Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 15 oktober 2002

Overheid voldoende middelen voorzien voor onthaalbeleid


Vanaf vandaag wordt het ontwerpdecreet inburgering besproken in de commissie welzijn, gezondheid en gelijke kansen Voor het eerst wordt in Vlaanderen het onthaalbeleid decretaal uitgewerkt en onderbouwd . En dat krijgt uiteraard onze steun.

Voor het verdere debat in de commissie gelden voor de Agalev-fractie volgende krijtlijnen:

Agalev zal het Vlaams parlement voorstellen om het decreet aan te vullen met een financieel groeipad zodat de regering verplicht is om voldoende middelen te voorzien vanaf 2005. Dit vraagt een verviervoudiging van het huidig budget: van ongeveer 10 miljoen euro naar 39 miljoen euro. Dan alleen kunnen de 13 000 nieuwkomers per jaar een basispakket (primair traject) aangeboden krijgen. Een voldoende groot aanbod aan onthaaltrajecten is de eerste bekommernis.

Nieuwkomers hebben recht op een goed onthaal. Agalev zal niet toestaan dat aan de sociale grondrechten van nieuwkomers wordt geraakt: recht op onderdak, recht op onderwijs, recht op gezondheidszorgen, recht op werk,...blijven ingeschreven.

De Agalev-fractie vraagt bijzondere aandacht voor de vrouwelijke nieuwkomers. Te vaak nog hebben zij geen kans om een cursus Nederlands te volgen. Zowel voor hun eigen emancipatie als die van hun kinderen is een extra inspanning nodig om hen te bereiken. Er is vooral nood aan een geïndividualiseerd project. Het is immers niet evident dat bv. Een Turkse jonge vrouw van het platte land die via een huwelijk in het kader van gezinshereniging naar België komt en hooguit lagere school in haar moederland heeft gevolgd, na 120 u of 180 u voldoende Nederlands spreekt. De plaatselijke taalniet kunnen spreken houdt de betrokkenen afhankelijk en voor vele allochtone mannen is dit (helaas) een goede zaak.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de organisatie van het primaire onthaalaanbod. Een voldoende grote schaal is aangewezen omdat zo per onthaalbureau een voldoende aantal talen aangeboden kan worden. De kost per traject kan zo beperkt blijven.

Het totale minderhedenbeleid behoudt drie sporen:
het onthaal van nieuwkomers,
de integratie van mensen die hier al langer verblijven, de opvang van mensen zonder wettig verblijf.
We zullen geen verschuiving van budgetten van het ene naar het andere spoor toelaten. Ook na het volgen van een onthaalcursus blijven inspanningen voor volwaardige integratie nodig. B.v. via gepast onderwijs of het vinden van een job.

Ria Van Den Heuvel,
Vlaams volksvertegenwoordiger
0477/59.22.54

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 42 13 fax: 02 552 44 31
e-mail: vl.parlm@agalev.be