proces van desintegratie en integratie.' Wie dit proces tot een eenheid weet te smeden is ingewijd 'in het eigen geheim van de ziel.'

Over Dr. Tjeu van den Berk
Dr. M.F.M. van den Berk (1938) studeerde theologie in Rome, Lyon en Nijmegen. Tot eind 2001 was hij verbonden aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. In zijn vakgebied houdt hij zich bezig met symbolisch bewustzijn, initiatie, film en educatie, religie en kunst, en biologie en spiritualiteit. Recent verschenen van hem Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie ( 4e druk, 2002) en Het Mysterie van de hersenstam. Over basisfuncties, psychosomatiek en spiritualiteit (2001). Zijn boek Mystagogie. Inwijding in het symbolisch bewustzijn, dat de basis vormt van zijn lezing binnen deze cyclus, verscheen in 1999.

Volgende lezing
29 Maart 2003, door Jacob Slavenburg: De Hermetische traditie en de Vrijmetselarij.
Deze veelzijdige auteur, onder andere bekend van de Nag Hammadi Geschriften en De twee zullen één zijn, beschouwt de ritus van de Vrijmetselarij in een hermetische context.

Kort over Vrijmetselarij
De moderne geestelijke Vrijmetselarij komt voort uit de Middeleeuwse bouwgilden die door heel Europa kathedralen bouwden. Gaandeweg ontwikkelden deze pure op de bouw gerichte bouwhutten of Loges zich tot meer beschouwelijke kringen. Ook toen er allang geen kathedralen meer werden gebouwd bleven vele Loges bestaan. En nog steeds hanteren de moderne Vrijmetselaren dezelfde begrippen en symbolen als hun Middeleeuwse voorgangers, waarbij ze zichzelf en de mensheid zien als een te voltooien bouwwerk.
Zo is dus de Vrijmetselaar van vandaag een mens die met beide benen in het leven staat, zich bewust is van zijn plaats in de maatschappij en het grotere geheel, en geestelijk aan zichzelf werkt met behulp van de symboliek en ritualen van de oude bouwers. Sleutelbegrippen daarbij zijn praktische spiritualiteit, broederschap, respect voor en gelijkheid van alle mensen, verantwoordelijkheid voor het eigen doen en laten, werken aan jezelf, en bijdragen aan de gemeenschap. In Amsterdam is de Vrijmetselarij al actief sinds 1735, en is daarmee de oudste actieve vereniging van ons land. In totaal telt de regio Amsterdam-Amstelveen zo'n 500 Vrijmetselaars in 12 Loges. Landelijk telt de Orde van Vrijmetselaren 145 Loges met circa 6000 leden. Het lidmaatschap staat open voor mannen vanaf 21 jaar. Vrouwen kunnen zich aansluiten bij de verwante Orde van Weefsters: Vita Feminea Textura.