Rijksuniversiteit Groningen

Benoeming

Bruce Wolffenbuttel hoogleraar Endocrinologie en stofwisselingsziekten

Per 1 september 2002 is Bruce Wolffenbuttel benoemd tot hoogleraar Endocrinologie en stofwisselingsziekten bij de Faculteit der Medische Wetenschappen van de RUG en het Academisch Ziekenhuis Groningen.

B.H.R. Wolffenbuttel (Rotterdam, 1955) studeerde geneeskunde in Rotterdam en promoveerde in 1991 op het proefschrift Type 2 diabetes mellitus: pathology and treatment. Zijn opleiding tot internist volgde hij in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (Dijkzigt). Vanaf 1988 was hij werkzaam als internist-endocrinoloog in het Academisch Ziekenhuis Maastricht en sinds 1993 tevens als UHD bij de Universiteit Maastricht. Van 1995-1997 was hij interim hoofd van de divisie Endocrinologie en stofwisselingsziekten en van 1995-1998, en wederom vanaf 2001 opleider Endocrinologie. De endocrinologie richt zich op (chronische) aandoeningen die ontstaan door een verstoring van de hormoonbalans, en stofwisselingsziekten als diabetes mellitus en hyperlipidemie. Naast de bekende hormoonproducerende organen, zoals bijvoorbeeld de hypofyse en de schildklier, worden nog steeds nieuwe hormonen gevonden die direct of indirect betrokken zijn bij diverse stofwisselingsprocessen.

Wolffenbuttel is lid van diverse werkgroepen, adviesraden, en verenigingen, waaronder (tot medio december 2001) voorzitter van de NVDO, en in die hoedanigheid ook lid van het bestuur van de Nederlandse Diabetes Federatie en lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Diabetes Fonds. Regionaal is hij sterk betrokken bij projecten op het gebied van zorgvernieuwing voor mensen met diabetes mellitus en andere endocriene aandoeningen.

Zijn huidige research interesses betreffen de genetische, metabole en biochemische factoren, die betrokken zijn bij het ontstaan van structurele en functionele afwijkingen van het vaatsysteem bij diabetes mellitus bij mens en proefdier, zoals vorming van versuikeringsproducten en chemische veranderingen van cholesterol en andere vetdeeltjes. Daarnaast is zijn onderzoek gericht op nieuwe behandelingen die tot doel hebben het ontstaan van deze vaatcomplicaties te voorkomen dan wel hun ernst te beperken. In die hoedanigheid is hij lid van de internationale stuurgroep van enkele grote onderzoekingen als de HOPE studie. /ML

Informatie

prof.dr. B.H.R. Wolffenbuttel, tel. (050)361 39 62, e-mail: bwo@int.azg.nl