Gemeente Ede

ummer 246 / Ede, 15 oktober 2002

Cultuurhistorische rapporten vastgesteld

Het college van B. & W. heeft dinsdag 15 oktober 2002 twee cultuurhistorische rapporten vastgesteld. Deze rapporten vormen het resultaat van een inventariserend onderzoek naar de cultuurhistorische waarden in de gemeente Ede.

Door bestudering van archeologische en bodemkundige gegevens is inzicht verkregen in de archeologische potentie van het landelijk gebied in de gemeente Ede. Er zijn zones met een lage, middelmatige en hoge archeologische verwachting onderscheiden.

Daarnaast is er een actualisering van het archeologische vindplaatsenbestand uitgevoerd, waarbij getracht is een zo volledig mogelijk overzicht te verkrijgen van bekende vindplaatsen binnen de gemeente Ede.

De bebouwde gebieden van de gemeente Ede zijn onvoldoende bodemkundig in kaart gebracht om de archeologische potentie te kunnen bepalen. Voor het stedelijk gebied zijn daarom de historisch-bouwkundige en historisch-geografische elementen geïnventariseerd.

De resultaten van dit inventariserend onderzoek zijn weergegeven op kaarten. Met deze kaarten is het makkelijker de cultuurhistorische (verwachtings)waarden in de gemeente Ede te bepalen.

Bestemmingsplannen
De cultuurhistorische waardenkaarten vormen een belangrijk hulpmiddel voor de uitwerking van rijks- en provinciaal beleid op gemeentelijk niveau: als gevolg van de Monumentenwet 1988 en de uitwerking van het Verdrag van Malta worden de verantwoordelijkheden voor het cultuurhistorisch beleid gedecentraliseerd. Vooral gemeenten kregen en krijgen er veel taken bij. De cultuurhistorische waardenkaarten vormen een belangrijk hulpmiddel om het gemeentelijk beleid zorgvuldig te kunnen vormgeven. Vroegtijdig inzicht in de cultuurhistorische waarden kan vertraging in de planvorming (bijvoorbeeld bestemmingsplannen) voorkomen en daardoor tijd- en kostenbesparend werken.