Heijmans N.V.

Heijmans wint Henri Sijthoff-prijs voor jaarverslag over 2001

's-HERTOGENBOSCH - Heijmans N.V. (bouw en aanverwante activiteiten) heeft de Henri Sijthoff-Prijs ontvangen voor de beste financiële verslaggeving in het jaar 2001. Het is de tweede maal sinds de beursgang in 1993 dat Heijmans de prijs won. Heijmans won eerder de Sijthoff-Prijs voor het jaarverslag 1996.

De jury van de Sijthoff-Prijs wees Heijmans in de categorie 'overige fondsen' unaniem aan als winnaar "vanwege het feit dat de kwaliteit van het jaarverslag duidelijk het beste was", aldus jurylid drs E.A.J. van de Merwe. "Bovendien, en dat vonden we heel goed, wordt in het jaarverslag uitvoerig ingegaan op de problematiek rond het onderzoek naar de bouwfraude. Heijmans gaat dit soort gevoelige onderwerpen dus niet uit de weg."

Het jaarverslag van Heijmans geeft volgens de jury "op een uitstekende wijze inzicht in de verschillende onderdelen van het bedrijf en is prettig leesbaar, mede door de prima samenvattende overzichten. Op uitstekende wijze wordt inzicht gegeven in de strategie, en er wordt heldere informatie verschaft over financiële doelstellingen. Ook worden veel nuttige gegevens verstrekt over het aandeel Heijmans, de markt, concurrenten en zelfs wordt een pagina besteed aan een niet doorgegane acquisitie. Qua lay-out is het jaarverslag zeer prettig, en vooruitstrevend is dat bij het jaarverslag een cd-rom is toegevoegd met nadere gegevens over het bedrijf."

Namens Heijmans werd de prijs in ontvangst genomen door Dick van der Kroft, lid van de raad van bestuur. "We hebben sinds het verslag over 1996 opnieuw veel verbeterd in onze verslaglegging", aldus Dick van der Kroft. "De waarderingsgrondslagen zijn meer afgestemd op de internationale accountancy standaard (IAS) en op initiatief van Heijmans is de rapportage van beursgenoteerde bouwbedrijven onderling vergelijkbaar gemaakt. Daarnaast hebben we autonoom verbeteringen in de verslaglegging doorgevoerd, zoals verhoging van de nauwkeurigheid van toekomstverwachtingen en de verantwoording per marktgebied en een betere toelichting op de jaarrekening zelf. Deze openheid en verwoording zijn product van een reeds jaren geleden ingezette wens tot verstrekking van meer inzicht en verheldering van de strategische doelstellingen van de onderneming", aldus van der Kroft.