Politie Amsterdam-Amstelland

Gewapende overval winkel
14-10-2002. Vrijdagmiddag werd een 56-jarige winkelier op de Stadionweg slachtoffer van een gewapende overval. De overvaller kwam de zaak binnen, bedreigde de winkelier met een vuurwapen en eiste geld. De dader maakte een onbekend bedrag buit en rende vervolgens weg in de richting van de Parnassusweg. Het rechercheteam die zich met deze overval bezighoudt, is op zoek naar getuigen of mensen die informatie hebben over dit misdrijf. Zij kunnen telefonisch contact opnemen op telefoonnummer: (020) 559 3550

Signalement dader

Noordafrikaans uiterlijk

blanke (bleek) huidskleur

tussen de 25 en 30 jaar

tussen de 1.70 en 1.75 meter

normaal postuur

kort, zwart krullend haar

bol gezicht.

De man droeg een zwart lederen jas met daaronder een grijzige trui, een vale spijkerbroek en witte sportschoenen.

---

Identiteit gezocht van dode man

1-10-2002. De recherche van bureau IJ-tunnel onderzoekt de identiteit van de man die op vrijdag 27 september 2002 overleed in een Amsterdams ziekenhuis en roept hierbij uw assistentie in. De man meldde zich daar op donderdag 26 september en werd als patiënt opgenomen met aanvankelijk onverklaarbare buikklachten. Hij overleed een dag later aan een overdosis verdovende middelen. Het bleek te gaan om een zogenaamde bolletjesslikker die inwendig harddrugs, vermoedelijk cocaïne, transporteerde. Een of meer bolletjes knapten in zijn lichaam met fatale gevolgen.

U kunt hier een grote foto in hoge resolutie opvragen.


---

Witwaspraktijken

9-10-2002. Afgelopen maandag heeft een team van Bureau Financiële Economische recherche van de Dienst Centrale Recherche, acht verdachten, in de leeftijd tussen 27 en 56 jaar, aangehouden in verband met fraude en het witwassen van crimineel verkregen gelden. Hierbij speelde een autobedrijf te Amsterdam een centrale rol. Bij deze actie werden 45 exclusieve autos, 37.000 euro, twee vuurwapens en 1300 xtc-tabletten, in beslag genomen. Tevens werd er beslag gelegd op twee speedboten, een motorjacht van 27 meter en bankrekeningen waarop een bedrag van 370.000 euro stond. Lees meer.

Grote verkeerscontrole

foto: Cocky Toorenspits
14-10-2002. Van vrijdagavond half acht tot zaterdagochtend half vier heeft een grote verkeerscontrole plaatsgevonden op het Waterlooplein. Het betrof hier een actie in het kader van de Estafette Voertuigcriminaliteit. Circa zestig mensen deden aan deze controle mee. Het betrof hier voornamelijk personeel van alle wijkteams van het Binnenstadsdistrict met ondersteuning van technisch rechercheurs en ambtenaren van de Radio-controledienst.
Er werden 212 autos gecontroleerd. Dit leverde 79 bekeuringen en tien aanhoudingen op. Acht bestuurders hadden te diep in het glaasje gekeken. Eén bestuurder had zo diep gekeken dat hij zijn rijbewijs moest inleveren. Er was ook een automobilist die nog 39 dagen gevangenisstraf had openstaan. Het meest opvallende was wel een auto met aan de voor- en achterzijde verschillende Belgische kentekenplaten. Dit Belgische voertuig werd in beslag genomen. Tijdens de actie werden ook 48 taxis aan een controle onderworpen. 15 chauffeurs werden bekeurd. Opvallend was de in beslagname van drie mobilofoons door de Radio Controledienst. De Regionale Incasso, Controle & Opsporingsdienst kon tenslotte 550 euros aan achterstallige boetes innen.

---

Dodelijke ongeluk tram
14-10-2002. Afgelopen vrijdag rond drie uur vond een aanrijding met dodelijke afloop plaats op het Rokin. Een 29-jarige Zweedse toerist kwam onder tramlijn 24 terecht en overleed onderweg naar het ziekenhuis. Het onderzoeksteam is op zoek naar getuigen die het ongeluk gezien hebben, in het bijzonder een taxichauffeur. Het slachtoffer en een vriend staken vermoedelijk het Rokin over in de richting van deze taxi. Getuigen kunnen contact opnemen met het team Lijnbaansgracht. Zij kunnen gebruiken maken van het landelijke politienummer: 0900-8844

---
15.000 feestgangers
14-10-2002. Zaterdagavond en zondagochtend heeft een grote houseparty plaatsgevonden in de RAI te Amsterdam. Het feest onder de naam Thunderdome trok 15.000 bezoekers. Politiemensen van het Horeca Interventieteam hielden twee personen in de Rai aan vanwege bezit van harddrugs. De organisatie had veiligheidsmensen ingezet om een goede controle over het feest te houden. Tijdens het feest vonden enkele vechtpartijtjes plaats, deze werden door de ordedienst opgelost. De politie was met 35 agenten aanwezig en deze hoefden slechts sporadisch op te treden. De aanwezige eerste hulpposten behandelden in vergelijking met vorige evenementen minder bezoekers. Waterlijk gevonden
14-10-2002. Zondagochtend rond half negen zag een schipper van de Hempont een lijk in het water drijven. Het stoffelijk overschot van de man werd door de politie te water opgevist. Zijn leeftijd ligt waarschijnlijk tussen de 30 en 40 jaar. Er werden geen sporen van geweld op het lichaam aangetroffen. De identiteit van de man is nog onbekend.
Brand met een knal
14-10-2002. Zaterdagochtend rond vier uur heeft, vermoedelijk na een explosie, brand gewoed in een benedenwoning in de Burgemeester Rendorpstraat. Hierbij is de 44-jarige bewoner gewond geraakt. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht. Door de brand raakte de woning en de daarboven gelegen woonruimte onbewoonbaar. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het slachtoffer is via de tuindeuren aan de achterzijde zijn woning uitgevlucht.

Verwarde man
14-10-2002. Zaterdagmiddag rond kwart over twaalf sprong op de Westerdoksdijk een 48-jarige man plotseling voor een bus. De man raakte hierbij gewond. Hij werd naar een ziekenhuis overgebracht. De verwondingen bleken gelukkig mee te vallen. Volgens een getuige had de man al een tijdje lopen dwalen op en langs de weg.De verwarde man is onder behandeling van een psychiater gesteld.
Gewond door motor
14-10-2002. Zaterdagmiddag rond een uur raakte op de Churchilllaan een 37-jarige voetganger gewond bij een aanrijding met een motorrijder. Buurtbewoners, die getuige waren van de aanrijding, verleenden eerste hulp aan het slachtoffer. Ambulancepersoneel nam de zorg voor de gewonde man over en constateerde ernstig beenletsel. Hij werd naar een ziekenhuis overgebracht en opgenomen.


---

Alcoholcontrole
14-10-2002. De politie heeft zondagavond een alcoholcontrole gehouden op het Europaplein. In totaal werden 524 bestuurders gecontroleerd. Daarvan hadden vijf bestuurders te diep in het glaasje gekeken. Deze hebben een proces-verbaal gekregen. Het hoogst gemeten promillage: 1.0 promille.