Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Uitvoer in augustus 4 procent lager

In augustus 2002 is de waarde van de in- en uitvoer van goederen ten opzichte van augustus vorig jaar afgenomen. De uitvoer is 4 procent lager en bedraagt bijna 18 miljard euro. De invoer is met 9 procent afgenomen en bedraagt ruim 15 miljard euro. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Al geruime tijd daalt de invoer harder dan de uitvoer. Deze trend houdt in augustus aan. Als gevolg hiervan is het handelsoverschot over augustus 60 procent groter dan een jaar eerder.

Internationale handel met EU-landen gedaald
Nederland heeft in augustus 2002 voor ruim 13 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar EU-landen. Dit is 6 procent minder dan in augustus 2001. De invoer uit EU-landen bedraagt in augustus bijna 9 miljard euro. Dat is 4 procent minder dan een jaar eerder. Het handelsoverschot met de EU-landen over augustus 2002 bedraagt bijna 5 miljard euro.

Invoer uit niet-EU-landen fors gedaald
De uitvoer naar niet-EU-landen is toegenomen met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee komt de niet-EU uitvoer op ruim 4 miljard euro. De invoer is ten opzichte van augustus 2001 met 15 procent gedaald en bedraagt bijna 7 miljard euro. Het handelstekort met de niet-EU-landen over augustus 2002 bedraagt ruim 2 miljard euro.

Technische toelichting
Cijfers van de in- en uitvoer van goederen van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. In 2002 telt augustus één werkdag minder dan in 2001.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

15 okt 02 09:30