Provincie Utrecht

Persbericht

GS willen subsidie voor vuilwatertanks op recreatieschepen

15-10-2002
Om het gebruik van vuilwatertanks op recreatieschepen te bevorderen, willen gedeputeerde staten een subsidieregeling instellen voor het inbouwen van deze tanks. Het afvalwater van recreatieschepen is namelijk één van de diffuse bronnen die tot grote milieubelasting van het oppervlaktewater kunnen leiden.

De voorgestelde regeling houdt in dat er in 2003 en 2004 een bijdrage verstrekt wordt voor het inbouwen van tanks in schepen die in de provincie Utrecht een ligplaats hebben. Het gaat om ca. 300,- per particuliere eigenaar.
Over enige jaren, naar verwachting in 2005, zal het inbouwen van een vuilwatertank verplicht worden.

Ook uit het oogpunt van volksgezondheid
Het voorstel tot deze subsidieregeling is gebaseerd op het rapport Inventarisatie stand van zaken vuilwaterinzameling Utrechtse recreatievaart. Dit rapport is gemaakt in opdracht van het Platform Diffuse Bronnen. Niet alleen vanwege milieuhygiënische redenen, maar ook vanwege volksgezondheidsredenen zijn de lozingen van vuil water in het oppervlaktewater ongewenst.
Het project zal worden getrokken door hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, in samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Vallei en Eem. De provincie Utrecht zal daarbij een coördinerende en communicerende rol vervullen.Met dit voornemen volgen gedeputeerde staten het spoor dat in zeven andere provincies reeds is ingezet. Het voorstel wordt op 4 november 2002 behandeld in de Commissie Water en Milieu van Provinciale Staten.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030-258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl