Vereniging Milieudefensie

Gezamenlijke persuitnodiging

Stadsdebat over luchtvervuiling in Maastricht

Amsterdam/Maastricht, 11 oktober 2002 --- Milieudefensie en Milieufederatie Limburg organiseren op dinsdag 15 oktober een openbaar stadsgesprek over luchtvervuiling langs de autowegen in Maastricht. Aanleiding voor het stadsgesprek is nieuwe regelgeving van de Europese Unie. Iedere grote gemeente moet de luchtkwaliteit verbeteren en geluidsoverlast beperken langs drukke autowegen. Welke maatregelen treft de gemeente Maastricht? Dat is de insteek van het debat.

In Maastricht is de luchtkwaliteit rond de A2 Stadstraverse slecht. Met de luchtkwaliteit rond wegen als de Viaductweg, Prins Bisschopsingel, Tongerseweg, Avenue Céramique, Ambyerstraat-Zuid en Meerssenerweg is het niet veel beter gesteld. 'Met het debat willen wij de bewoners en de gemeente van Maastricht wijzen op de gezondheidsrisico's van het wonen langs een drukke verkeersroute', legt Sandra Akkermans van Milieufederatie Limburg uit. 'Oplossingen kunnen vooral gevonden worden in een stevig parkeerbeleid, ondertunneling van de A2, stimulering van het openbaar vervoer en fiets en aanplant van bomen, struiken en hagen langs drukke wegen.'

Tijdens het stadsgesprek komen verschillende deskundigen aan het woord en vindt er een debat plaats tussen gemeenteraadsleden, een hoogleraar huisartsgeneeskunde en de directeur van het Federatie Samenwerkingsverband Ondernemersverenigingen Maastricht (FOVM).

Aan een drukke weg wonen is ongezond. Omwonenden kunnen klachten aan de luchtwegen krijgen van verkeersuitlaatgassen. Vooral kinderen, astmapatiënten, ouderen en sporters zijn hier gevoelig voor. 'Honderdduizenden mensen in Nederland hebben last van de luchtwegen door uitlaatgassen', aldus Albert ten Kate van Milieudefensie. Milieufederatie Limburg en Milieudefensie zijn voorstander van het terugdringen van het autoverkeer. Niet alleen zijn uitlaatgassen schadelijk voor de gezondheid, de uitstoot van CO2 draagt bij aan het broeikaseffect.

Wat: Stadsgesprek over luchtvervuiling door verkeer
Wanneer: Dinsdag 15 oktober 2002 van 20.00 uur tot 22.15 uur
Waar: Crowne Plaza Hotel Maastricht, de Ruiterij
1, Maastricht Randwijck Toegang: gratis



Vereniging Milieudefensie