Gemeente Maassluis

14-10-2002

Kleine watersalamander bij bedrijventerrein

In de vennetjes naast het bedrijventerrein Nieuwe Waterweg in Maassluis, is onlangs de kleine watersalamander aangetroffen. Deze salamander komt voor op de soortenlijst van de Flora- en Faunawet.

Het onderzoek naar de salamanders werd ingesteld naar aanleiding van berichten eind augustus 2002 dat een inwoner van Maassluis de bedreigde kamsalamander in het ven had aangetroffen. De politie heeft naar aanleiding hiervan een nader onderzoek ingesteld. Met behulp van de Maassluizer is in september een tweetal salamanders gevangen en gefotografeerd. Een deskundige heeft de salamanders herkend als de kleine watersalamander. De kleine watersalamander is een beschermde diersoort. Weliswaar wordt deze salamandersoort niet net als de kamsalamander in het voortbestaan bedreigd, maar er moeten in het kader van de Flora- en Faunawet wel maatregelen worden getroffen om de dieren te beschermen.

Geen honden
Om de rust in het leefgebied van de dieren te waarborgen, worden er borden geplaatst in het buitendijks gelegen ven waarin de salamanders zijn aangetroffen. Deze locatie langs de Nieuwe Waterweg wordt veelvuldig gebruikt als hondenuitlaatplaats. Met de plaatsing van de borden is het nu verboden honden uit te laten in de onmiddellijke omgeving van het ven, en uiteraard mogen honden ook niet in het ven zwemmen.